Ukradena spomen-ploča Ćuruviji

Sa mesta na kome je 11. aprila 1999. godine ubijen novinar Slavko Ćuruvija ukradena je spomen-ploča.

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2009.

16:42

Default images

Policiju je o krađi obavestilo Nezavisno udruženje novinara Srbije. Na nestanak ploče reagovalo je i Udruženje novinara Srbije, koje je ovaj vandalski čin najoštrije osudilo. U saopštenju tog udruženja novodi se da počinioci moraju brzo da se indentifikuju i kazne.

Tabla na kojoj piše, "Na ovom mestu 11. aprila 1999. ubijen je zbog oštre kritičke reči Slavko Ćuruvija, novinar, urednik i vlasnik Dnevnog telegrafa i Evropljanina", nestala je u noći između nedelje i ponedeljka.

NUNS je saopštio da zahteva da se spomen-ploča najhitnije vrati na zid na kojem je stajala punih devet i po godina i da oni koji su je potajno i neovlašćeno uklonili odgovaraju pred zakonom.

U NUNS-u veruju da je krađa odgovor na godišnjicu 5. oktobra.

U policiji ne isključuju mogućnost da je krađa povezana sa tvrdnjama NUNS-a, ali veruju i da je ukradena zbog njene vrednosti na crnom tržištu kupo - prodaje metala. Nadežda Gaće, predsednica NUNS-a, kaže da je ceo slučaj prijavila policiji, od koje očekuje brzu reakciju.

Vlasnik Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine u ulazu zgrade u Svetogorskoj, gde je stanovao.

Godinu dana kasnije, NUNS je postavio spomen-ploču, a otkrivajući je, tadašnja predsednica Gordana Suša rekla je da njome NUNS poručuje da se ne zaboravi i da se više nijednom novinaru to ne dogodi.

Ubice Slavka Ćuruvije još nisu otkrivene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: