Subota, 22.10.2016.

14:14

Janković: Zločin iz Sjeverina opominje

Otmica i ubistvo šesnaestoro građana Srbije bošnjačke nacionalnosti iz Sjeverina je zločin je koji stalno opominje, izjavio je zaštitnik građana Saša Janković.

Izvor: Tanjug

Janković: Zločin iz Sjeverina opominje
Foto: Tanjug

"Na žalost, ovaj dan podseća i da agonija koju su doživele porodice žrtava nije završena, one i dalje 24 godine od dana kada je zločin izvršen, tragaju za posmrtnim telima svojih najbližih", rekao je Janković.

Ustav, zakoni i državni organi Srbije, kako je saopšteno iz Kancelarije zaštitnika, danas štite sve građane i strance na teritoriji Srbije, bez obzira na etničku pripadnost, verska ili politička uverenja.

"Reč je o temeljnim vrednostima sloboda o kojima treba da vode računa ne samo organi javne vlasti, nego i građani i društvo u celini", podsetio je Janković.

Za vreme oružanog sukoba u BiH, paravojne snage bosanskih Srba "Osvetnici", presreli su 22. oktobra 1992. godine, kod mosta na Limu u mestu Mioče u BiH, autobus užičkog preduzeća "Raketa" i nakon legitimisanja svih putnika, iz autobusa su izveli samo građane bošnjačke nacionalnosti i vojnim kamionom ih odvezli u pravcu Višegrada, gde su brutalno pretučeni i potom ubijeni.

Sud u Beogradu kvalifikovao je otmicu i ubistva kao ratni zločin protiv civilnog stanovništva i 2005. godine pravnosnažno osudio pripadnike jedinice "Osvetnici".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

15 h

Podeli: