Vlada Srbije o "Povorci ponosa"

Vlada Srbije je danas konstatovala u vezi sa najavljenom “Povorkom ponosa”, da državni organi treba da obezbede slobodno ispoljavanje jednakosti i različitosti.

Izvor: B92

Sreda, 16.09.2009.

23:26

Default images

Srbija je demokratska država sa visokim standardima ljudskih prava i pravo svakog građanina je da izražava svoje ustavne slobode, rečeno je na sednici Vlade. Vlada poziva građane da poštujući Ustav i demokratske vrednosti ne narušavaju javni red i mir i da ne ugrožavaju bezbednost drugih građana, saopštila je Vlada Srbije.

A ministar policije Ivica Dačić je gostujući u "Kažiprstu" B92 rekao da bi bilo dobro da se "Povorka ponosa" održi bez incidenata i da se Srbija pokaže, naročito u vreme kada se zalaže za evropske integracije, dok je lider LDP-a Čedomir Jovanović zahtevao od premijera Cvetkovića da Vlada danas zauzme nedvosmislen stav o zaštiti učesnika "Povorke ponosa".

Ivica Dačić je ocenio da je "Povorka ponosa" trebalo bolje politički da se pripremi, jer se raspravlja samo o njenom bezbednosnom aspektu.
Ivica Daèiæ (FoNet)
Policija poseduje informacije da se vrše ozbiljne pripreme za napad na učesnike "Povorke ponosa", rekao je Dačić. On je upozorio da je za bezbednost skupa neophodno da svi urade svoj posao - policija da zaštiti učesnike, da učesnici dobro organizuju skup, ali i da Vlada jasno iskaže svoj stav.

Mogućnost preventivnih hapšenja onih koji prete učesnicima "Povorke ponosa", u slučaju gde postoje jasni dokazi, nije isključena, kaže ministar policije.

Dačić: Gde postoje jasne naznake da neko preti, policija će reagovati, gde postoje operativna saznanja o tome da se preti, policija ne može ništa da preduzme ukoliko ne postoje jasni dokazi. Gde postoje jasni dokazi i gde je imenom i prezimenom to definisano, policija će reagovati preventivno, i tu se slažem sa vama, a sve ostalo je stvar operativnih informacija koje nisu za javnu upotrebu.

B92: Zašto policija do sada nije reagovala preventivno ako postoje operativna saznanja?

Dačić: Ne znam otkud vam to da policija nije reagovala.

B92: Dakle, uhapsili ste nekog, to hoćete da kažete?

Dačić: Preventivno se deluje.

Policija ne dovodi u pitanje održavanje "Povorke ponosa", ali očekuje od Vlade da se jasno postavi po tom pitanju.

"Policija se nalazi u situaciji da će morati fizički da obezbeđuje učesnike Povorke, to praktično znači da se mora voditi računa o dolasku, o odlasku, ne znači da će se incident desiti na samom licu mesta, zato je potrebno, da bi policija sve to dobro odradila, slažem se sa vama, državni organi treba da daju jasnu političku poruku", objasnio je Dačić.

"Tražiću danas na sednici vlade da se razgovara o tom skupu i očekujem određenu političku poruku. Vlada ne treba da ćuti, jer se ovde mešaju političke i policijske stvari", rekao je on.

Dačić je ocenio da je podignuta prevelika buka u javnosti oko "Povorke ponosa" i naveo da su operativne tajne koliki broj policajaca i na kojim lokacijama će biti angažovan. Možete pogledati snimak gostovanja Ivice Dačića u emisiji "Kažiprst" na RTV B92.

"Pitanje povorke više od bezbednosnog"

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da će se učesnici "Povorke ponosa" okupiti u nedelju da bi javno rekli da postoje ljudi drugačije seksualne orijentacije i da njihova različitost nije pretnja niti opasnost za bilo koga.

Janković je, u saopštenju medijima, najavio da će i on biti, kako je rekao, učesnik "povorke ravnopravnosti" ne zato što podržava ili osporava bilo čiju seksualnu orijentaciju već iz uverenja da će njeno "mirno i upešno održavanje doprineti smanjenju predrasuda i učvršćivanju stava u javnosti o nedozvoljenosti i neprihvatljivosti diskriminacije i nasilja prema bilo kome".

On je, međutim, primetio da deo građana pretnjama nasiljem, pozivanjem na patriotizam, vaspitanje ili religiju, pokušava da spreči to okupljanje.

"Iako u Srbiji postoje grupe u težem položaju od homoseksualaca ili lezbejki, nijednoj od njih se na ovakav način, pretnjama, mržnjom i zamenom teza, ne sprečava ostvarivanje jednog od osnovnih ljudskih prava - prava na mirno okupljanje, pa i više od toga - pravo na život, pravo na samopostojanje", naveo je Janković.

On je ukazao da je pitanje "Povorke ponosa" mnogo dublje od bezbednosnog i da zahteva, kako je naveo, jasno određenje vlade i svih nosilaca vlasti prema tome koliko čvrsto i iskreno stoje iza vrednosti ljudskih prava koja su garantovana Ustavom i ostalim propisima.

Đilas: Sačuvati živote i imovinu

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas zatražio je od nadležnih državnih organa da preduzmu sve mere kako bi obezbedili učesnike "Parade ponosa" i sve građane i sačuvali imovinu grada od brutalnog uništavanja.
Dragan Ðilas (FoNet)
"Apelujem, takođe, da sačuvaju imovinu Beograda od novog brutalnog uništavanja koje se krije iza priča o laznom patriotizmu", naveo je Đilas u pisanoj izjavi povodom "Parade ponosa".

"Ne slažem se i ne razumem potrebu da se na ovaj način iskazuje nečije seksualno opredeljenje, ali stojim iza toga da svako, baš kao i ja, ima pravo da iznese svoj stav i pokaže ga na način za koji misli da je najprikladniji poštujući sve propise u gradu i u državi", naveo je gradonačelnik.

LDP: Vlada mora zaštititi Povorku

Lider LDP-a Čedomir Jovanović je uputio zahtev premijeru Mirku Cvetkoviću da na današnjoj sednici Vlada zauzme nedvosmislen stav o zaštiti učesnika "Povorke ponosa".
Èedomir Jovanoviæ (Beta)
U pismu se navodi da pred potrebama zemlje koju vodi i društvom čiju budućnost je dužan da štiti Cvetković nema pravo da ćuti, uz napomenu da se radi o problemu koji je mnogo dublji od ekstremističkih grupa koje prete nasiljem, zato što se iza njih kriju organizovane političke snage.

Jovanović je upozorio premijera da “kada predsednik Vlade ćuti, onda ni policajcima, sudijama i tužiocima i drugima koji sprovode zakon neće biti lako da ga dosledno sprovedu". "Vladina ministarstva, tek posle Vaše odluke, mogu efikasno da primenjuju ono na šta ih već obavezuju zakoni koje smo zajedno usvajali, uključujući i Zakon o zabrani diskriminacije, koji je usvojen zahvaljujući LDP-u, jer u vladinoj koaliciji nije bilo dovoljno hrabrosti. Primena zakona bila je i uslov naše podrške, bez koje zakona ne bi bilo. Vreme je da pokažete da ste mislili ozbiljno", naveo je Jovanović. "Ne zbog LDP-a, nego zbog onih čija su prava ugrožena. Zato poruka države koju će sa današnje sednice uputiti Vlada mora da glasi: Srbija je slobodna zemlja, u njoj su svi jednaki. Država i njeni organi će svakog zaštititi od svake diskriminacije, a ekstremne nasilnike i nasilničke politike ukloniti iz naših života", navodi se u pismu Čedomira Jovanovića.

LDP zahteva momentalnu reakciju jer vlast nema pravo da interese koalicije stavlja ispred interesa društva, a pogotovo da u prvi plan stavi interese antievropskih, mračnih i zaostalih politika, jer će to uništiti našu budućnost. On navodi da su nasilnici do sada zloupotrebljavali i državu i naciju i crkvu, jer se država pred njima povlačila.

Celo pismo Jovanovića možete pročitati ovde.

Marković: Otkazati Povorku

Predsednik Jedistvene Srbije Dragan Marković pozvao je Vladu Srbije i organizatore da otkažu Paradu ponosa i na uzdržanost od nasilja, ako taj skup ipak bude održan u Beogradu.
Dragan Markoviæ Palma (FoNet, arhiva)
Marković je pozvao učesnike te parade i njihove protivnike na nenasilno ponašanje, a Vladu Srbije da otkaže skup do daljnjeg.
"Zamolio bih Vladu, pošto je taj skup procenjen kao veoma rizičan, da otkaže paradu srama do daljnjeg do 2150. godine", rekao je on.

Lider JS naveo je da je protiv održavanja Parade ponosa, jer se time urušavaju porodične i moralne vrednosti i ocenio da Srbiji trenutno nije potreban taj skup.

Prema njegovim rečima, građani Srbije ne ugrožavaju prava homoseksualaca, niti su toj populaciji ugrožena prava na posao, školovanje ili bezbednost.

"Homoseksualci svoju seksualnu orijentaciju treba da ispoljavaju tamo gde ih niko ne vidi", rekao je Marković. Možete pogledati izjavu Dragana Markovića Palme.

GSA: Država može i mora da spreči nasilje

Država Srbija može i mora da spreči nasilje i nerede koje najavljuju desničarske grupe na "Povorci ponosa" koja treba da se održi u nedelju 20. septembra, saopštila je Gej strejt alijansa.

U saopštenju ove organizacije ističe se da “država mora da pokaže koliko je ozbiljna u svojim nastojanjima da zaštiti svoje građane i građanke i poštuje zakone koji u njoj važe”.
“Povorka ponosa bez nasilja i nereda je sigurno jedan od načina. Eventualna nasilna dešavanja u Beogradu u nedelju pokazaće samo da država nije želela da iskoristi sva svoja ovlašćenja kako bi ono bilo sprečeno” upozorava GSA.

“Sprečavanje i sankcionisanje nasilja i poziva na nasilje i linč nad LGBT osobama odgovornost je i države i svih učesnika političkog i javnog života u Srbiji i o ovome moraju da se slože sve političke partije i svi nosioci društvene i političke odgovornosti i ne smeju svojim ogradama, ćutanjem i nečinjenjem davati političko uporište nasilnicima i ekstremistima”, kaže se u saopštenju ove organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: