Albanija “prošvercovala” Kosovo

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić kaže za B92 da je boravak delegacije Kosova na sednici Generalne skupštine UN rušenje etičkih kodeksa te organizacije.

Izvor: B92

Utorak, 29.09.2009.

07:26

Default images

Posle protesta Srbija zbog prisustva predsednika Kosova u Ujedinjenim nacijama u vreme održavanja najvećeg godišnjeg samita zemalja članica, Generalni sekretarijat te organizacije, posle sprovedene istrage, saopštio je da je Fatmira Sejdijua u zgradu na Ist Riveru "po svemu sudeći uvela Albanija".

"Ujedinjene nacije nisu dale predstavnicima Kosova propusnice za ulazak u salu Generalne skupštine", rekao je portparol Ban Ki Muna Brendon Varma uz objašnjenje da sve učesnice Generalne skupštine imaju na raspolaganju određeni broj propusnica koje mogu dati kome žele i omogućiti mu da iz posebne sale prati zasedanje.

Takav potez krši pravila Ujedinjeniih nacija, izjavio je Vuk Jeremić gostujući u Vestima B92.

Komentarišući izjavu šefa švedske diplomatije Karla Bilta da će se u nastavku evropskih integracija od Srbije očekivati "pragmatičan stav prema Kosovu" Jeremić tvrdi da priznavanje Kosova nije uslov koji će biti postavljen Vladi u Beogradu.

Takav uslov Srbija ne bi prihvatila, ni pod kakvim okolnostima, dodaje on. Jeremić kaže da je, tokom zasedanja Generalne skupštine UN, na više od 70 sastanaka sa stranim zvaničnicima, delegacija Srbije i druge zemlje pozivala da ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Ministar Jeremić kaže da je predsednik Srbije i na Generalnoj skupštini ponovio ideju da bi Srbija rado bila domaćin nesvrstanima, na zasedanju 2011. godine, u jubilarnoj 50. godini postojanja tog pokreta. Toj ideji ne protivi se nijedna zemlja, rekao je Jeremić i dodao da veruje da će samit i biti održan u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: