Francuska: Novi zakon o pirateriji

Donji dom francuskog parlamenta usvojio je nacrt zakona koji omogućava da pojedinci, koji neovlašćeno skidaju materijal sa Interneta, budu skinuti sa mreže.

Izvor: B92

Sreda, 16.09.2009.

12:43

Default images

Kontroverzni zakon o suzbijanju Internet piraterije, za koji kritičari smatraju da ugrožava građanske slobode, usvojen je tesnom većinom, sa 285 glasova za i 225 glasova protiv.

Nacrt zakona podržali su poslanici vladajuće partije Unija za narodni pokret (UMP), dok su poslanici Socijalističke partije, koji čine većinu među onima koji su glasali protiv, najavili da će ponovo podneti žalbu Ustavnom sudu, koji je u junu odbacio prethodni nacrt zakona kao neustavan.

Ustavni sud je imao primedbu da novososnovana državna agencija, poznata po akronimu Hadopi, ima ovlašćenja da ukine pristup Internetu onima koji nelegalno skidaju filmove i muziku, navodeći da je to u nadležnosti suda.

Parlamentarna komisija, koju čini sedam poslanika i sedam senatora, proučiće novi nacrt zakona u narednih nekoliko dana, a oba doma parlamenta glasaće o konačnoj verziji 22. septembra, preneo je danas CNN.

Zakon, koji je podržao predsednik Nikola Sarkozi, deluje u tri faze. Novoosnovana agencija imaće ovlašćenje da izda dva pisana upozorenja, prvo u formi i-mejla, a drugo u formi pisma, pre nego što sudija donese odluku da korisnik bude skinut sa mreže, ili da, prema važećem zakonu, ali koji se retko primenjuje, bude kažnjen novčanom kaznom do 300.000 evra ili kaznom zatvora u trajanju od dve godine.

Dok zakon podržavaju filmska i muzička industrija, grupe za zaštitu prava potrošača upozoravaju da se može dogoditi da nevini ljudi budu kažnjeni, preneo je BBC.

Evropski parlament trenutno razmatra da li bi ukidanje pristupa Internetu predstavljalo kršenje ljudskih prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: