Petak, 11.06.2004.

16:05

Vlada usvojila izveštaj o Srebrenici

Izvor: B92

Default images

Vlada Republike Srpske je prihvatila Završni izveštaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice.

Vlada je konstatovala da su nadležni organi Republike Srpske dali značajan doprinos u radu Komisije. Komisija Vlade RS za istraživanje događaja na području Srebrenice nije saopštila procene o mogućem broju lica sahranjenih u navedenim grobnicama, a prema procenama Haškog tribunala tada je ubijeno više od 7.000 Bošnjaka iz Srebrenice.

Takođe je naglašeno da je ovo važan dan za celu BiH kao i za ostale zemlje u regionu. "Ovo smatramo  prelomnim trenutkom na ovim prostorima", rekao je predsednik Komisije za istraživanje događaja u Srebrenici, Milan Bogdanić.

Portparol predsednika Vlade Republike Srpske, Goran Radivojac, u izjavi za B92 kaže da se vlada prvo upoznala sa izveštajem a potom ga prihvatila: "Taj izvještaj sadrži nekoliko do sada nepoznatih detalja kojiće sigurno u budućem periodu biti korisni da bi se zaista utvrdila prava istina o dešavanjima u Srebrenici 1995. godine. Ne bih ulazio u detalje, ja mislim da će izvještaj biti dostupan javnosti."

Upitan da li u izveštaju ima kvalifikacija da je u Srebrenici izvršen genocid, Radivojac je rekao: "Ne, u izvještaju nema tih kvalifikacija. Zaključke komisije su potpisali svi članovi komisije, znači radi se o usaglašenim zaključcima. Što se tiče regiona, ovaj izvještaj će sigurno doprinijeti dugotrajnom procesu utvrđivanja istine o dešavanjima, ne samo na prostoru BiH, nego i na prostoru bivše Jugoslavije."

Predsednik Komisija za istraživanje događaja na području Srebrenice, Milan Bogdanić, potvrdio je SRNI da se Izveštaj ove komisije, koji je u petak razmatrala Vlada RS, uglavnom bazira na utvrđenim činjenicama i materijalnim dokazima koji su najvećim delom prikupljeni iz institucija i organa RS.

Predsednik RS, Dragan Čavić, kaže da je neophpodno primeniti pravdu na sve one koji su počinili bilo kakav zločin: "Činjenice treba da otkrivamo mi, a ne neko drugi, jer kad ih neko otkriva drugi u ime nas, onda on može njima da manipuliše. Mi ne možemo manipulisati činjenicama. Mislim da utvrđivanje činjenica na ovaj način treba da se vrši na svim lokacijama u BiH. Mislim da je došlo vrijeme da se iz jedne politike stalnog traženja ravnoteže u zločinu uspostavi jedan novi politički ambijent u BiH u traženju ravnoteže upravdi. To znači primenu pravde za sve one koji su činili zločine iz bilo kojih ubeđenja, zbog pripadnosti nekoj naciji, političkom pokretu. Jednostavno – ravnoteža pravde, a ne ravnoteža zločina, to je izlaz u budućnost."

Član Komisije za istraživanje događaja na području Srebrenice, Gordon Bejkon, izjavio je SRNI da konačan izveštaj o događajima u Srebrenici "neće imati negativne posledice i konotacije po Republiku Srpsku." "Mislim da će se dogoditi sasvim suprotno, odnosno da će ovaj izveštaj imati pozitivan uticaj na dešavanja u RS", rekao je Bejkon. On nije želeo da komentariše činjenice iz izveštaja, napominjući da je informacija o postojanju 32 masovne grobnice, kao i odgovarajuća dokumentacija u vezi sa predmetnim periodom istrage,  došla iz izvora iz RS.

Podsetimo na kraju da je žalbeno veće Haškog tribunala nedavno potvrdilo  u presudi generalu Vojske Republike Srpske Radisavu Krstiću, da je u julu 1995. u Srebrenici izvršen genocid nad muslimanima. To je prva pravosnažna presuda za genocid u desetogodišnjoj istoriji Tribunala.

Visoki predstavnik Pedi Ešdaun naveo je u pismu visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednosti, Havijeru Solani, i generalnom sekretaru NATO-a, Jap de Hop Sheferu, da se u Izveštaju Komisije za istraživanje događaja u Srebrenici od 10. do 19. jula 1995. godine ukazuje na određeni napredak u spremnosti vlasti RS da pomogne u otkrivanju istine o Srebrenici, prenosi agencija Srna.

Ešdaun u pismu ukazuje na činjenicu da Izveštaj otkriva 32 lokacije masovnih grobnica, od kojih je 11 novotkrivenih i da pruža detaljne informacije o učešću vojnih i policijskih jedinica. Visoki predstavnik ističe da se u ovom Izveštaju navode naredbe za učešće policijskih jedinica iz Republike Srpske Krajine i RS, te da Izveštaj sadrži dokumente koji jasno ukazuju da je "Operacija Krivaja" bila planirana u tri faze - napad na Srebrenicu, odvajanje žena i dece i likvidacija muškaraca.

U pismu se naglašava da će biti potrebno dalje istražiti ove informacije i da ništa što je Komisija otkrila ne zamenjuje u bilo kom smislu punu saradnju sa Haškim tribunalom, koja se zahteva ukoliko BiH želi da ostvari korak napred u svojim odnosima sa evro-atlanskim institucijama.

Ešdaun ističe da će konačan sud o ovom izveštaju dati Komisija za ljudska prava BiH, dok će konačni nalazi Komisije o Srebrenici biti dostavljeni Vladi RS sredinom jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: