Tadić: Ima vremena za povlačenje

Srbija je morala da uloži kontratužbu protiv Hrvatske Međunarodnom sudu pravde, ali i dalje ima prostora za odustajanje od tužbi, kaže predsednik Tadić.

Izvor: B92

Utorak, 05.01.2010.

12:59

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić je, na ambasadorskoj konferenciji u Palati Srbija, istakao da bi bilo bolje da je pravda za žrtve tražena u redovnim sudskim postupcima, a ne konfrontacijom država.

"Duboko sam ubeđen da ima političkog i pravnog prostora za odustajanje od tužbe i kontratužbe i tim stavom želimo da izbegnemo konfrontaciju država, jer to nikome nije u interesu", poručio je Tadić u obraćanju u ambasadorima Srbije.

Vlada Srbije je odluku o podnošenju kontratužbe donela 31. decembra, posle konsultacija predsednika Republike Borisa Tadića sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Srbija se odlučila na ovaj korak jer je Republika Hrvatska 2. jula 1999. godine pokrenula postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije zbog navodnog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida tokom oružanih sukoba na teritoriji te Republike od 1991. do 1995. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: