Dodik: Mesić promašio cilj

Zvaničnici RS ocenjuju izjavu Mesića, da bi u slučaju referenduma o otcepljenju ovog entiteta poslao vojsku, kao klasičan ratnohuškački zov čoveka prošlosti.

Izvor: B92

Sreda, 20.01.2010.

09:19

Default images

Žestoke reakcije iz Republike Srpske sustižu jedna drugu i ne zna se jesu li oštrije one koje upućuju zvaničnici tog entiteta ili one koje stižu iz boračkih udruženja i drugih sličnih organizacija.

Član predsedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović ocenjuje kako je Mesić u deset godina svog mandata dao nebrojeno mnogo izjava koje su bile direktno mešanje u unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini, uglavnom na račun Republike Srpske. Entitetski premijer Milorad Dodik poručio je kako je izjava hrvatskog predsednika uznemirujuća pretnja čoveka koji je, kako kaže, karijeru počeo ratom, a sad bi da je tako i završi.

"Na dnevnom redu u RS nije referendum o samostalnosti nego je referendum o odbrani Dejtonskog sporazuma i u tom pogledu je veoma jasno da je Mesić i ovaj put promašio i cilj i metu“, kaže Dodik.

Opozicija u Republici Srpskoj još je oštrija i poručuje kako je ovo još jedan znak da se, kako kažu, Hrvatska nije odrekla svojih ratnih ciljeva. Predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić u izjavi za Radio-televiziju Republike Republike Srpske kaže kako je ovaj slučaj očigledan dokaz koliko je prijem Bosne i Hercegovine u NATO ozbiljno i osetljivo pitanje.

"Ukoliko bi Bosna i Hercegovina ušla na NATO savez i ukoliko bi Hrvatska zaista napala RS ni Srbija niti bili koja druga zemlja ne bi smjela da interveniše ni pomogne Srbima u RS“, kaže Bosić.

Mesića, kako se čini, oštre poruke iz Republike Srpske nisu preterano uzbudile. Poručujući kako je izjavu da bi vojno presekao koridor dao u neformalnom razgovoru s novinarima tokom novogodišnjeg i božićnog prijema, naglasio je da stoji iza svake svoje reči. Hrvatska je, kako kaže, garant Dejtonskog sporazuma, a referendumom bi došlo do rušenja Dejtona. Ipak, Mesić ne veruje da u ovom trenutku postoji neko ko će pokušati da razbije celovitost Bosne i Hercegovine.

"Razbijanje BiH imao je za cilj Slobodan Milošević, vi znate kako je ta avantura, sa koliko ljudskih žrtava završila. Ne vjerujem da postoji još netko tko će pokušati ponovo da razbije Bih“, smatra Mesić.

I dok se razmenjuju žestoke poruke između Zagreba i Banjaluke, u Sarajevu nema nikakvih reakcija na Mesićevu poruku. Za bošnjačke političare, a posebno za obične građane, Mesić je nesumnjivo jedan od najomiljenijih političara i uvek drag gost u Sarajevu. Mnogi građani potajno priželjkuju da se nakon okončanja mandata aktivira u međunarodnim institucijama, i to upravo na poslovima vezanim za Bosnu i Hercegovinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: