Petak, 04.07.2014.

10:55

Neophodan model za obuku tužilaca

Obuka javnih tužilaca i sudija je neophodna, ali je potrebno naći pravi model, rečeno na skupu o ovoj temi.

Izvor: Tanjug

Default images

Ambasador Holandije Loran Stokvis rekao je na skupu u beogradskom Savezu samostalnih sindikata da se uskoro otvara poglavlje 23 i 24 (sudstvo, policija, MUP), koja će kako je naveo ostati otvorena koliko god je neophodno, odnosno dok se reforme ne sprovedu.

"Srbija je posvećena evropskom putu, valjan sudski sistem je ključni uslov za proces pristupanja", naveo je Stokvis i ukazao da je "reforma sudstva prioritet srpske vlade i Evropske komisije".

On je rekao da će veliki deo evropskog prava biti ugradjen u srpsko pravo i istakao da u sprovodjenje pravde ne treba da se meša ni zakonodana ni izvršna vlast.

"Nezavosno sudstvo je fundamentalno pravo gradjana u demokratskom društvu, a to je i odgovornost sudstva prema društvu", rekao je Stokvis napomenuvši da, prema jednom od istraživanja, samo 10 odsto stanovnistva u Srbiji veruje u delotvornost sudstva.

On je naglasio da je potrebno vratiti poverenje gradjana u sudstvo, iako je kako je rekao svestan da je reč o percepciji, a ne o realnoj slici.

"Sudstvo treba da preduzme nešto na tom planu, a obuka je samo jedan deo toga", poručio je Stokvis.

Govoreći o problemima, ambasador Holandije je naveo zaostale predmete i dugo trajanje postupaka.

Prvi savetnik ambasade Francuske Fransoa Bone naveo ja na skupu "Obuka sudija i javnih tužilaca" da u odnosu na broj stanovnika Srbija ima veći broj sudija i tužilaca nego Francuska.

On je takodje ponovio da je velika količina zasostalih predmeta jedan od problema sa kojim se susreće srpsko sudstvo, a druga stvar je problem doslednosti i zbog toga je obuka jako bitna.

Prema njegovim rečima, jasno je da je jedan od glavnih ciljeva u Srbiji reforma pravosudja.

Govoreći o imidžu sudstva, Bone je naglasio da je ključ poverenja u transparentnosti i istakao da po francuskom sistemu sudije i tužioci legitimitet obezbedjuju izborom putem konkursa.

Predsednik Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije Goran Ilić napomenuo je da postoje tri modela za obuku - Pravosudna akademija koja ima najveći uticaj na karijeru sudija i tužilaca, mentoraki sistem i model po kome obuku sprovodi specijalizovana institucija koja nema veliku ulogu u izboru i napredovanju sudija.

Ilić je rekao da se zalaže sa srednje rešenje, po kome obuka treba biti poverena specijalizovanoj instituciji, dodajući da sa mentorskom obukom ne treba tek tako raskrstiti jer je imala odredjene kvalitete.

Na skupu su govorili i predsednica društva sudija Srbije Draga Boljević i Jadranka Jelinčić izvršna direktorks Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji i Piter Burkhard ambsadaor misije OEBS u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: