Nedelja, 20.12.2015.

13:01

Potvrđeno, u avionu za Pariz zaista bila bomba

Sumnjiva naprava pronađena u toaletu u avionu na letu Er Fransa od Mauricijusa do Pariza je bila bomba, potvrdili su zvaničnici, a prenosi AP.

Izvor: B92, Tanjug

Default images
Foto: GettyImages

Međutim, izvršni direktor Er Fransa ubrzo je saopštio da su navodi svetskih medija o bombi u avionu "lažna uzbuna" i da je reč o lažnoj bombi.

Boing 777 sa 463 putnika i 14 članova posade, napustio je Mauricijus u 21 sat po lokalnom vremenu i trebalo je da sleti na aerodrom Šarl de Gol u Parizu u 05 sati 50 minuta po lokalnom vremenu.

Prinudno je sleteo na aerodromu u Mombasi u Keniji pošto je posada obavestila kapetana o sumnjivoj napravi u toaletu.

"Tražena je dozvola za prinudno sletanje pošto je u toaletu otkrivena naprava za koji se sumnjalo da je bomba. Avion je bezbedno sleteo i svi putnici su evakuisani," rekao je portparol lokalne policije Čarls Ovino, preneo je AFP.

Kenijski zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti jer nije ovlašćen da daje izjave za medije, rekao je da je jedan putnik tokom leta u toaletu primetio nešto nalik "ručnom satu postavljenom na kutiju", preneo je AP. Putnik je o napravi obavestio kabinsko osoblje, koje je informisalo pilote, što je dovelo do odluke u prinudnom sletanju na aerodrom u kenijskom gradu.

Osim toga, šest putnika ispitano je zbog sumnji da su povezani sa postavljanjem bombe, saopštili su policijski zvaničnici. Zvaničnik je dodao da se među putnicima na ispitivanju nalazi i čovek koji je prijavio sumnjivu napravu.

Ministar unutrašnjih poslova Kenije Džozef Nkajseri rekao je na konferenciji za novinare na aerodromu u Mombasi da se nekoliko osoba iz aviona nalazi na ispitivanju, ne navodeći da li se radi o putnicima ili posadi. Eksplozivna naprava je izneta iz aviona, a istraga je u toku.

Podsećamo, u Parizu je na snazi visok nivo opreza nakon terorističkih napada koji su se dogodili 13. novembra. Odgovornost za napade preuzela je Islamska država, a u njima je ubijeno najmanje 130 ljudi.

Teroristi su takođe preuzeli odgovornost i za obaranje ruskog putničkog aviona u Egiptu 31. oktobra. Tom prilikom stradalo je svih 224 putnika i članova posade, a uzrok pada je eksplozija bombe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: