Utorak, 18.11.2014.

14:00

7 prijava za zlostavljanje nedeljno

U Srbiji je zabeleženo sedam prijavljenih slučajeva seksualnog nasilja nad decom nedeljno, a u 92 odsto slučaja nije pokrenut krivični postupak.

Izvor: Beta

Default images

Ova statistika se odnosi na period od 2009. do 2014. godine. Te podatke iznela je direktorka Incest trauma centra Dušica Popadić povodom Svetskog dana prevencije zlostavljanja i zanemarivanja dece koji se obeležava sutra, 19. novembra.

Popadićeva je istakla da je u više od polovine slučajeva počinilac figura oca, kao i da su devojčice češće žrtve seksualnog zlostavljanja nego dečaci.

Ona je dodala da je svaki počinilac nasilja poznat detetu.

"Dečaci su preživeli seksualno nasilje u oko 17 odsto, što je nešto više nego do 2009. godine. U oko 42 odsto prijavljenih slučajeva počinilac je biološki otac, dok su oko deset odsto počinilaca maloletnici", navela je direktorka na konferenciji za novinare u Beogradu.

Podaci Incest trauma centra pokazali su i da je uzrast deteta kada se dogodi prvi incident u proseku pet godina i četiri meseca, te da je 61 odsto ukupnog broja prijavljenih slučajeva sa područja Beograda.

"U 55 odsto slučajeva, naša služba je predstavljala prvo mesto kojem su slučajevi prijavljeni, a u 92 odsto slučajeva nije započet krivični postupak", dodala je Popadić.

Ona je istakla i da ne postoji podatak koliko ima slučajeva seksualnog zlostavljanja u Srbiji, te da ne postoji nacionalna studija sa takvim rezultatima.

Period između prvog incidenta i prijavljivanja je u proseku oko osam godina, a seksualno zlostavljanje prijavljivala je u više od polovine slučajeva sama osoba, a zatim majka deteta (oko 30 odsto).

Iz Incest trauma centra najavili su i kampanju pod nazivom "1 od 5" koja ima za cilj da utiče na zakonodavstvo i obrazovanje, parlament, kao i da podigne svest javnosti.

Oni su istakli i ulogu medija kao "ključni faktor" i ukazali na važnost pravilnog izveštavanja koje podrazumeva da slike žena i dece nisu degradirajuće, da je zadržana poverljivost svih žrtava, da nije napisano na senzacionalistički način, te da su priče zasnovane na činjenicama.

Svetski dan prevencije zlostavljanja i zanemarivanja dece obeležava se 19. novembra u svetu od 2000. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

19 h

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: