Četvrtak, 18.05.2006.

15:21

Tadić sumnja u dodelu frekvencija

Predsednik Srbije sumnja da je pri dodeli nacionalnih TV frekvencija sve bilo u skladu sa zakonom.

Izvor: Beta

Default images

Boris Tadić sumnja da je to bilo u skladu i sa evropskim standardima uvođenja reda u medijsku sferu. Inače, juče je sumnju u fer dodelu frekvencija u Srbiji pokazala i članica Evropskog parlamenta i predsednica Delegacije za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope Doris Pak.

Kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, Tadić je razgovarao sa predstavnicima 12 saveta nacionalnih manjina o problemima nacionalnih zajednica u oblasti javnog informisanja.

Predstavnici saveta upozorili su da u novopostavljenim upravnim i programskim odborima javnih servisa Srbije i Vojvodine nema predstavnika nacionalnih manjina. Oni su naveli da zbog toga ne mogu da ostvaruju svoja zakonska prava niti interese nacionalnih zajednica u oblasti javnog informisanja. Predstavnici saveta boje se da njihova prava neće biti poštovana ni prilikom dodele frekvencija lokalnim manjinskim medijima u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Tadić i predstavnici nacionalnih saveta dogovorili su se da se ubuduće sastaju na svaka tri meseca.

BK TV tuži

Predstavnici BK televizije ocenili su da je neadekvatna dokumentacija koju su televizije Košava i Hepi, kao i TV Avala, podnele na konkursu za dodelu nacionalnih frekvencija. BK televizija je saopštila da su podneli krivične prijave protiv svih članova Saveta Republičke radio-difuzne agencije.

Zamenik glavnog i odgovornog urednika BK TV Miodrag Popov kazao je da su oni imali uvid u tu dokumentaciju, koja, prema njegovim rečima, pokazuje da te TV stanice "nemaju kapaciteta ni kvaliteta" za nacionalnu frekvenciju. On je ponovio da je "strašno i apsurdno" to što je nacionalnu frekvenciju dobile TV stanica koje je po gledanosti na 26. mestu i TV stanica čija je gledanost samo 0,9 odsto.

Glavni i odgovorni urednik BK televizije Milomir Marić kazao je da su krivične prijave protiv članova Saveta RRA podnete zbog "nelegitimnosti i obmane" prilikom dodele nacionalnih frekvencija i naveo da će se BK TV pravnim putem boriti do kraja. Marić je istakao da je BK TV izašla iz finansijske blokada u kojoj je bila zbog, kako je naveo, svojih kreditnih jemaca koji su bili u dugovima.

BK televiziji, odlukom Saveta RRA, nije dodeljena nacionalna frekvencija, a RRA je BK TV 26. aprila ukinula i emitovanje programa na 30 dana zbog, kako su tada naveli, kršenja Zakona o radio-difuziji i vršenja pritiska na to telo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

13 h

Podeli: