Mesić: Poslao bih vojsku

Stjepan Mesić kaže da bi odmah poslao vojsku da onesposobi RS ako bi referendumom o otcepljenju tog entiteta srušio Dejtonski sporazum.

Izvor: B92

Utorak, 19.01.2010.

11:51

Default images

Koristeći poslednje minute slave, odlazeći predsednik Hrvatske Stjepan Mesić nije propustio priliku da odapne još jednu strelicu ka Banjaluci i premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku, sa kojim je polemisao tokom celog svog predsedničkog mandata.

Komentarišući Dodikove izjave o mogućem referendumu u Republici Srpskoj, Mesić je rekao da bi, u slučaju da bosanski Srbi donesu odluku o otcepljenju, odmah naredio vojsci Hrvatske da uđe u Republiku Srpsku i zauzimajući Brčko prekine koridor u bosanskoj Posavini.

Tačno mesec dana pre nego što će dužnost predati Ivi Josipoviću, Stjepan Mesić ponovo zaoštrava odnose sa susedima.

Posle posete Kosovu, amnestije osuđenog za ratne zločine nad Srbima, Mesić je ovog puta zapretio i vojno.

Riječki “Novi list“ prenosi njegovu izjavu o invaziji na republiku srpsku uz urednicki komentar da je reč o obnovi "ratnog rečnika kakav se u regionu nije čuo već 15 godina":

“Da sam predsednik Republike, u trenutku kada bi Milorad Dodik u Republici Srpskoj eventualno raspisao referendum o otcepljenju, odmah bih vojskom prekinuo koridor u bosanskoj Posavini."

“Hrvatska je garant Dejtonskog sporazuma. Kada bi Dodik referendumom o otcepljenju srušio Dejtonski sporazum, RS odmah bi morala nestati, i zato bih vojno prekinuo koridor kod Brčkog."

“Dodik misli da će se svet umoriti od BiH, a on će tada raspisati referendum o otcepljenju, neko će se nekoliko dana buniti, a onda će sve splasnuti i velika Srbija biće ostvarena." Posle objavljivanja ove izjave koja je data nekolicini novinara s kojima je odlazeći predsednik Hrvatkse razgovarao, Stjepan Mesić sada spušta loptu navodeći da je pogrešno interpreriran ali navodi da u celovitost Bosne niko ne sme da dira

“Mi smo garant Dejtonskog sporazuma, a Dejtonski sporazum garantira opstanak BiH. I u svakom slučaju, raspad BiH Hrvatska ne može prihvatiti. To je sasvim jasno, a ne vjerujem da se neko u takvu avanturu može upustiti. Ne vjerujem da postoji još netko ko će pokušati ponovo razbijati BiH“, rekao je Mesić.

Dodik traži reakciju na Mesićeve navode

Na Mesićevu izjavu kojom preti vojskom, a koju je kako je rekao, navodno u blažoj formi, preneo i predstvanicima međunarodne zajednice, reagovao je premijer RS, Milorad Dodik.
Milorad Dodik (FoNet, arhiva)
U pisanoj izjavi, Dodik traži od svih relevantnih činilaca, uključujući i onih u NATO, čiji je Hrvatska odnedavno član, da reaguju na ponašanje odlazećeg predsednika Hrvatske:

"Najnovije izjave još aktuelnog predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića uzemirujuće su pretnje čoveka koji je političku karijeru počeo sa ratom i sada bi sa ratom i da je završi.“

“Opšte je poznato da je sa ovakvim rečnikom mržnje i pretnji, Mesić pravio atmosferu za masovne zločine nad Srbima i njihovo proterivanje iz Hrvatske, u poslednjem ratu, oko čega se nikada javno nije odredio.“

“Takve izjave koje ponovo oživljava i šalje sa Pantovčaka, ne doprinose dobrosusedskim odnosima i stabilizaciji u regionu, za šta se Republika Srpska već odavno zalaže, ali očigledno ne i Stjepan Mesić.

Prve reakcije u Hrvatskoj

U prvim reagovanjima na izjavu Mesića, ističe se da bi političari trebalo da budu svesni odgovornosti za svoje izjave i da nisu naučene lekcije iz krvavih ratova.

Petra Jurlina iz Centra za mirovne studije iz Zagreba kaže da su ostali zatečeni izjavom predsednika Hrvatske o mogućoj vojnoj intervenciji u Bosni i Hercegovini.

“U potpunosti je neprihvatljivo, čak i spekulirati o mogućim vojnim intervencijama na ratom iscrpljenim prostorima. Poznate su crne brojke nedavnih ratova – na tisuće poginulih, nestalih, raseljenih, ranjenih“, podseća Jurlina.

“U trenutku kada se još uvjek nismo oporavili od ratne prošlosti, zastrašujuće je, makar i neformalno, razmišljati o ratu kao mogućem rješenju bilo koje krize“, smatra ona.

“Postoji na tisuće drugih načina kako upravljati krizama i odgovorni političari dužni su pronaći takva rješenja. Zato, predsjedniče, ukoliko ne znate kako se nositi sa izazovima BiH, odmorite se“, poručuje Jurlina.

Uprkos u poslednje vreme veoma oštrim izjavama Mesića, zastupnik u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac veruje da je 2010. godina uspona srpsko-hrvatskih odnosa

Novi predsednik Hrvatske koji će tu funkciju preuzeti 18. februara nastupa pomirljivije. Izjavi da će dobri odnosi sa Srbijom biti prioritet njegove spoljne politike, Ivo Josipović je dodao i ocenu da je Republika Srpska "u sadašnjoj organizaciji BiH legitimna i legalna tvorevina"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

292 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: