Sreda, 12.10.2011.

14:51

Turska lobira za Kosovo

Albanski predsednik Bamir Topi izjavio da Turska snažno lobira kod drugih zemalja da priznaju nezavisnost Kosova.

Izvor: Tanjug

Default images

Topi je u Istanbulu rekao da ga je turski predsednik Abdulah Gul obavestio da je razgovarao sa brazilskim kolegom upravo o tom pitanju.

U intervjuu istanbulskom dnevniku "Hurijet" Topi je podsetio da je Brazil među 85 zemalja koje još nisu priznale Kosovo, od njegovog unilateralnog proglašenja nezavisnosti, 2007.

Turska je uz Avganistan i SAD među prvima priznala novu državu u Prištini i nastoji da joj u islamskom svetu obezbedi podršku, a u tom smislu je ranije bilo neuspelih pokušaja da se usvoji posebna rezolucija u okviru Organizacije islamske konferencije.

"Perspektive su optimističke i mi očekujemo da više zemalja priznaju kosovsku državu", izjavio je Topi u intervjuu "Hurijetu".

Odgovarajući na pitanje da li se vode formalni ili neformalni razgovori o ujedinjenju Albanije i Kosova, Topi je izjavio: "Albanija i Kosovo su dve države koje imaju jednu inspiraciju da postanu članovi Evropske unije i u simboličnom smislu ujedinjenje dve zemlje će se desiti u Briselu, kao što će se to desiti i sa drugim zemljama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Podeli: