Blokada pruge u Lapovu

Ponovo blokirana pruga Beograd-Niš. Radnici “Prvog maja“ iz Lapova kažu da se neće pomeriti dok ne dobiju zaostalih 10 plata.

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2009.

09:21

Default images

Radnici građevinskog kombinata “Prvi maj” iz Lapova, danonoćno će blokirati prugu na Koridoru 10 u Lapovu, sve dok nadležna ministarstva ne ispune data obećanja. Oni su danas uz koloseke podigli i šator u kome će boraviti do ispunjenja zahteva.

U postavljenom šatoru tokom hladnih noći boraviće radnici “Prvog maja” iz Lapova. Tokom dana se, kažu, neće pomerati sa železničkih šina sve dok nadležni iz Ministarstva ekonomije i Ministarstva rada ne isplate obećanih 10 zaostalih plata, povežu radni staž i dok ne obezbede kredit iz Fonda za razvoj kako bi poslodavac obnovio proizvodnju.

Na zahteve radnika u protestu, i pored poziva, još nisu odgovorili predstavnici ministarstva sa kojima smo letos postigli dogovor o realizaciji ovih obećanja I deblokadi pruge, kaže predsednik sindikata “Prvog maja” Novica Marković.

Zaposlenma u kombinatu “Prvi maj" zarade je trebalo da budu isplaćene najkasnije do prvog novembra, ali kako se to nije dogodilo, odlučili su da blokiraju međunarodnu prugu.

Samo na taj način, kako kažu, mogu da izvuku novac kojim će prehraniti porodice. Zbog protesta radnika veliku štetu trpi Železnica. Međutim, zaposleni u kombinatu “Prvi maj” naglašavaju da do blokade ne bi ni došlo da se neko od predstavnika nadležnih ministarstava odazvao pozivu radnika na razgovor o postizanju rešenja.

Oni naglašavju da ovog puta neće dozvoliti da ponovo budu prevareni.

Građevinsko preduzeće "Prvi maj" iz Lapova prodato je 2006. godine za 82 miliona dinara, a većinski vlasnik je postala Auto-Vojvodina iz Novog Sada.

Ovo je treći put u roku od nekoliko dana da su radnici "Prvog maja" iz Lapova blokirali prugu koja je međunarodni pružni pravac na Koridoru 10.

Železnice Srbije: Svaki dan sve veća materijalna šteta

Železnički saobraćaj na stanici Lapovo na međunarodnom Koridoru 10 ponovo je od jutros, od 8:15, u prekidu zbog štrajka zaposlenih u preduzeću GIK "Prvi maj" iz Lapova, saopštile su Železnice Srbije.

U saopštenju se navodi da zbog blokade pruge trenutno stoji međunarodni voz za Sofiju, dva putnička voza u unutrašnjem saobraćaju, kao i dva teretna, međunarodna voza, a broj vozova koji neće saobraćati povećavaće se u zavisnosti od trajanja protesta.

Iz Železnica Srbije ističu da je to treći put, u proteklih nekoliko dana, da radnici iz Lapova svojim protestima onemogućavaju redovan železnički saobraćaj, ugrožavajući pri tome svoju, ali i bezbednost učesnika u saobraćaju.

U Železnicama Srbije razmatraju mogućnost za prevoz putnika alternativnim pravcima i napominju da zbog prekida saobraćaja trpe sve veću materijalnu štetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: