Razgovori o Statutu Vojvodine

Delegacija skupštine Vojvodine razgovarala sa predstavnicima Jagodine i Kragujevca o Predlogu statuta Vojvodine koji čeka na usvajanje u Skupštini Srbije.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 08.02.2009.

14:49

Default images

Predsednica Skupštine, Slavica Đukić-Dejanović i delegacije Skupštine Vojvodine na čelu sa predsednikom Šandorom Egerešijem predstavili su u lokalnim vlastima u Jagodini i Kragujevcu predlog Statuta Vojvodine. Ta dva grada su prvi u nizu u kojima će biti predstavljen ovaj dokument pre nego što dođe na dnevni red republičkog parlamenta.

Novi Statut Vojvodine još nije stigao na dnevni red Skupštine a već je izazvao negodovanja u javnosti.

Nakon što su arhijereji Srpske pravoslavne crkve pozvali poslanike da ne daju saglasnost na, kako su istakli “protivustavni dokument“ oglasile su se i pojedine političke partije pozivajući na povlačenje predloga Statuta.

Nakon posete Jagodini predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović je istakla da je Statut bitno političko i zakonodavno pitanje i da se svako mišljenje mora uvažiti.

Ona kaže da stepen autonomije Vojvodine nije prepreka za napredak Srbije.

“U narednom periodu će Vlada doneti zakon o nadležnostima, to prenošenje nadležnosti na Vojvodinu bi trebalo da znači da Vojvodina zaista ima najveći mogući stepen autonomije i to je apsolutno prihvatljivo za razvoj Srbije“, kaže predsednica republičkog parlamenta.

Predsednik Skupštine Vojvodine, Šandor Egereši, ističe da Vojvodina želi da bude deo porodice evropskih regija u Briselu ali da to želi da učini sa ostalim gradovima Srbije.

“Inicirao sam da zajedno AP Vojvodina sa Nišom, Jagodinom, Kragujevcem ostvarimo zajedničko predstavništvo u Briselu. Da već jednom raščistimo ovo pitanje. Vojvodina neće i ne želi da otvara nikakvo diplomatsko predstavništvo u Briselu“, kaže Egereši.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma kaže da je ta stranka protiv sadašnjeg predloga Statuta Vojvodine i da bi u donošenje Statuta trebalo uključiti i Srpsku pravoslavnu crkvu.
"Ako je nekome odgovaralo 1997. godine kada je patrijarh Pavle stao na čelo kolone koalicije 'Zajedno' i kada je 66 odsto gradjana Srbije 2000. godine prihvatilo poziv patrijarha i glasalo za jednu političku grupaciju onda i sada treba da uvažavamo mišljenje SPC kada se radi o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije", rekao je on.

"Par ekselans" političko pitanje

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je u Kragujevcu da je Statut Vojvodine "par ekselans" političko pitanje i da je važno da ima skupštinsku većinu.

"Jaka autonomija je ujedno jaka Vojvodina i jaka država Srbija", rekla je ona nakon razgovora sa gradonačelnikom Kragujevca Veroljubom Stevanovićem i predsednikom Skupštine Vojvodine Šandorom Egerešijem.

Predsednica parlamenta je rekla da se dokument nalazi u skupštinskoj proceduri, ali da će "biti mrtvo slovo na papiru" ako se ne donese i Zakon o prenošenju nadležnosti na Skupštinu Vojvodine.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović kaže da se podrazumeva da Statut Vojvodine mora da bude u saglasnosti sa Ustavom Srbije, navodeći da zbog toga ustavni eksperti treba da daju konačno mišljenje.

Stevanović je rekao da će nakon stručnog usaglašavanja i rešavanja svih eventualnih dilema svaka priča o separatizmu biti izlišna.

“Zamislite da je regija Šumadija napravila svoj statut. Da li bi i tada neko rekao da Šumadija ima separatističke namere, iako u Srbiji nema državotvornije regije od nje”, upitao je Stevanović.

NVO za usvajanje Statuta

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina pozvala je danas poslanike Skupštine Srbije da "bez odlaganja" potvrde Statut Vojvodine.

Građanska Vojvodina pozvala je i Evropsku Uniju i druge faktore međunarodne zajednice da situaciju sa usvajanjem Statuta Vojvodine prate "sa posebnom pažnjom, imajući u vidu, kako navode, da je agresivni centralizam bio okidač raspada bivše Jugoslavije i krvavih ratova".

U saopštenju stoji da je statut test da li je država dovoljno moćna da se suprotstavi "centralističko-nacionalističkoj eliti, u kojoj se izdvajaju Srpska Akademija nauka i umetnosti, Srpska pravoslavna crkva, tajkuni, kao i neke političke partije“.

Dinkić: Bez politizacije Statuta

Predsednik G17 Plus Mlađan Dinkić smatra da ne treba vršiti politizaciju oko Statuta Vojvodine i poziva sve političke aktere da se taj problem reši dijalogom.

"Vidim tendenciju javnosti da se oko tog pitanja podiže velika tišina iako za tim nema potrebe. Apelujem na sve da se to pitanje razmatra kroz dijalog. Vojvodina jeste istorijska autonomija a ukoliko postoji neko nerazumevanje oko samog teksta Statuta pozivam predlagače da to razjasne", rekao je Dinkić na sednici Glavnog odbora stranke.

Kako je naveo, takođe treba otvoriti javnu raspravu o zakonu o prenosu nadležnosti.

Predsednik G17 Plus je kazao i da ne treba dizati tenzije već u relaksiranoj i pozitivnoj atmosferi razjasiti sporna pitanja i podsetio da su Demokratska stranka i G17 Plus podržale donošenje Statuta u Skupštini Vojvodine.

SPO: Važno što pre usvojiti Statut

Srpski pokret obnove smatra da je potrebno što pre usvojiti Statut Vojvodine koji bi trebalo da bude po meri građana, pokrajine i Srbije, ali ne bi trebalo da ima prerogative državnosti, izjavio je danas direktor te stranke Aleksandar Jugović.

Jugović je istakao da Vojvodina "ne može imati ništa manje i ništa više od onoga što je propisano Ustavom kako bi ekonomski i nacionalno jaki očuvali državne interese".

On je u izjavi Tanjugu istakao da Vojvodina treba da bude "srpski ekonomski motor" po najboljem, demokratskom i evropskom modelu.

"SPO se najjače zalaže za decentralizaciju vlasti u Srbiji i kada je Vojvodina u pitanju, duboko verujemo da građani te pokrajine dobro znaju šta je za njih najbolje", rekao je Jugović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: