Četvrtak, 26.05.2011.

07:28

Protivnici papine posete Hrvatskoj

Građanska inicijativa "Nisam vernik" oblepila Zagreb plakatima na kojima poručuje da papa Benedikt XVI nije dobrodošao u Hrvatskoj.

Izvor: Tanjug

Default images

Njihov stav je da papa Benedikt XVI jer nije "moralna vertikala, niti je zaslužio status uglednika".

"Jozef Racinger, papa Benedikt XVI, osoba je sumnjivog morala koja je direktno i komandno upletena u prikrivanje najvećih seksualnih skandala katoličke crkve u poslednjih nekoliko decenija", ističe se, između ostalog, u saopštenju te inicijative.

"Teško je zamisliti teži zločin od silovanja dece, a upravo su takvi gnusni zločini sistematski decenijama prikrivani od strane Kongregacije za nauku vere, kojoj je na čelu bio upravo Racinger", dodaje građanska inicijativa "Nisam vernik".

Oni navode i da "crkva koju vodi ima iskrivljene poglede na ljudsku seksualnost, ljudsku polnost i ljudski život uopšte - poglede koji su u oštroj suprotnosti s ljudskim pravima u 21. veku".

"Vatikan je do sada ratifikovao tek šačicu povelja o ljudskim pravima, uključujući onu o pravima deteta, koju sistematski krši - dok glavninu drugih međunarodnih sporazuma o ljudskim pravima osporava, a u međunarodnim krugovima vrši pritiske na izmene brojnih zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, legalizaciji abortusa, pravima homoseksualnih osoba i drugih tekovina čovečnosti 20. i 21. veka", navodi se u saopštenju.

Zagrebačka inicijativa ističe da je položaj Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj takav da se ozbiljno dovodi u pitanje odvojenost crkve i države, a da je deo Ustava koji govori o sekularnosti "u praksi mrtvo slovo na papiru".

Papina poseta Zagrebu najavljena je za 4. i 5. jun, pri čemu će se sastati s državnim vrhom, javnim ličnostima i vernicima na dva molitvena skupa, s mladima na Trgu bana Jelačića u subotu uveče i s vernicima na hipodromu u nedelju.

Najava papine posete izazvala je kontroverze, velikim delom i zbog troškova koje mediji procenjuju i do šest miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Podeli: