HR: Ugrožen život obolelog od H1N1

Lekari splitske bolnice bore se za život jednog pacijenta koji je zaražen virusom novog gripa i nalazi se u teškom stanju, preneli su hrvatski mediji.

Izvor: B92

Sreda, 28.10.2009.

20:30

Default images

U poslednjih nekoliko dana na infektivnom odeljenju splitskog Kliničko-bolničkog centra pomoć je zatražilo nekoliko desetina osoba, od koji su četiri zaražene virusom H1N1.Prema dosadašnjim podacima, u Hrvatskoj je do juče kod 268 osoba potvrđen novi grip.

"Nijedan od njih nema neku ozbiljniju prethodnu bolest , a jedan je u ozbiljnom stanju", rekao je Nikola Bradarić iz Odeljena za zarazne bolesti, Kliničko bolničkog centra u Splitu.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo saopštio je da je u svim predškolskim i školskim ustanovama pojačana briga za higijenu.

Gimnazija "Kraljica Jelena" u Splitu će biti zatvorena do kraja sedmice pošto se na nastavi nije pojavilo 60 učenika. Iako je samo jednom učeniku dijagnostikovan grip, sve su procene da će taj broj rasti.

O tome se razgovaralo i na sastanku županijskog kriznog stožera za praćenje bolesti.

"Sada je grip kod nas, imam ga u školama, jasno da se širi u porodicama, širi se među stanovništvom. Prve vakcine stižu tek za mesec dana. Milion i po doza je dovoljno za 750 000 ljudi. Moći će da se vakcinišu bolesnici i zdravstveni radnici, ali ne i zdravi. Tako je u Hrvatskoj, u nekim zemljama poput Slovenije, Nemačke i SAD najavljuju da će vakcinu moći da primi ko hoće", rekla je epidemiolog Zorana Klišmanić.

" Kad pogledate istinu, ja nisam videla koja zemlja to stvarno sprovodi. Mislim da to nije racionalno razmišljanje u ovoj situaciji", smatra ona.

Ona je rekla i da su svi evropski epidemiolozi složni da treba vakcinisati samo ugrožene grupe.

Nabavaka vakcina za ostale, kako ona kaže, nije bila odluka lekara nego je u pitanju politička odluka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: