Subota, 04.10.2008.

00:10

Orić uhapšen zbog reketiranja?

U Sarajevu uhapšeno osam osoba osumnjičenih za organizovani kriminal. Među prvima uhapšen Naser Orić, a u pritvoru i njegova bivša supruga.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Mediji u Bosni i Hercegovini spekulišu da je grupa uhapšena zbog reketirenja i falsifikovanja novca. Za privedenog Damira Fazlića tvrdi se da je dobar prijatelj sa beogradskim biznismenima, ali i sa Miloradom Ulemekom Legijom.

Treći uhapšeni, Nedim Šahinpašić, sin je Senada Šahinpašića Šaje koji je tokom rata bio čovek od najvećeg poverenja Alije Izetbegovića. Policijske snage pretresle su sinoć Orićev stan, a tokom dana pretraživali su i njegovu vikendicu.

Posle saslušanja u Kantonalnom tužilaštvu, iz pritvora su pušteni Damir Fazlić, Nedim Šahinpašić i Branislav Cvjetičanin, zvani Svič, iz Beograda, a identitet ostalih privredenih policija nije saopštila.

Portparol Federalne policije Robert Cvrtak kaže da su dve osobe uhapšene u trenutku izvršenja krivčnog dela.

"Mi smo juče i danas izvršili veći broj pretresa na prostoru Sarajeva i Tuzle. Još uvek policijski službenici vrše neke pretrese, tako da ćemo o samim rezultatima i delima koja istražujemo više reći tek kada osobe predamo Tužilaštvu", naveo je Cvrtak.

Federalna televizija objavila je da je Orićeva i Fazlićeva grupa uhapšena zbog reketirenja. Uhapšeni su osumnjičeni za falsifikovanje novca, a pretpostavlja se da je reč o više stotina hiljada konvertibilnih maraka.

Svedoci koji su se našli na licu mesta rekli su da su policajci koji su uleteli u restoran "Brajlović" zatekli Orića i još dve osobe u trenutku primopredaje više stotina hiljada maraka, koji su zaplenjeni.

Orić je, prema nezvaničnim informacijama, želeo da preuzme mesto vođe podzemlja u Sarajevu, koje je ostalo upražnjeno ubistvom Ramiza Delalića Ćele i kasnijim hapšenjem braće Ali Rize i Muhameda Gašija.

Privedeni Damir Fazlić, nekadašnji savetnik bivšeg premijera Federacije BiH Edhema Bičakčića, predstavljen je kao dobar prijatelj sa beogradskim biznismenima, ali i sa Miloradom Ulemekom Legijom.

U poslednje vreme, u pojedinim sarajevskim medijima dovođen je u vezu sa sumnjivim poslovima vezanim za Elektroprivredu BiH i najavljenu izgradnju nekoliko hidrocentrala. Pored Orića, u pritvoru su njegova bivša supruga i Džermin Kadrić. Oni će u pritvoru biti zadržani 24 sata, nakon čega će biti predati Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo.

Podsetimo, Orić je 2006. godine, zbog ratnog zločina nad Srbima, osuđen na dve godine zatvora, ali je pravosnažnom odlukom, 3. jula ove godine, oslobođen optužbe, zbog nedostatka dolaza. Inače, čitava akcija je sprovedena po nalogu kantonalnog tužilaštva Sarajeva.

Maskirani pripadnici federalne policije su tokom višesatne akcije u sarajevskom naselju Ilidža uhapsili ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića, a sa njim su privedene još tri osobe.

Hapšenje je izvršeno po nalogu tužilaštva Kantona Sarajevo, zbog sumnji da su ova lica učestvovala u različitim kriminalnim radnjama i uzimala reket u iznosu od nekoliko stotina hiljada konvertibilnih maraka. Porparol federalnog MUP-a Robert Cvrtak, kao i obično, bio je suzdržan u izjavama.

"U ovom trenutku mogu samo potvrditi da su službenici Federalne uprave policije, u saradnji sa kolegama iz kantona, na prostoru Ilidže uhapsili dve osobe u trenutku izvršenja kaznenog dela", kaže on.

"Mi smo takođe još dve osobe priveli na razgovor, određene aktivnosti policije još uvek traju tako da ne mogu izneti puno detalja", rekao je Cvrtak.

Lica uhapšena sa Orićem nisu nepoznata BiH javnosti, ali ni ljudima u susednim državama.

Jedan od uhapšenih, Nedim Šahimpašić, sin je Senada Šahimpašića, goraždanskog biznismena koji je blizak prijatelj i saradnik potpredsednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića.

Damir Fazlić je kontroverzni poslovni čovek za čije ime se vezuju brojne afere, ne samo u BiH, nego i u Srbiji i Hrvatskoj.

Nekadašnji savetnik premijera Srbije Zorana Đinđića, Vladimir Popović, u više navrata je tvrdio kako ima sve dokumente o Fazliću, njegovim kriminalnim delima po Srbiji i vezama sa takozvanom duvanskom mafijom i njenim organizatorima, a mnogi se sećaju da je po nalogu srpske policije saslušan u vezi sa okolnostima ubistva premijera Đinđića.

Svojevremeno je bio blizak saradnik federalnog premijera Ethema Bičakčića, a njegova uloga posebno je naglašena u vreme privatizacije fabrika duvana u Sarajevu i Mostaru.

Još nije poznat obim kriminalnih dela za koja će ova lica odgovarati, ali akcija preduzeta nakon višemesečne istrage nije okončana i mogu se očekivati nova hapšenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: