Info

Sreda, 06.12.2006.

12:48

Država da obezbedi uslove za emitovanje

Izvor: B92

Default images

TV B92 svesna je problema sa kojima se mnogi gledaoci suočavaju u prijemu signala televizije. B92 čini sve sto je u njenoj moći da te probleme reši, ali opcije koje stoje na raspolaganju i nisu tako brojne. Išuvise toga zavisi i od drugih, a ne samo od B92.

TV B92 nije mogao da utiče na to koju će od pet projektovanih mreža sa nacionalnim pokrivanjem, koje su bile ponuđene, na javnom konkursu dobiti. Činjenica, na koju je B92 više puta ukazivao i Radiodifuznoj agenciji, kao i Agenciji za telekomunikacije, je da tih pet mreža nisu istog kvaliteta, te da je B92 u podeli izvukao deblji kraj.

Činjenica da je mreža koja je dodeljena TV B92, po svom kvalitetu slabija od mreža koje su dodeljene konkurentskim, predstavlja samo deo problema sa kojim B92 suočava. Ono što položaj B92 čini još gorim, je da na novim kanalima koji su dobijeni i za koje se plaća naknada, B92 trpi smetnje, a mere koje se u odnosu na smetnje preduzimaju nisu adekvantne.

B92 je prinuđena da isključi dva predajnika u Beogradu, Dom omladine K-33 i Košutnjak K-42, zato što ta dva kanala nisu predviđena dozvolom koja nam je izdata na javnom konkursu. U Beogradu se program TV B92 trenutno emituje na sledećim kanalima: K-57 (Avala), K-26 (Geneks kula), K-37 (Kanarevo brdo), i K-63 (Stojčino brdo).

Razlozi slabijeg prijema signala TV B92 u pojedinim delovima grada su smetnje koje na K-26 pravi Hit TV iz Bosne, koja sa Majevice emituje na istom kanalu. Smetnje su prisutne i na 63 kanalu.

Takođe na 63 kanalu, predajnik TV B92, koji emituje sa Rudnika, trpi posebno izražene smetnje u Lazarevcu i Aranđelovcu. Problem dodatno komplikuje to što smetnje izaziva predajnik koji jeste predviđen Planom raspodele frekvencija, te će Plan u tom delu očigledno morati da se menja.

U Beogradu problemi postoje i u kablovskim sistemima. Naime, IBC TV koja emituje bez dozvole na 11. kanalu sa Geneksa izaziva smetnje u nadzemnim kablovskim instalacijama (u SBB-ovoj programskoj šemi, B92 smo upravo na tom 11. kanalu).

U Valjevu, na lokaciji Pećine, TV B92 i dalje ne može da pređe na novi kanal (K-49), zato što je taj kanal, za koji B92 plaća naknadu, zauzela, i ne pokazuje nameru da se skloni, TV Jasta koja emituje iz okoline Lazarevca.

Najgora situacija je trenutno u delovima Vojvodine koje signal B92 pokriva sa Iriškog venca (K-66). RTS-ov antenski sistem koji tamo postoji, na tako visokom kanalu pokazuje loše rezultate. Postavljanje predajnika veće snage, na šta po dozvoli B92 ima pravo, dovedeno je u pitanje problemima sa infrastrukturom i strujnim kapacitetima.

Deo nevolja je u razorenoj emisionoj infrastrukturi. Postojeći antenski sistemi na većini lokacija su bez pojačanja i takvog kvaliteta da loše rade, posebno na kanalima iznad šezdesetog. Takvih kanala je u našoj mrezi čak 12. Obećano izdvajanje emisione infrastrukture iz RTS-a i stvaranje jedinstvenog emisionog sistema, što je elementarni preduslov ozbiljnih investicija u obnovu porušenog i ruiniranog, nedopustivo kasni. B92 na te procese ne može da utiče.

Drugi su, takođe, nadlezni za gašenje emitera bez dozvola, drugi su nadležni i za koordinaciju frekvencija sa administracijama susednih zemalja. U pojedinim slučajevima za problem nekoordiniranih frekvencija ne vidimo drugo rešenje osim promene emisionog kanala dodeljenog dozvolom. Tako nešto, međutim, B92 ne može da uradi sama. Inicijativa je na Republičkoj agenciji za telekomunikacije, krajnja odluka na Ministarstvu za kapitalne investicije.

U nezavidnoj situaciji u kojoj se našla, TV B92 moli za razumevanje i podršku. Zajednički interes gledalaca i Televizije B92 je kvalitetan prijem signala. Zajednički interes gledalaca i kuće B92 je da država, koja naplaćuje skupe naknade za emitovanje i korišćenje frekvencija, takve naknade opravda merama koje preduzima da bi moglo da se emituje i da bi frekvencije mogle da se koriste.

B92 će javnost obaveštavati o merama koje u tom cilju preduzima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: