Politika 12

09.03.2024.

12:04

Evropu čeka još veći i teži sukob? Vučić: Plašim se...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je Vojnotehnički institut u Žarkovu. Tom prilikom govorio je o naoružanju, povećanju plata, mogućem sukobu u Evropi ali i o izborima.

Izvor: B92.net

Evropu čeka još veći i teži sukob?  Vučić: Plašim se...
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Podeli:

Pre samog obilaska, predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je sastanak sa istraživačko-razvojnim kadrom Instituta i odbrambene industrije Republike Srbije, na kojem će se upoznao sa stepenom realizacije novih razvojnih projekata Instituta.

Vučić je kazao da će biti povećanje ulaganja od 12,5%, a da zauzvrat očekuje i više rada.

"Uzmite više ljudi, platićemo dovoljno, samo ubrzajte to", dodao je.

Vrabac-bombarder bi u toku ove godine mogao da postane deo Vojske Srbije, kako je Vučić zamolio bilo bi optimalno da to bude gotovo do septembra.

"Uzmite više ljudi, platićemo dobro, samo ubrzajte molim vas. Dajte sebi zadatak da završite do kraja godine", rekao je Vučić.

Kako se moglo čuti "Osica" je slična "Lancetu", shodno tome da je jako teško napraviti kopiju istog.

"Pegaz" je uveden u naoružanje, a do kraja godine se očekuju prve serije proizvedene.

Potom je usledio obilazak laboratorija.

"Rat u Ukrajini je doneo to da moramo svoje navike, oruđe i oružje da menjamo. Da vidimo šta to radi, što donosi najveću štetu neprijatelju. Morate birokratski da radite, a ne sa emocijom. Ono što Ukrajinci imaju počeli su sami da proizvode. Gledamo kako Kinezi rade, lanset Putin nikome nije dao, nije čak dao ni Belorusiji. To je relativno jeftino, ali ubitačno oružje. Lagan, brz, relativno jeftin. To je ono što mi radimo, prvo ćemo da krenemo sa 'komarcem', imaćemo 5.000 pre kraja godine. Mogu da nanesu ozbiljnu štetu i unosi haos u neprijateljske redove. Kad im pošaljete 'komarce', sa lakoćom ćete da oborite tu neprijateljsku liniju", rekao je Vučić i dodao:

"Mi smo vojno neutralna zemlja koja čuva svoju slobodu. Sada za godinu dana uvedemo kao nekad za 10 godina. Moramo brzo da radimo, mnogo brže da radimo. Dali smo im vanredno povećanje plata od 25 odsto da bi smo ih zadržali, moraćemo to opet da uradimo. Neki od ovih sistema biće deo vojske, deo naoružanja, pre kraja godine gledaćete naše dronove ubice, dronove koji unose veliku pometnju, to će biti srpska proizvodnja".

"Moramo svoju zemlju da osiguramo"

"Otvoren je konkurs za posao, povećavaju se mesta i za mašince i za elektrotehničare, biće mesta za sve. Žurba je neophodna, moramo svoju zemlju da osiguramo. Da napadamo nećemo nikoga. Svi su mi se smejali i govorili da sam lud, pa se ispostavilo da nisam baš bio toliko lud, plašim se da sam sad još manje lud kada govorim da će biti veći i teži sukob u Evropi", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Trka u naoružanju

"Svi su mislili da će Putin lako da bude pobeđen, a sad se ide na potpunu militarizaciju jer Putin nije lako pobeđen. Mogu ja da imam želje kakve hoćete, ovde su ljudi pošteni i vredni koji rade po fabrikama i Lučani i Čačak... Sećate se kako su nam uništavali Krušik, uništavali nam imidž da bi radila bugarska fabrika. Srbija će da proizvodi kao Nemačka za dve godine. Ne može izvoz, imamo 100 odsto popunjenost goriva za vojsku, hrane, rekao sam da podignu sve to za 50 odsto da bismo imali veće rezerve. Rekao sam sa ovih 62 odsto mora da se dopuni do 100 odsto municije, pre svega govorim o velikim kalibrima", rekao je i dodao:

"Moramo značajno da uvećamo za 150 odsto popunu naše municije, a onda idemo na transformaciju vojske, sve menjamo. Sve ćemo drugačije da radimo. Videćemo kako ćemo kroz divizije, pukove, da uvežemo sve, da u svakom trenutku imamo mogućnost delovanja. Naravno i mogućnost uvođenja vojnog roka, za tri, šest meseci, devet, videćemo..."

Rekao je da moramo da budemo mnogo snažniji nego što smo danas i da na tome rade.

"Naša snaga mora da bude dvostruko veća nego danas", naglasio je.

Zahtevi opozicije

"Ako predsednik skupštine bude izabran 11. marta, izbori moraju da budu do 11. ili 12. maja, mogu da budu 28. aprila ili 5. maja, a tada nam je Vaskrs, hoćete na Vaskrs da imamo izbore? Kada neko izgovara gluposti, neko mora da stane i kaže šta su zakonske norme. Niste došli ni na konsultacije da zatražite nešto, elementarne demokratske norme niste poštovali, nisu znali ni kako da zatraže raspisivanje izbora", rekao je Vučić i dodao:

"Neću da im se mešam u to, hoće ili neće na izbore. Da oni veruju u to da su izbori pokradeni, izašli bi skačući od sreće jer smo jedina zemlja koja je pozvala ODIHR da prisustvuje lokalnim izborima. Jasno im je, da biste pobedili morate da dobijete poverenje naroda. Da prihvatim laži i obmane, neću nikada. Znam da nije tema to što su izgubili beogradske izbore, zahvaljujući bahatosti je došlo i do preokreta dva meseca pre izbora. Suština je u tome kako da se slomi Srbija".

Referendum o nelegalnim gradonačelnicima

"Čekam Lajčaka, mislim da će 15. doći, pa ću se 16. ili 17 obratiti", najavio je.

"Svi razmišljaju o ratu"

"Sve što vidite ovde možemo da prodamo u jednom danu. Svi samo razmišljaju o ratu i naoružanju. Ide kao alva sve. Ovde vidite sva naša čuda, sve što radimo, pravimo, da bude naše ubitačno oružje. Sve cevi sada pravimo u Srbiji, što nije bio slučaj ranije", rekao je Vučić i dodao:

"Sve što se vidi, i strele i igle, dobije se 150 dolara za uništavanje, dok nisam postao ministar odbrane i tada smo sve okrneuli. Mi smo i zolje uništavali... Sada opet imamo desetine hiljada komada u resorsu i možemo da koristimo. Oni su namerno i u dogovru razarali svoju zelju. U dogovoru sa strancima su uništavali vojsku. Z agušu bih ih uhvatio da imam zakonsko pravo", kazao je predsednik.

Vučić je istakao da mu je "Pasars" 40 mm omiljeno oružje.

"Veoma ubitačno. Ovo nas košta, da imate u vidu, recimo milion i po, ovo možemo da prodajemo za najmenje 3 do 5 miliona, nismo još dovoljno proizveli da možemo da prodamo".

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: