Todorić: Dobro odabran trenutak

Srbija je dobro odabrala trenutak za podnošenje kandidature za članstvo u EU, kaže profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Vladimir Todorić.

Izvor: B92

Nedelja, 20.12.2009.

10:56

Default images

Todorić je za B92 rekao da je podnošenje zahteva pažljivo pripremano uz konsultacije sa Švedskom kao predsedavajućom Unije i posle razgovora sa predstavnicima Holandije. Todorić ocenjuje da će formalni odgovor iz Brisela na ovaj zahtev zavisiti prvenstveno od španskog predsedavanja.

Todorić navodi da je veoma dobro što Srbija ima dobre odnose sa tom zemljom i deli određene političke interese.

“Ne možemo se baviti nagađanjima niti proricanjima. Mislim da će to pre svega zavisiti od prioriteta španskog predsedavanja i zaista je dobro da sa tom zemljom imamo podudarnost interesa u spoljnoj politici u ovom trenutku i da imamo dobre spoljne odnose”, smatra Todorić.

“Pre svega, od Španije možemo očekivati i nadati se da će ona uspeti da na Savetu ministara učini da prođe predlog da Komisija pošalje upitnik do juna. Međutim, to naravno zavisi od konsenzusa u Savetu ministara, odnosno da li će se Holandija, ili eventualno neka druga zemlja boriti protiv takvog nekog predloga”, kaže on.

“Zaista ne vidim razlog zbog čega bi Srbija u odnosu na, recimo, Makedoniju ili Crnu Goru zaostajala i bila lošije ocenjena u napretku ka evropskim integracijama. Čak, neke reforme su dosta brže i uspešnije urađene nego u tim zemljama”, zaključio je Tododrić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: