Ponedeljak, 24.10.2011.

09:33

Šta (nam) misle srednjoškolci

Istraživanje Helsinškog odbora za ljudska prava sprovedeno među srednjoškolcima u 6 gradova Srbije pokazalo da 40 posto njih homoseksualnost vidi kao bolest.

Izvor: B92

Default images

Anketa je pokazala, između ostalog, da oni nemaju blagonaklon stav ni prema nacionalnim ni prema seksualnim manjinama koje žive na ovim prostorima.

Takođe, čak 10 odsto njih se saglasilo sa stavom da "žene povremeno zaslužuju batine", dok je polovina uverena da je abortus greh.

Većina anketiranih srednjoškolaca Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Kruševca, Niša i Novog Pazara smatra da su porodica i brak svetinja, dok nešto više od 60 odsto učenika ne podržava brak između osoba istog pola i njihovo usvajanje dece.

Ekstremniji stavovi srpskih školaraca stručnjake upozorava da u Srbiji još nije otpočeo proces uspostavljanja pravih društvenih vrednosti. To se, kako ocenjuje psiholog Žarko Trebješanin za radio B92, jasno pokazalo u atmosferi koja je obeležila organizaciju ovogodišnje Parade ponosa koja je, podećamo, zabranjena iz bezbednosnih razloga.

"Naravno da je opasno, jer predrasude imaju jednu dimenziju koja nije samo kognitivina. Znači nije samo da čovek ima negativno mišljenje o nekim grupama i nije ni samo emotivna da ima netrpeljivost i emociju mržnje, nego ima i jednu delatnu komponentu. Predrasuda vodi u suštini ka diskriminaciji, da se manjinske grupe napadaju, pa čak u krajnjoj liniji vodi istrebljenju. Zato su predsrasude opasne", objašnjava on.

U istraživanju pogotovo upada u oči da se 10 odsto srednjoškolaca saglasilo sa formulacijom da "žene povremeno zaslužuju batine", a skoro polovina smatra da Romi neće da uče i da rađaju mnogo dece da bi ih zloupotrebili za prosjačenje.

Sociolog Ratko Božović ocenjuje da takvi stavovi pokazuju trenutnu realnu sliku srpskog društva, koje je na vrhuncu svoje zbunjenosti.

"Sve ono što su poprimili kao destruktivna, desna, radikalna, ekstremna svojstva govori o velikoj zaostalosti društva. Najmlađi nisu imali šansu da odu u svet i da se sa njime upoređuju, da o njemu nešto saznaju i da opstaju sa nešto više tolerancije i uz normalni rast. Sve to govori o jednoj žestokoj frustraciji koja se događa u našem životu, jer je nasilje postala forma života koja se jednostavno pretvara u agresiju", kaže Božović.

Đaci su se u anketi izjašnjavali i o nacionalnim prijateljima i neprijateljima. Tako su, po njihovom mišljenju, neprijatelji Srbije Albanci, Hrvati, Romi i Amerikanci, dok među prijateljima prednjače Rusi i Grci, pa Bošnjaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

23 h

Podeli: