Ambasadori: SSP, pa kandidatura

Srbija bi trebalo da podnese zahtev za članstvo u EU tek nakon ukidanja viza i deblokiranja trgovinskih sporazuma, poručuju evropske diplomate.

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2009.

14:12

Default images

Švedski ambasador u Srbiji Krister Bringeus podsetio je da je za primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma potreban konsenzus svih 27 članica Unije koga "sada nema". "Za deblokiranje (sporazuma) bi bilo najbolje da pridobijete holandsku vladu hapšenjem još dvojice preostalih haških optuženika", rekao je u Kragujevcu ambasador Bringeus čija zemlja predsedava EU.

Šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer rekao je da se prilikom prijema zahteva za članstvo u EU sve zemlje Unije pitaju za mišljenje zbog čega je "mudro da svih 27 zemalja bude za to što u ovom trenutku nije moguće".

"Potrebno je da idemo korak po korak da dođe do liberalizacije viznog režima, da se deblokiraju trgovinski sporazumi a zatim i da se ide sa samom aplikacijom (za članstvo u EU)", rekao je Dežer.

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da zbog nepostojanja konsenzusa prijava Srbije bude odbijena, Dežer je rekao da se to nikada nije dogodilo.

"Dogodilo se, međutim, da Savet Evropske unije zatraži od Komisije mišljenje i zato smatramo da je najbolje ići korak po korak i stvoriti sve uslove pre nego što se zatraži i stav Komisije", rekao je Dežer.

Ambasador Švedske Krister Bringeus je ukazao da za Srbiju nije značajno samo članstvo u EU, nego sam taj put ka EU, odnosno proces u kojem treba sprovesti reforme u društvu.

Bringeus je dodao da se čine zajednički napori za ukidanje viza za građane Srbije koji putuju u EU.

"Imamo nadu da ćemo uskoro stići do tog cilja", rekao je Bringeus i dodao da bi, "ako sve bude išlo kako treba", odluka ministara oko vizne liberalizacije trebalo da bude doneta 30. novembra.

On je pohvalio srpske vlasti za obavljene pripreme za ukidanje viza i ukazao na činjenicu da je do sada izdato 1,5 miliona pasoša po standardima EU.

Zamenik šefa misije ambasade Španije Havijer Ergeta rekao je da je cilj njegove zemlje "kao buduće predsedavajuće zemlje EU da što je moguće više ubrza proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji".

Grad Kragujevac je danas domaćin šefovima misija zemalja članica Evropske unije akreditovanim u Srbiji.

Diplomate zemalja EU razgovarali su sa predstavnicima lokalne vlasti u Kragujevcu.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović izjavio je novinarima da se razgovaralo o dosadašnjoj i mogućnostima za buduću saradnju sa regionima i gradovima iz zemalja EU.

Delegacija zemalja Evropske unije posetiće i fabriku Fijat automobili Srbija, srednje škole i Univerzitet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: