Švajcarska: Uhapšen Roman Polanski

Filmski režiser Roman Polanski uhapšen je sinoć čim je kročio na švajcarsku teritoriju na osnovu zahteva SAD iz 1978., saopštio je Ciriški filmski festival.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 27.09.2009.

13:20

Default images

Polanski (75) je doputovao u Švajcarsku da bi prisustvovao Ciriškom filmskom festivalu gde je trebalo večeras da primi nagradu za životno delo posle čega bi bila prikazana retrospektiva njegovog filmskog stvaralaštva, javili su svetski mediji.

Sadašnje privođenje slavnog sineaste u vezi je naloga za hapšenje koje su američke vlasti izdale 1978. godine zbog davanja opijata i alkohola 13 godišnjoj devojčici sa kojom je zatim imao protivzakonite seksualne odnose tokom seanse slikanja u holivudskoj kući glumca Džeka Nikolsona.

Polanski je zbog toga uhapšen 1977. godine u Los Anđelesu i proveo 42 dana na psihijatrijskom posmatranju. Iz SAD je pobegao 1978. godine pre nego što mu je izrečena sudska kazna.

Od tada živi u egzilu u Evropi, izbegavajući zemlje koje bi ga mogle izručiti SAD kao što je Britanija.

Devojčica koju je seksualno iskoristio, koja danas ima 45 godina, slaže se da se odustane od optužbi protiv Polanskog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: