Zajmovi i za žirante

Narodna banka Srbije naredne nedelje usvoja nove olakšice za građane koji se zadužuju. Ubuduće moguće veće opterećivanje plate, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.04.2010.

01:26

Default images

Tako bi trebalo da se omogući veće opterećenje plate ratom za otplatu sa dosadašnjih 30 na 40 odsto za one koji uzimaju kratkoročne kredite, odnosno sa 50 na 60 odsto kada su u pitanju stambeni krediti. Bankari i građani se nadaju da će novi limiti važiti za sve pozajmice, a ne samo na dinarske, kako je prvobitno bilo predloženo.

Centralna banka bi trebalo da ukine i tretiranje dozvoljenog minusa kao kredita, koji opterećuje zaradu ili penziju sa pet odsto. Takođe, i da oslobodi žirante obaveze da su dužnici za zajmove.

Ova obaveza je i njima opterećivala platu kao da su dužnici, pa nisu mogli da uzimaju kredite. Naravno, obaveza garantovanja kredita i dalje ostaje.

Sve pomenute olakšice omogućiće stanovništvu da se više zaduži, naročito da koristi povoljne subvencionisane dinarske gotovinske potrošačke kredite, koji su sada veoma traženi.

U poslednje dve godine NBS je vodila restriktivnu monetarnu politiku i trudila se da suzbije zaduživanje kreditima. Potražnja zajmova počela je da stagnira, pa sada zaduženje stanovništva po svim pozajmicama iznosi oko 400 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: