Prodi: Srbiji status kandidata

Romano Prodi se u pismu institucijama i članicama EU založio za što skoriji prijem Srbije u EU.

Izvor: Beta

Petak, 14.09.2007.

07:52

Default images

Premijer Italije u pismu traži od članica i institucija Evropske unije sagledavanje mogućnosti za članstvo Srbije u EU, "u posebnom času njene istorije i istorije regiona". Prodi kaže da je uveren da Srbiji, "od koje, kao središta Zapadnog Balkana, mnogo zavisi trajna normalizacija celog regiona", treba dati status kandidata za članstvo u EU.

Više zemalja EU istovremeno je tražilo da prethodno bude razjašnjeno šta će vlasti u Beogradu učiniti kako bi postigle punu saradnju s Haškim sudom i da potom bude razmatrana Prodijeva inicijativa.

Veoma povoljno je u svim članicama i telima EU ocenjeno okončanje tehničkih pregovora o Sporazumu o pridruženju EU-Srbija, a sada se očekuje poseta haške tužiteljke Karle del Ponte Beogradu i, na temelju njenog izveštaja, ocena Evropske komisije da odmah može biti parafiran, a do kraja godine i potpisan taj sporazum.

Zato, prema diplomatskim izvorima EU, šef italijanske diplomatije Masimo Dalema i nije pokrenuo to pitanje na nedavnom ministarskom sastanku EU u Portugalu.

Povoljno mišljenje o toj inicijativi Rima na zasedanju šefova diplomatija EU u Vijani du Kastelu izneo je evropski komesar Oli Ren, koji je ponovio da je puna saradnja Beograda sa sudom u Hagu uslov za dalju integracije Srbije u Evropu.

Prodi navodi da srpske vlasti moraju ispuniti bitnu obavezu pune saradnje s Haškim sudom. Primećuje se, takođe, da, kako je to rekla i Karla del Ponte, Beograd sada sasvim sarađuje s Haškim sudom. "A upravo proverom pravog stepena te saradnje i proverom političke rešenosti da se to ostvari moći ćemo da se pozabavimo tim pitanjem", navodi se u Prodijevom pismu.

"Ako zaista želimo da Beogradu uputimo pravu poruku i na delu dokažemo da Srbiju smatramo strateškim partnerom u regionu i da nisu samo reči kad Srbiji kažemo da je vidimo kao članicu evropske porodice, onda sam ubeđen da je kucnuo čas da na dnevni red budu stavljeni i izgledi za članstvo Srbije u EU i postepeno ukidanje evropskih viza za srpske državljane", naveo je Prodi.

On primećuje da liberalizaciji viza treba prići prvenstveno s političkog stanovišta, odnosno razjasniti da li je Srbija pretnja kad je reč o ilegalnoj imigraciji i masovnom prilivu njenih stanovnika u zemlje EU i zaključuje da, prema njemu, te opasnosti ne postoje. "U stvari, znamo da postojeći režim viznih ograničenja samo može podstaći ilegalnu imigraciju i druge nelegalne aktivnosti", navodi Prodi.

Diplomate u Briselu misle da Prodi u suštini traži da se Srbiji omogući da, s obzirom na to da je dobrim privrednim rezultatima i sposobnošću svoje državne uprave i institucija dokazala kapacitet da sprovodi nužne evropske reforme, ubrzano krene ka statusu kandidata za članstvo u EU.

"Ja ni na koji način ne predlažem da se naši napori usredsrede na Beograd na štetu ostatka regiona, i svakako ne da se Srbija nagradi za ono što liči na verovatan ishod pregovora o Kosovu. Svi dobro znamo da bi prvo bila ozbiljna politička greška, a drugo sasvim nerealno", kaže Prodi.

Koštunica: Italija shvata

Vojislav Kostunica (FoNet)
Premijer Srbije Vojislav Koštunica, na pitanje da kaže kako gleda na inicijativu Prodija, prilikom posete Briselu je rekao da je Italija prijateljska zemlja koja bolje razume stanje u regionu i kosovski problem.

"Ne samo italijanske vlasti, već rekao bih i italijanska javnost i intelektualci shvataju šta Kosovo znači za stabilnost regiona, šta Kosovo znači za Srbe i Albance i mogućnost da žive zajedno", rekao je Koštunica.

On je ocenio da su okončani tehnički pregovori sa EU veoma dobre vesti i da će se vlasti Srbije posvetiti sprovođenju obaveza prema EU, naglasivši da je Srbija vrlo jasno opredeljena za članstvo u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: