Lokalni izbori u Rusiji

U Rusiji su u 76 regiona održani lokalni izbori, koji su, prema oceni vlasti, protekli bez neregularnosti, dok opozicija tvrdi da su kršena izbornih pravila.

Izvor: B92

Nedelja, 11.10.2009.

22:22

Default images

Izbori su, kako je navela agencija Itar-Tas, potvrdili stabilne pozicije vladajuće partije Jedinstvena Rusija. Prema preliminarnim rezultatima, Jedinstvena Rusija je osvojila većinu mesta u tri regionalna parlamenta - u Moskvi, Marij Elu i Tuli. Komunisti su se pokazali kao druga najjača stranka u ta tri parlamenta.

Liberalno-demokratska partija je prešla cenzus od 7 odsto u Marij Elu i Moskvi i očekuje se da će ući i u regionalni parlament Tule.

Vanparlamentarne partije imaju, kako navodi Itar-Tas, male šanse da osvoje poslanička mesta u tim regionima.

Centralna izborna komisija najavila je da će potpune preliminirane rezultate saopštiti u ponedeljak ujutru.

Opozicija tvrdi da je na izborima bilo brojnih neregularnosti, naročito slučajeva da jedan glasač ubacuje više listića i navodi da je pokretu Solidarnost nepravedno oduzeto pravo da se kandiduje pod izgovorom da je među prikupljenim potpisima za registraciju bilo krivotvorenih.

Biračka mesta otvorena su jutros za oko 30 miliona glasača u 76 ruskih regiona, među kojima u Moskvi, severnokavkaskim republikama Čečeniji i Ingušetiji, u kojima su održani prvi opštinski izbori.

Među ostalim regionima u kojima se danas glasalo su Republika Marij El u regionu Volga i centralna oblast Tula.

Glasači su takođe birali gradonačelnike čečenske prestonice Grozni i ingušetijske Magas, kao i gradova Astrahan i Južno-Sahalinsk.

Na izborima je registrovano 90.000 kandidata, a Centralna izborna komisija saopštila je da je predizborna kampanja prošla mirno, bez gotovo nijedne prijavljene ozbiljnije nepravilnosti.

Izborne komisije saopštile su da je odziv birača u Moskvi iznosio 33, a u Čečeniji 86 odsto.

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov rekao je u petak da će na izbore izaći 99 odsto čečenskih birača.

Tokom današnjeg glasanja, širom zemlje bilo je angažovano oko 75.000 policajaca i 3.000 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova koji su održavali red, objavile su RIA novosti.

Rojters je naveo je da je posebna pažnja javnosti posvećena Moskvi, gde su izbori održani prvi put od kada je predsednik Dmitrij Medvedev u maju 2008. preuzeo dužnost.

Britanska agencija tumači ove izbore kao test za predsednika Medvedeva, koji je u avgustu obećao početak "novih demokratskih vremena" i političku scenu u kojoj neće dominirati vladajuća Jedinstvena Rusija premijera Vladimira Putina.

Za praćenje izbora akreditovano je oko 4.000 novinara iz 2.515 medija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: