Utorak, 30.12.2008.

10:09

"Negativni" izgledi Srbije u 2009.

Međunarodna agencija za procenu kreditne sposobnosti "Fič rejtings" revidirala je izglede Srbije za 2009. i umesto kao 'stabilne' opisala ih je kao 'negativne'.

Izvor: Tanjug

Default images

Agencija sa sedištem u Londonu svrstala je Srbiju u novu, nižu kategoriju pre svega zbog visokog tekućeg budžetskog deficita i velike potrebe za spoljnim finansiranjem da bi mogli da se otplaćuju veliki privatni dugovi, izveštava Bi-Bi-Si.

"Fič rejtings prognozira i da će na kurs dinara uticati ograničena dostupnost inostranih sredstava, s obzirom na to da su investitori u svetu sve oprezniji, izbegavaju rizična ulaganja i okreću leđa istočnoevropskim tržištima zbog svetske finansijske krize", navodi Bi-Bi-Si.

Britanska medijska kuća podseća da su poslanici Skupštine Srbije usvojili u ponedeljak budžet za 2009, kojim je deficit državnih prihoda smanjen na 1,5 posto bruto domaćeg proizvoda sa 2,7 odsto u 2008, u skladu sa preporukom Međunarodnog monetarnog fonda.

Ovo smanjenje budžetskog deficita u odnosu na BDP je bio glavni zahtev MMF-a u konsultacijama sa vladom Srbije.

U novembru su Srbija i MMF postigli sporazum o stend-baj aranžmanu od 516 miliona dolara, koji MMF treba da odobri u januaru, podseća Bi-Bi-Si.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: