Sreda, 26.06.2013.

00:50

Dan žalosti u Crnoj Gori i Rumuniji

Vlada Crne Gore odlučila je da sredu, 26. jun, proglasi za Dan žalosti, zbog pogibije 18 rumunskih građana u kanjonu Morače i smrti četvorice mladića kod Bara.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

U udesu rumunskog autobusa na magistralnom putu Podgorica-Kolašin, poginulo je 18 putnika, 29 je teško povređeno, od kojih se troje i dalje nalaze u životnoj opasnosti, a uzrok nesreće još nije utvrđen.

U Rumuniji je takođe danas Dan žalosti povodom pogibije 18 rumunskih građana.

Prema zakonu, zastave će biti spuštene na pola koplja, a radio i TV stanice, kao i kulturne institucije emitovaće prikladan program, prenela je agencija Ađerpres.

Rumunski premijer Viktor Ponta je rekao da će tokom dana biti održana vanredna sednica vlade zbog nepredviđenih troškova u ministarstvima odbrane, unutrašnjih poslova i zdravlja zbog nesreće.

Crnogorska policija i drugi nadležni organi još ispituju šta je bio uzrok teške saobraćajne nesreće. Još nije pouzdano utvrđeno ni ko je upravljao autobusom u trenutku nesreće, pošto su bila dva vozača, jedan od njih je sa legitimacijom rumunske policije. Jedan od vozača je stradao.

Lakše povređeni putnici su dali kontradiktorne iskaze i o tome kako je izgledala osoba koja je vozila autobus, kao i o tome da li je vozač neposredno prije nesreće vozio brzo ili nije.

Prema medijskim navodima, većina putnika koji su dali izjave , tvrdi da je vozačc autobusa vozio brzo. Jedan od njih je , štaviše, rekao da je "vozio kao lud".

Osnovni državni tužilac u Kolašinu Vojislav Grujić naložio je da se na mestu saobraćajne nesreće pronadje tahograf, digitalni uređaj, na osnovu koga se može utvrditi uzrok nesreće.

Pretpostavlja se da se tahograf nalazi u provaliji, na lokaciji gde se autobus survao sa mosta zvanog Grlo.

Svi povređeni i nastradali putnici u udesu rumunskog autobusa koji se dogodio u nedelju na putu između Kolašina i Podgorice, transportovani su juče iz Crne Gore specijalnim avionima za Bukurešt

Rumunska vlada zahvalila je crnogorskoj vladi zbog napora koje su u spasavanju i medicinskom zbrinjavanju povrijedjenih rumunskih turista iskazali vlada, policija, medicinsko osoblje, ali i sami građani Crne Gore.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je ranije da se udes dogodio kada je autobus, iz za sada nepoznatih razloga, kod manastira Morača, sleteo sa mosta Ždrijelo u provaliju duboku više od 30 metara.

Još jedna nesreća obiležela je ovu sedmicu u Crnoj Gori.

Četiri mladića poginula su u barskom naselju Dobre vode, a tragedija se dogodila tokom izvođenja radova na bunaru.

Nesreća se dogodila kada je jedan mladić, tokom čišćenja bunara, počeo da se guši, da bi potom tri mladića uskočila u bunar da ga izvuku, ali su svi stradali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: