Ponedeljak, 24.06.2013.

17:21

Grčka: Samaras rekonstruisao vladu

Premijer Grčke Andonis Samaras rekonstruisao je svoju vladu, a socijalistu Evangelosa Venizelosa postavio za ministra inostranih poslova i potpredsednika vlade.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

U petak je najmanji koalicioni partner Demokratska levica (Dimar) napustila vladu zbog spora oko zatvaranja državne radio-televizije ERT.

Po listi članova novog sastava Vlade, Venizelosov PASOK je ojačao na četiri ministra, dok je u ranijem sastavu koji je trajao godinu dana, imao dva.

Objavljivanju rekonstrukcije je prethodio sastanak Samarasa i Venizelosa koji su su, pored dogovora o rekonstrukciji, obnovili koalicioni sporazum kojim obećavaju da će nastaviti reforme po zahtevu stranih poverilaca Grčke, Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Treći i najmanji doskorašnji saveznik u vladi, Dimar, napustio je partnere ne slažući se sa samostalnom odlukom Samarasa od 11. juna da radi uštede zatvori javni RTV servis ERT, uz otpuštanje svi 2.700 zaposlenih, ni sa odlukom Samarasa i Venizelosa da ne sprovedu odluku suda donetu ubrzo potom, kojom se zahteva da ERT ponovo počne da radi.

Po odlasku Dimar vladajuća parlamentarna većina u Skupštini Grčke koja ima 300 mesta, opala je sa 167 na 153 poslanika. Vlada je prošla težak put i ostala je na svojim nogama, a nastaviće rad sa novom odlučnošću i boljom saradnjom", rekao je ranije danas Samaras grčkim medijima.

Listovi navode da se nakon što je Demokratska levica povukla svoja četiri ministra i pomoćnika ministara i svoje generalne sekretare iz vlade i ministarstva, očekuje da će dvojica lidera najvećih grčkih partija što pre pronaći rešenje za nesmetano funkcionisanje vlade.

Izlaskom levičarske partije iz vlade, smanjena je parlamentarna većina vladajuće koalicije na samo tri ministra jer su u koaliciji ostali Samarasova Nova demokratija i socijalistički PASOK, koji zajedno imaju 153 od ukupno 300 poslanika.

Vladi će tako, zbog tanke skupštinske većine, biti teško da progura nepopularne reforme koje zahtevaju međunarodni kreditori kako bi zemlju, koja se u recesiji nalazi već šestu godinu zaredom, održavali van bankrota.

Premijer Samaras u četvrtak odlazi na samit u Brisel i pitanje vlade moralo je da bude rešeno budući da evropski partneri očekuju uveravanja da će Grčka ispuniti preuzete obaveze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: