Jeremić:Mesićev pokušaj provokacije

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ocenio je da izjava odlazećeg predsednika Hrvatske, Stjepana Mesića, o "slanju vojske", predstavlja pokušaj provokacije.

Izvor: B92

Sreda, 20.01.2010.

12:47

Default images

"Treba staviti tačku na ovaj slučaj. To je još jedan očigledan pokušaj provokacije Mesića", rekao je Jeremić posle susreta sa šefom češke diplomatije i predsednikom češke vlade Janom Kohoutom.

Srpski ministar je dodao - "Mesić je čovek bez ikakve političke i moralne težine".

Ministar o planu za sever Kosova

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić nazvao je provokacijom plan, kako je rekao, "ilegalne" Međunarodne civilne kancelarije i "ilegalnih" institucija u Prištini da na severu Kosova uspostave institucionalnu vlast Prištine i ocenio da takva najava ne može doprineti stabilnosti južne srpske pokrajine.

"Provokativne najave ilegalnih institucija u Prištini, kao i ilegalnih međunarodnih organizacija, poput takozvane međunarodne civilne kancelarije, jesu nešto što ne može za posledicu imati smirivanje i stabilizaciju prilika na terenu, čemu svi treba da težimo", rekao je Jeremić.

MCK i vlada u Prištini pripremaju strategiju za sever, koja obuhvata decentralizaciju opština na severu Kosova i sprovođenje kosovskih zakona u tom delu pokrajine. Predviđeno je i da krajem godine budu organizovani lokalni izbori u tri opštine na severu - Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Jeremić je, posle razgovora sa češkim kolegom Janom Kohoutom, ocenio da je situacija na Kosovu "ozbiljna i složena" i da je to razlog zbog kojeg će delegaciju Srbije na sednici Saveta bezbednosti UN u petak, posvećenoj Kosovu, predvoditi predsednik Boris Tadić.

"Smatramo da je situacija na Kosovu izuzetno ozbiljna i složena i to je jedan od razloga zbog čega se donela odluka da na Savetu bezbednosti Srbija bude predstavljena na najvišem državnom nivou", rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, Srbija se zalaže za iznalaženje kompromisnog rešenja i načina za nastavak saradnje, bez obzira na različite stavove u vezi sa statusom južne srpske pokrajine.

"Srbija čini sve da očuva mir i stabilnost na svakom delu svoje teritorije, uključujući i na delu teritorije nad kojim nema pun administrativni kapacitet", napomenuo je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: