Pretučen Teofil Pančić

Teofila Pančića, kolumnistu nedeljnika "Vreme", dvojica napadača pretukla preksinoć metalnom šipkom u Zemunu. Zadobio kontuziju lobanje i povrede na ruci.

Izvor: B92

Nedelja, 25.07.2010.

12:54

Default images

Dvojica mladića, lica sakrivenih kapuljačama, ušli su za Pančićem u gradski autobus i, naočigled velikog broja putnika, napali ga i tukli šipkom po glavi i telu.

Pančić je, nakon dolaska policije, prevezen u Urgentni centar, gde su mu konstantovane povrede glave i desne ruke.

Teofil Pančić je sinoć oko 23 sata krenuo iz Zemuna ka centru grada. Kada je ušao u gradski autobus, za njim su ušla dvojica mladića, glava sakrivenih kapuljačama. Odmah su mu prišli i, naočigled velikog broja putnika, počeli da ga tuku. "Ušli su odmah za mnom u autobus i istog trenutka su počeli, jedan s leve strane, drugi s desne, da me vuku, razvlače, da me tuku, da me udaraju", rekao je Pančić za B92.

"Ni ja nisam bio svestan čime, udarci po glavi uglavnom, ali su bili jaki udarci i posle se ispostavilo da je u pitanju neka metalna šipka“, izjavio je on.

"Ja mislim da su oni mene pokušavali da obore na zemlju, kada to nisu uspeli, oni su se jednostavno trkom udaljili ka centru Zemuna“, dodaje novinar "Vremena“.

Nakon što je pozvao policiju, koja ga je prevezla u zemunsku bolnicu, Pančiću su konstatovane kontuzije glave i povrede desne ruke.

On kaže da mu napadači ništa nisu rekli, niti su od njega išta uzeli, ali je uveren da nije slučajna žrtva.

"Ja mogu samo da nagađam šta mogu biti razlog i motiv, pošto se ne bavim nikakvim mutnim radnjama u životu, niti bilo kome išta dugujem, niti imam bilo kakve kontrakte s podzemljem ili bilo čime drugim“, kaže Pančić.

"Razlozi mogu biti isključivo u mom javnom poslu i javnom angažmanu. Ne vidim apsolutno nikakve druge moguće razloge“, zaključio je novinar.

Redakcija “Vremena" uputila je zahtev nadležnim organima, policiji i tužilaštvu da identifikuju, uhapse i privedu pravdi napadače na Teofila Pančića. Odgovorni urednik nedeljnika "Vreme" Filip Švarm smatra da je napad na novinara tog lista napad na vrednosti koje zastupa većina građana Srbije.

“Napadom na novinare ‘Vremena’ napadaju se vrednosti koje novinari ‘Vremena’ zastupaju, a ja mislim da su to vrednosti koje zastupa većinska Srbija – dakle, to je demokratija, borba protiv nasilja, protvi šovinizma, rata, ratnih zločina i svega ostalog”, ocenjuje on.

“Pokušaj da se ućutkaju i zaplaše novinari ‘Vremena’ je pokušaj tih mračnih struktura da ovladaju ovim društvom”, smatra Švarm.

Na napad na Teofila Pančića reagovala su novinarska udruženja i B92, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Veljović: Prioritet policije je da spreči napade na novinare

Beogradska policija je saopštila da čini sve da pronađe osobe koje su pretukle Teofila Pančića. Kako saznaje B92 u MUP-u Srbije, direktor policije Milorad Veljović razgovarao je s Teofilom Pančićem.
Milorad Veljoviæ (FoNet, arhiva)
Veljović za B92 kaže da je prioritet MUP-a i policije da se spreče napadi na novinare, ali i da se pronađu krivci za ranije napade.

“Napad na novinara je napad na svakog novinara i slobodu informisanja. Suština je da se otkrije motiv i zato će prioritet policije biti da se što pre reši”, poručio je Veljović.

“Policija će garantovati i mora garantovati bezbednost svakog novinara”, kazao je on.

Veljović navodi da je policija usmerila sve svoje snage na pronalaženje napadača na Teofila Pančića i očekuje da će napadači veoma brzo biti pronađeni.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najoštrije je osudio napad na novinara Teofila Pančića i naglasio u izjavi Fonetu da policija preduzima sve da otkrije počnioce tog krivičnog dela.

Napad na novinare policija tumači kao napad na službena lica, napomenuo je Dačić i zaključio da se ova dela zato moraju najoštrije kazniti.

Napad na novinara "Vremena" oštro su osudili i predsednik Srbije Boris Tadić, Ministarstvo kulture, predsednik Vlade Vojvodine, kao i više političkih stranaka, što možete pročitati u posebnoj vesti.

Trebješanin: Nekažnjavanje podstiče napade

Nerasvetljavanje ranijih napada na novinare i činjenica da njihovi počinioci nisu kažnjeni dovodi do toga da se takvi zločini ponavljaju, ocenio je psiholog Žarko Trebješanin, gostujući u Vestima TV B92.

“Kad god imate da nisu kažnjeni počinioci to je na neki način zeleno svetlo da možete slobodno i nekažnjeno da napadate novinare i to je ono što je opasno u svoj ovoj stvari. Dakle, mislim da bi morala da bude efikasnija policija, a kasnije i sudovi, da budu odlučniji u tom kažnjavanju”, smatra on.

“Svako nekažnjavanje je prećutan poziv da se to i ponovi i neophodno je ne samo da se kazne, već da to bude brzo i efikasno”, naveo je Trebješanin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

264 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: