Četvrtak, 27.10.2011.

10:32

Radio umalo da izazove nesreću

Beograđanin Miroslav M., vlasnik ilegalne radio-stanice "Bos", emitujući program iz improvizovanog studija u Surčinu ugrozio rad kontrolora leta na aerodromu.

Izvor: Blic

Default images

"Blic" piše da se u vezi između pilota aviona i kontrolora leta sa aerodroma Nikola Tesla čula muzika koju je sada već uhapšeni Miroslav M. puštao u etar.

U nekoliko navrata ova vrsta smetnji mogla je da dovede do vazdušne katastrofe, saznaje "Blic" od sagovornika upućenog u ovaj problem.

Da li i koliko u Srbiji ima piratskih radio-stanica koje emitovanjem programa remete komunikaciju službi najvišeg prioriteta za sada nije poznato.

"Prema međunarodnim pravilima, postoji frekventni opseg za potrebe kontrole leta. Naime, taj frekventni opseg mora da bude čist, da u njega ne uleću nikakvi zvuci, jer kontrolori leta i piloti moraju da čuju i razumeju svaku reč. Međutim, program nelegalne radio-stanice 'Bos', prvenstveno muzika koju su puštali, remetila je čistoću te veze, pa se dešavalo da kontrolori sa surčinskog aerodroma ne razumeju pilota i obrnuto", kazao je za "Blic" izvor blizak istrazi.

"Stotine aviona dnevno preleti našim nebom, a desetine sleti i poleti sa Aerodroma 'Nikola Tesla', a takvo ometanje komunikacije moglo je dovesti do tragedije - avionske nesreće ili sudara u vazduhu, što se na sreću nije dogodilo", dodaje taj izvor.

Piratski radio "Bos" je u protekle tri godine, koliko je puštao program, nekoliko puta uleteo u vezu između pilota i kontrolora leta, pa je Ratel podneo prijavu tužilaštvu i RRA.

Na osnovu te prijave tužilaštvo je od policije, tačnije SBPOK-a, zahtevalo prikupljanje potrebnih obaveštenja - da se utvrdi gde su predajnici i antene sa kojih se u etar pušta program nelegalne stanice, kao i otkrivanje mesta na kome se nalazi njen studio. Ubrzo je otkriveno da su predajnik i antena radija u Kumodražu. Tek posle pretresa nekoliko objekata, studio Radija "Bos" je nađen u kafiću u Surčinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

22 h

Podeli: