Petak, 27.04.2012.

13:05

FHP: Tužilaštvo radilo manje

Tužilaštvo za ratne zločine u prošloj godini podiglo manji broj optužnica nego prethodnih godina, naveo je FHP u Izveštaju o suđenjima za ratne zočine u 2011.

Izvor: Beta

Default images

"U 2011. godini Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je manje optužnica nego prethodnih godina, svega protiv devet lica i samo jedan zahtev za sprovođenje istrage, posle kojeg je u 2012. godini podignuta optužnica", rekla je predsednica Fonda Nataša Kandić.

Kandićeva je na konferenciji za novinare u Beogradu kazala da je Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu prošle godine donelo presude u šest predmeta, kojima je osuđeno 17 optuženih, a dve osobe su oslobođene krivice.

Prema njenim rečima, Apelacioni sud u Beogradu je radio ažurno, jer je doneo 11 presuda, po žalbama na presude prvostepenog suda.

Govoreći o regionalnoj saradnji pravosudnih organa, Kandićeva je kazala da je na ona na višem nivou nego 2002. i 2003. godine.

"Tužilaštvo je moglo da postupa sa manjim političkim pristupom u odnosu na neke predmete i da tako ne remeti dobre odnose", kazala je
Kandićeva i navela da je predmet hrvatskog ratnog veterana Tihomira Purde nepotrebno politizovan.

Kandićeva je kazala da sistem zašite svedoka nije na zavidnom nivou i da Služba za zaštitu svedoka mora biti organizovana na drugačiji način, sa čime se saglasio i zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Vekarić je kazao da za ocenu rada Tužilaštva nije presudan kvantitet optužnica nego kvalitet, a da osuđujuće presude koje su doneli sudovi upravo govore o kvalitetu optužnica.

"Tužilaštvo za ratne zločine daje značajan doprinos u regionalnoj saradnji, koja se odvija dobro i napreduje svake godine", rekao je Vekarić.

Prema njegovim rečima, tužilaštvo Srbije sarađuje u 86 predmeta sa drugim tužilaštvima iz regiona, učestvuje u 33 ekstradiciona postupka i u tri prekogranične istrage.

Vekarić se osvrnuo i na rad Apelacionog suda, koji je komentarisan u Izveštaju Fonda, i istakao da od 2010. godine postoji pozitivna energija u rešavanju predmeta ratnih zločina, dok su ranije odluke u takvim predmetima ukidane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

1 d

Podeli: