Subota, 07.05.2005.

12:27

Otkup vojnog roka?

Mladići koji se nisu odazvali pozivu za vojsku i nalaze se u inostranstvu najverovatnije će moći da otkupe vojni rok.

Izvor: B92

Otkup vojnog roka? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

miki

pre 18 godina

dragi zemljaci mi koji zivimo u inostranstvu naprimjer kao ja stekli smo sami zivot neki znaci stan,poso,itd moji su roditelji invalidi i zive u scg i ja njih izdrzavam ako odem u vojsku gubim poso i stan a sta vi gubite???? imate svoju kucu ili stan roditelji su vam tu mogu vam slati pomoc da bi bili na mojom mjestu sta bi radili??? jel bi isto platili odkup vojnog roka a za vas jel bi imali vi sto zivite u scg preko 5000 evra da platite to???

vera

pre 19 godina

Imam dva sina blizanca ,koja sad u novembru pune 21. godinu. Verovatno ce im odmah posle dve nedelje stici poziv za sluzenje vojnog roka. Pitam se samo, za koga oni treba da sluze vojni rok? Trudicu se svim silama da to sprecim, ili da ih posaljem preko.Treba uvesti profesionalnu vojsku, a ne maltretirati ljude sa odsluzenjem. Uostalom svaki dan citate sta se desava sa vojnicima po kasarnama. Ja moje sinove nisam rodila , da bi sluzili ovakvu vojsku kakva je sad. Uostalom ne znam za koga bi je sluzili i zasto? Gde su sinovi budzovana, gde se kriju?

Pedja

pre 19 godina

Ovo je dobro. Ali to treba omoguciti SVIM gradjanima SCG i to sa mogucnoscu otplate na rate, da svi mogu da plate. Na ovaj nachin ce se brzo skupiti novac za profesionalnu vojsku i shto skorije ukidanje vojne obaveze.

miki

pre 19 godina

Znaci....da svi oni koji su se izvlacili na faksove inostranstva i ostale cake budu"oslobodjeni" vojnog roka" i ......KAKO DA TO OBLASNIM MOJIM PRIJATELJIMA KOJI SU SVOJE ZIVOTE IZGUBILI NA RAZNORAZNIM "IZMISLJENIM" BOJNIM POLJIMA?????!!!!!!!

APSOLVENTI BU

pre 19 godina

Sta pobogu rade, domace i strane organizacije za zastitu ljudskih prava? Kad ce zvanicno da odreaguju na ovo drasticno ugrozavabnje ljudskih prava i dovodjenja u podredjen i ponizavajuci polozaj mladih muskih gradjana koji zive u Srbiji i Crnoj Gori, u odnosu na dijasporu? Po kojim se to zakonima samo dijaspora dovodi u privilegovan polozaj, kad Ustav Srbije i Ustavna povelja SCG garantuju jednakost i ravnopravnost svim svojim drzavljanima?!

Miki

pre 19 godina

Ja sam zavrsio fakultet sa visokim prosekom. Zaposlio sam se u nasoj zemlji, sa idejom da ostanem. Uvodjenjem novog zakona, po kojem ce biti dozvoljen otkup vojnog roka, samo za ljude koji su u inostranstvu, mi govori da sam pogresio sto sam ostao. Posto jos uvek nije kasno, gresku cu ispraviti i otici odavde. Jer ovaj zakon je poruka mladima da ne treba da ostanu u zemlji.

Crnogorac

pre 19 godina

Vec sam 10 godina u USA i ne pada mi na pamet ni da sluzim vojsku ni dinara da dam toj i takvoj drzavi na ime te i takve vojske. Koga ta vojska stiti? Mladica.

Tragicno

pre 19 godina

Ovo je apsolutno monstruozno. Znaci ja sad treba da platim UCENU, da bi mogao da vidim svoje roditelje da me neko ne bi uhapsio na granici jer zivim u inostranstvu 5 godina.
NE PADA MI NA PAMET!
Bolje da se vlada Srbije opameti, ukine SVE zabrane slicne ovoj, pa cemo, mozda, jednog dana, da investiramo neke pare u tu zemlju.
Inace, pozdravite se sa imigracijom.

Milos

pre 19 godina

Ja uskoro zavrsavam civilno sluzenje vojnog roka, tako da za mene ova vest nema puno znacaja, no ipak mi je drago da se ka ukidanju vojnog roka, doduse veoma sporim i trapavim koracima, sto dokazuje i ova vest. Ovo je jedna nevidjena diskriminacija ljudi koji zive u Srbiji naspram onih koji zive u inostranstvu, kao da nam nije dovoljna kazna vec ta cinjenica sto smo ovde.

buba

pre 19 godina

civilizovano rešenje, osim one gluposti o dvojnim državljanima (koji, to svi znaju mogu u vojsku ako zatraže da im Generalštab to dozvoli).
Za ostale koji su odrasli ili otišli u inostranstvo i tamo se snašli, ovo je OK rešenje i imaju ga i druge civilizovane zemlje (Turska medju prvima, Italija, Grčka...) Svaka priča o diskriminaciji je neumesna, i imala bi smisla koliko i žaliti se što neki voze skupe automobile, a ja idem biciklom na posao.
Na žalost, naša vojska je napravila toliko loših poteza, izgubila kredibilitet i i dalje je izvor loših vibracija po budućnost zemlje tako da su mnogi ogorčeni i tako će i reagovoati. Ipak ovo je za mladiće u dijaspori dobra vest, tako što će rešiti status vojske, neće morati da se odreknu posla i usavršavanja, i jednog dana će moći da se vrate u zemlju, ukoliko i nama krene.

Mare

pre 19 godina

Ma oni nama trebaju dati pare za sve godine sto su nas maltretirali. Nakon toliko ratova, bombardovanja, afera u vojsci ljudima je muka i kada cuju rec vojska a kamoli da idu na odsluzenje. Jos sada da im placamo reket da bi nas ostavili na miru. Pazi molim te.

Vlada

pre 19 godina

Ukupni troškovi (izdaci) za profesionalnog vojnika za osam meseci služenja bi iznosili oko 40.000$ (5.000$ mesečno). Pa i da spuste harač na 5.000$ (ispod toga se sigurno ne bi zadovoljili), opet su to velike pare. Od toga nema ništa. Prvo će biti ustavnih problema zbog diskriminacije građana. Zatim će se postaviti pitanje socijalne pravde - možda bi deca Karića, Miškovića itd. trebalo da plate više...

roker

pre 19 godina

Sve je to meni sumnjivo... A da im platim nema sanse! Uzecu strano drzavljanstvo i reseno. Ionako ce proci jos 20 godina dok nas stave na belu sengensku listu i jos 40 do europe. Hvala vam na druzenju. Zbogom.

Architetto

pre 19 godina

Podrzavam predlog. Ovde se bre krvavo radi ljudi!! Pa ko ce bre da mi napravi papire i posao da mi nadje posle? Mozda vojska? Logika je prosta-nema posla-nema placacnaj poreza, nema placanja poreza-nema vise ni radnih boravisnih papira. I sad zbog vojnog roka da izgubim sve?! Pa zasta sam onda studirao i radio istovremeno, placao skolarinu??!! Da bi zavrsio u 'crnoj rupi' odakle sam pobegao?

Crnac

pre 19 godina

Znaci oni koji zive u inostranstvo mogu dase odreknu vojske poslje placanja znaci i oni koji nemaju para mogu uzeti kredit u inostranstvo dato plati (nekome devize)?i slobodansi.Znacilito da ako nedaj bize izbije opet neki rat na balkanu gospoda koja su platili dug prema otazbini ne treba da dodju da brane domovinu jer cemo mi koji zivimo unjoj daje branimo aoni mogu dase vrate tek posle rata da zive unjoj?.Danas je tesko biti srbin sa devizama,bez deviza jos teze.

Rasha

pre 19 godina

A jos ako traze da se dodje licno i uplati, evo ja cu prvi, pa nek me uapse i posalju u zatvor, pa u vojsku, ne zalim. Samo nek ministar kaze da ne brinem, eto mene...

profesor

pre 19 godina

ovi sto pricaju "kome treba vojska", ne znaju sta pricaju.
a ovi sto pricaju "kakvo je to resenje" - izvolite molim, predlozite vi bolje.

TkN

pre 19 godina

Obavezno služenje vojnog roka je vid prinudnog rada. Prinudni rad je oblik kazneno-popravnih aktivnosti koje su usmerene na korigovanje negativnih aspekata kažnjenikove ličnosti. Ovo sa otkupom izgleda kao da se težište pomera ka formi prinudnog rada koja je zapravo robovski rad, te se, kao takav može i otkupiti. Kad se neko osudi za prekršaj, taj može isto da bira: ili da plati kaznu ili da ide u zatvor. Za krivično delo se mora u zatvor, nema otkupa. Sve ovo nas dovodi do pitanja: da li je prekršaj roditi se u Srbiji sa pimpekom (pa se može platiti porez na izraslinu, možebiti po centimetru), ili je to ipak zločin?

joker

pre 19 godina

ratovi "velikog vozda" su desetkovali srpsku mladez, sto ginuci,sto bezeci po svetu od tog ludackog i bespotrebnog(za narod-ali vrlo isplativog kao sto znamo za "velikog vodju" i njegove podrepase!!!) rata,a sada buduci vojni penzioneri-citaj generali-smisljaju kako da se "transformisu" naravno opet preko ledja srpske mladosti!!!!sramota!!!!naravno da im se ne menja nista u sistemu vojske,jer bi se odjednom ogromna kolicina dembelana nasla u penziji a oni sitniji cinovi- na ulici!!!maloj srbiji,da ne kazem, maleckoj drzavici, trebaju profesionalci koji su specijalizovani u antiteroristickom delovanju,koji bi vikendom,obucavali omladince koji to zele a ne da ih neko tera na to i da ih hapse po granicama!!!ja se iskreno nadam da srpska nacija vise nikada ne ce ratovati protiv nekoga iz okruzenja,jer bi u tom slucaju evropa kao takva bila totalna utopija!!!

Jova

pre 19 godina

To je cista glupost - po zakonu, oni koji imaju dvojno drzavljanstvo vojsku sluze na sopstveni zahtev - zasto bih onda nekome placao da me oslobodi sluzenja. Kakva zemlja, takva i vojska. Najbolje resenje za sve je da se ukine vojni rok - na taj nacin, niko nece biti diskriminisan, a kome treba vojska?

nesa

pre 19 godina

Pa dobro bre dokle cete vise da nas maltretirate bre?
Sta mislite sto smo otisli iz Srbije?!Ko je normalan da ide u vojsku a zivi u inostranstvu,koja ce firma da ti dopusti da uzmes slobodno 12 meseci da bi "odsluzio" u tamo nekoj Srbiji?
Evo ovako: ja cu da idem u vojsku 12 meseci, i 24 ako treba , ali da mi drzava Srbija plati mesecnu ratu za kucu u Americi i platu i zdravstveno osiguranje za moju porodicu...i nema problema.
Sta vi mislite da je sladak zivot napolju...OVDE SE BRE RADI!
Uopste ne moram da se vracam u Srbiju ako ce vojska da mi pravi problem.Nisam bre kriminalac.

Alex

pre 19 godina

U ustavu, kao i u zakonu o regrutaciji je napisano da osobe sa dvojnim drzavljanstvom ne podlezu regrutaciji ukoliko imaju stalni boravak u inostranstvu. Po kom osnovu ce VSCG da im nudi da otkupe vojni rok?!

g.m.

pre 19 godina

Umesto ove, najblaze receno lose osmisljene (i pravno neodrzive) "trgovine", bolje bi bilo za Srbiju, s obzirom na veliku nezaposlenost, da uvede mogucnost otkupa odsluzenog vojnog roka, kao i godina studija zavrsenog fakulteta, a te otkupljene godine da se priznaju kao radni staz. Time bi Srbija uspela da dobije znacajna materijalna sredstva, a za tu mogucnost bi trebalo odrediti vremenski rok, recimo dve ili tri godine. Takodje, taj otkup bi donekle popravio prosek penzija buducih penzionera koji ce, vecinom iz objektivnih razloga zbog opsteg stanja poslednjih 15 godina, imati minimalne penzije, nedovoljne za prezivljavanje. (P.S. Iako je uvedena starosna penzija, visina penzije i dalje zavisi od godina staza. A sto se redovnog sluzenja vojske tice, vojska ce morati biti profesionalizovana, a redovna regrutacija ukinuta.)

Mirko

pre 19 godina

Razlog više da se ode iz zemlje. I posle toga odrekne državljanstva, pošto je to mnogo jeftinije. Znao sam da vojsku vode "genijlaci", ali ovako nešto ni od njih nisam očekivao. Bežite ljudi iz Srbije, Srbija ne zaslužuje da se u njoj živi!

asterix

pre 19 godina

Ideja je OK, mnoge zemlje tako rade, ali za mene je malo zakasnila.

Da su ovo uveli 2000-te sa zadovoljstvom bih im platio. A sad, pet godina kasnije,... nikako.

Ako me zbog vojske budu i dalje ganjali, nikad se i necu vracati.

Evroskeptik

pre 19 godina

Ja mislim da se vojni rok ne treba ukidati i da vojnu obavezu treba vratiti na 12 meseci. Uostalom ovo je Srbija i pusti snovi o profesionalnoj vojsci kao sto se to radi u evropskim zemljama mislim da nemaju perspektive. Ko hoce profesionalnu vojsku neka ide za Evropu, a nas neka ostave ovde da zivimo na isti nacin kao u prethodnih pola veka.

Vanja

pre 19 godina

Od mene nece dobiti ni dinara,zasto da im platim za maltretiranje,upade na gajbu...Ja sam odlucio,po isteku sadasnje soske odricem se naseg drzavljanstva i prelazim u strano tj zemlje u kojoj se nalazim.Zbogom Srbijo konacno,dosta je bilo...Tuzno,za plakanje,ali to mi je jedino preostalo.Ne vidim sebe negde na jugu Srbije sa kalijem u rukama,imam zenu i dete hocu da zivim ko covek!!!

veljko

pre 19 godina

Ali samo pod uslovom da se ti vojnici zaista angazuju na globalnom nivou i ucestvuju u kolektivnoj bezbednsti,jer zasto bi se delovanje vojske SCG ogranicilo na zastitu samo teritorije SCG,ako znamo da su vojnici nekih zemalja spremni da za svoju naciju obavljaju zadatke koji su na drugom kraju sveta.
Zasto se nasi vojnici ne bi prikljucili ostalim medjunarodnim kontigentima,ako znamo da ima preko 2 miliona srba u citavom svetu i da su za njhovu bezbednost odgovorne oruzane snage USA,GB,Nemacke,Francuske,australije...
Vojska SCG(i drzava)treba da brinu o svojim gradjanima kao i svaka druga zemlja.
Zasto bi neko ko zivi hiljadama km daleko finansirao gardu(npr) koja cuva glavesine na dedinju?

Zarko

pre 19 godina

Ljudi, po ustavu su svi gradjani jednaki i ne mozemo ih deliti po tome gde zive, a i pored toga je predlog katastrofalan. Vojsku treba ukinuti i ne maltretirati vise ljude, ne pretiti im i ne pokusavati da im iscripte zadnju paru. Svaki dan je vojska u medijima sa nekim proglasom, dosta bre!!!

ronaldinjo

pre 19 godina

sta bre?????
kako ih nije sramota da pokusavaju da izvuku pare na ovaj nacin, kakva vojska, kakvi bakraci. videli su da niko vise nece da ide u vojsku. ma koliko oni mastali da nas pretvore u vojnike pa sada kada vide da ne ide: daj sta das, da nam bar uzmu pare.
tu instituciju treba pod hitno zatvoriti, treba otkriti sta se desilo sa dva mlada coveka u topcideru i kazniti odgovorne.

Milica

pre 19 godina

Lepa vest za nase ljude koji se nalaze u inostranstvu, samo nije lepo prema ljudima u otadzbini da se i njima ne daje takva mogucnost.

Milica

pre 19 godina

Lepa vest za nase ljude koji se nalaze u inostranstvu, samo nije lepo prema ljudima u otadzbini da se i njima ne daje takva mogucnost.

ronaldinjo

pre 19 godina

sta bre?????
kako ih nije sramota da pokusavaju da izvuku pare na ovaj nacin, kakva vojska, kakvi bakraci. videli su da niko vise nece da ide u vojsku. ma koliko oni mastali da nas pretvore u vojnike pa sada kada vide da ne ide: daj sta das, da nam bar uzmu pare.
tu instituciju treba pod hitno zatvoriti, treba otkriti sta se desilo sa dva mlada coveka u topcideru i kazniti odgovorne.

veljko

pre 19 godina

Ali samo pod uslovom da se ti vojnici zaista angazuju na globalnom nivou i ucestvuju u kolektivnoj bezbednsti,jer zasto bi se delovanje vojske SCG ogranicilo na zastitu samo teritorije SCG,ako znamo da su vojnici nekih zemalja spremni da za svoju naciju obavljaju zadatke koji su na drugom kraju sveta.
Zasto se nasi vojnici ne bi prikljucili ostalim medjunarodnim kontigentima,ako znamo da ima preko 2 miliona srba u citavom svetu i da su za njhovu bezbednost odgovorne oruzane snage USA,GB,Nemacke,Francuske,australije...
Vojska SCG(i drzava)treba da brinu o svojim gradjanima kao i svaka druga zemlja.
Zasto bi neko ko zivi hiljadama km daleko finansirao gardu(npr) koja cuva glavesine na dedinju?

Zarko

pre 19 godina

Ljudi, po ustavu su svi gradjani jednaki i ne mozemo ih deliti po tome gde zive, a i pored toga je predlog katastrofalan. Vojsku treba ukinuti i ne maltretirati vise ljude, ne pretiti im i ne pokusavati da im iscripte zadnju paru. Svaki dan je vojska u medijima sa nekim proglasom, dosta bre!!!

Vanja

pre 19 godina

Od mene nece dobiti ni dinara,zasto da im platim za maltretiranje,upade na gajbu...Ja sam odlucio,po isteku sadasnje soske odricem se naseg drzavljanstva i prelazim u strano tj zemlje u kojoj se nalazim.Zbogom Srbijo konacno,dosta je bilo...Tuzno,za plakanje,ali to mi je jedino preostalo.Ne vidim sebe negde na jugu Srbije sa kalijem u rukama,imam zenu i dete hocu da zivim ko covek!!!

Evroskeptik

pre 19 godina

Ja mislim da se vojni rok ne treba ukidati i da vojnu obavezu treba vratiti na 12 meseci. Uostalom ovo je Srbija i pusti snovi o profesionalnoj vojsci kao sto se to radi u evropskim zemljama mislim da nemaju perspektive. Ko hoce profesionalnu vojsku neka ide za Evropu, a nas neka ostave ovde da zivimo na isti nacin kao u prethodnih pola veka.

Mirko

pre 19 godina

Razlog više da se ode iz zemlje. I posle toga odrekne državljanstva, pošto je to mnogo jeftinije. Znao sam da vojsku vode "genijlaci", ali ovako nešto ni od njih nisam očekivao. Bežite ljudi iz Srbije, Srbija ne zaslužuje da se u njoj živi!

asterix

pre 19 godina

Ideja je OK, mnoge zemlje tako rade, ali za mene je malo zakasnila.

Da su ovo uveli 2000-te sa zadovoljstvom bih im platio. A sad, pet godina kasnije,... nikako.

Ako me zbog vojske budu i dalje ganjali, nikad se i necu vracati.

g.m.

pre 19 godina

Umesto ove, najblaze receno lose osmisljene (i pravno neodrzive) "trgovine", bolje bi bilo za Srbiju, s obzirom na veliku nezaposlenost, da uvede mogucnost otkupa odsluzenog vojnog roka, kao i godina studija zavrsenog fakulteta, a te otkupljene godine da se priznaju kao radni staz. Time bi Srbija uspela da dobije znacajna materijalna sredstva, a za tu mogucnost bi trebalo odrediti vremenski rok, recimo dve ili tri godine. Takodje, taj otkup bi donekle popravio prosek penzija buducih penzionera koji ce, vecinom iz objektivnih razloga zbog opsteg stanja poslednjih 15 godina, imati minimalne penzije, nedovoljne za prezivljavanje. (P.S. Iako je uvedena starosna penzija, visina penzije i dalje zavisi od godina staza. A sto se redovnog sluzenja vojske tice, vojska ce morati biti profesionalizovana, a redovna regrutacija ukinuta.)

nesa

pre 19 godina

Pa dobro bre dokle cete vise da nas maltretirate bre?
Sta mislite sto smo otisli iz Srbije?!Ko je normalan da ide u vojsku a zivi u inostranstvu,koja ce firma da ti dopusti da uzmes slobodno 12 meseci da bi "odsluzio" u tamo nekoj Srbiji?
Evo ovako: ja cu da idem u vojsku 12 meseci, i 24 ako treba , ali da mi drzava Srbija plati mesecnu ratu za kucu u Americi i platu i zdravstveno osiguranje za moju porodicu...i nema problema.
Sta vi mislite da je sladak zivot napolju...OVDE SE BRE RADI!
Uopste ne moram da se vracam u Srbiju ako ce vojska da mi pravi problem.Nisam bre kriminalac.

Alex

pre 19 godina

U ustavu, kao i u zakonu o regrutaciji je napisano da osobe sa dvojnim drzavljanstvom ne podlezu regrutaciji ukoliko imaju stalni boravak u inostranstvu. Po kom osnovu ce VSCG da im nudi da otkupe vojni rok?!

Jova

pre 19 godina

To je cista glupost - po zakonu, oni koji imaju dvojno drzavljanstvo vojsku sluze na sopstveni zahtev - zasto bih onda nekome placao da me oslobodi sluzenja. Kakva zemlja, takva i vojska. Najbolje resenje za sve je da se ukine vojni rok - na taj nacin, niko nece biti diskriminisan, a kome treba vojska?

Crnac

pre 19 godina

Znaci oni koji zive u inostranstvo mogu dase odreknu vojske poslje placanja znaci i oni koji nemaju para mogu uzeti kredit u inostranstvo dato plati (nekome devize)?i slobodansi.Znacilito da ako nedaj bize izbije opet neki rat na balkanu gospoda koja su platili dug prema otazbini ne treba da dodju da brane domovinu jer cemo mi koji zivimo unjoj daje branimo aoni mogu dase vrate tek posle rata da zive unjoj?.Danas je tesko biti srbin sa devizama,bez deviza jos teze.

profesor

pre 19 godina

ovi sto pricaju "kome treba vojska", ne znaju sta pricaju.
a ovi sto pricaju "kakvo je to resenje" - izvolite molim, predlozite vi bolje.

joker

pre 19 godina

ratovi "velikog vozda" su desetkovali srpsku mladez, sto ginuci,sto bezeci po svetu od tog ludackog i bespotrebnog(za narod-ali vrlo isplativog kao sto znamo za "velikog vodju" i njegove podrepase!!!) rata,a sada buduci vojni penzioneri-citaj generali-smisljaju kako da se "transformisu" naravno opet preko ledja srpske mladosti!!!!sramota!!!!naravno da im se ne menja nista u sistemu vojske,jer bi se odjednom ogromna kolicina dembelana nasla u penziji a oni sitniji cinovi- na ulici!!!maloj srbiji,da ne kazem, maleckoj drzavici, trebaju profesionalci koji su specijalizovani u antiteroristickom delovanju,koji bi vikendom,obucavali omladince koji to zele a ne da ih neko tera na to i da ih hapse po granicama!!!ja se iskreno nadam da srpska nacija vise nikada ne ce ratovati protiv nekoga iz okruzenja,jer bi u tom slucaju evropa kao takva bila totalna utopija!!!

TkN

pre 19 godina

Obavezno služenje vojnog roka je vid prinudnog rada. Prinudni rad je oblik kazneno-popravnih aktivnosti koje su usmerene na korigovanje negativnih aspekata kažnjenikove ličnosti. Ovo sa otkupom izgleda kao da se težište pomera ka formi prinudnog rada koja je zapravo robovski rad, te se, kao takav može i otkupiti. Kad se neko osudi za prekršaj, taj može isto da bira: ili da plati kaznu ili da ide u zatvor. Za krivično delo se mora u zatvor, nema otkupa. Sve ovo nas dovodi do pitanja: da li je prekršaj roditi se u Srbiji sa pimpekom (pa se može platiti porez na izraslinu, možebiti po centimetru), ili je to ipak zločin?

Rasha

pre 19 godina

A jos ako traze da se dodje licno i uplati, evo ja cu prvi, pa nek me uapse i posalju u zatvor, pa u vojsku, ne zalim. Samo nek ministar kaze da ne brinem, eto mene...

Architetto

pre 19 godina

Podrzavam predlog. Ovde se bre krvavo radi ljudi!! Pa ko ce bre da mi napravi papire i posao da mi nadje posle? Mozda vojska? Logika je prosta-nema posla-nema placacnaj poreza, nema placanja poreza-nema vise ni radnih boravisnih papira. I sad zbog vojnog roka da izgubim sve?! Pa zasta sam onda studirao i radio istovremeno, placao skolarinu??!! Da bi zavrsio u 'crnoj rupi' odakle sam pobegao?

Milos

pre 19 godina

Ja uskoro zavrsavam civilno sluzenje vojnog roka, tako da za mene ova vest nema puno znacaja, no ipak mi je drago da se ka ukidanju vojnog roka, doduse veoma sporim i trapavim koracima, sto dokazuje i ova vest. Ovo je jedna nevidjena diskriminacija ljudi koji zive u Srbiji naspram onih koji zive u inostranstvu, kao da nam nije dovoljna kazna vec ta cinjenica sto smo ovde.

Vlada

pre 19 godina

Ukupni troškovi (izdaci) za profesionalnog vojnika za osam meseci služenja bi iznosili oko 40.000$ (5.000$ mesečno). Pa i da spuste harač na 5.000$ (ispod toga se sigurno ne bi zadovoljili), opet su to velike pare. Od toga nema ništa. Prvo će biti ustavnih problema zbog diskriminacije građana. Zatim će se postaviti pitanje socijalne pravde - možda bi deca Karića, Miškovića itd. trebalo da plate više...

Mare

pre 19 godina

Ma oni nama trebaju dati pare za sve godine sto su nas maltretirali. Nakon toliko ratova, bombardovanja, afera u vojsci ljudima je muka i kada cuju rec vojska a kamoli da idu na odsluzenje. Jos sada da im placamo reket da bi nas ostavili na miru. Pazi molim te.

roker

pre 19 godina

Sve je to meni sumnjivo... A da im platim nema sanse! Uzecu strano drzavljanstvo i reseno. Ionako ce proci jos 20 godina dok nas stave na belu sengensku listu i jos 40 do europe. Hvala vam na druzenju. Zbogom.

buba

pre 19 godina

civilizovano rešenje, osim one gluposti o dvojnim državljanima (koji, to svi znaju mogu u vojsku ako zatraže da im Generalštab to dozvoli).
Za ostale koji su odrasli ili otišli u inostranstvo i tamo se snašli, ovo je OK rešenje i imaju ga i druge civilizovane zemlje (Turska medju prvima, Italija, Grčka...) Svaka priča o diskriminaciji je neumesna, i imala bi smisla koliko i žaliti se što neki voze skupe automobile, a ja idem biciklom na posao.
Na žalost, naša vojska je napravila toliko loših poteza, izgubila kredibilitet i i dalje je izvor loših vibracija po budućnost zemlje tako da su mnogi ogorčeni i tako će i reagovoati. Ipak ovo je za mladiće u dijaspori dobra vest, tako što će rešiti status vojske, neće morati da se odreknu posla i usavršavanja, i jednog dana će moći da se vrate u zemlju, ukoliko i nama krene.

Tragicno

pre 19 godina

Ovo je apsolutno monstruozno. Znaci ja sad treba da platim UCENU, da bi mogao da vidim svoje roditelje da me neko ne bi uhapsio na granici jer zivim u inostranstvu 5 godina.
NE PADA MI NA PAMET!
Bolje da se vlada Srbije opameti, ukine SVE zabrane slicne ovoj, pa cemo, mozda, jednog dana, da investiramo neke pare u tu zemlju.
Inace, pozdravite se sa imigracijom.

Crnogorac

pre 19 godina

Vec sam 10 godina u USA i ne pada mi na pamet ni da sluzim vojsku ni dinara da dam toj i takvoj drzavi na ime te i takve vojske. Koga ta vojska stiti? Mladica.

Miki

pre 19 godina

Ja sam zavrsio fakultet sa visokim prosekom. Zaposlio sam se u nasoj zemlji, sa idejom da ostanem. Uvodjenjem novog zakona, po kojem ce biti dozvoljen otkup vojnog roka, samo za ljude koji su u inostranstvu, mi govori da sam pogresio sto sam ostao. Posto jos uvek nije kasno, gresku cu ispraviti i otici odavde. Jer ovaj zakon je poruka mladima da ne treba da ostanu u zemlji.

APSOLVENTI BU

pre 19 godina

Sta pobogu rade, domace i strane organizacije za zastitu ljudskih prava? Kad ce zvanicno da odreaguju na ovo drasticno ugrozavabnje ljudskih prava i dovodjenja u podredjen i ponizavajuci polozaj mladih muskih gradjana koji zive u Srbiji i Crnoj Gori, u odnosu na dijasporu? Po kojim se to zakonima samo dijaspora dovodi u privilegovan polozaj, kad Ustav Srbije i Ustavna povelja SCG garantuju jednakost i ravnopravnost svim svojim drzavljanima?!

miki

pre 19 godina

Znaci....da svi oni koji su se izvlacili na faksove inostranstva i ostale cake budu"oslobodjeni" vojnog roka" i ......KAKO DA TO OBLASNIM MOJIM PRIJATELJIMA KOJI SU SVOJE ZIVOTE IZGUBILI NA RAZNORAZNIM "IZMISLJENIM" BOJNIM POLJIMA?????!!!!!!!

Pedja

pre 19 godina

Ovo je dobro. Ali to treba omoguciti SVIM gradjanima SCG i to sa mogucnoscu otplate na rate, da svi mogu da plate. Na ovaj nachin ce se brzo skupiti novac za profesionalnu vojsku i shto skorije ukidanje vojne obaveze.

vera

pre 19 godina

Imam dva sina blizanca ,koja sad u novembru pune 21. godinu. Verovatno ce im odmah posle dve nedelje stici poziv za sluzenje vojnog roka. Pitam se samo, za koga oni treba da sluze vojni rok? Trudicu se svim silama da to sprecim, ili da ih posaljem preko.Treba uvesti profesionalnu vojsku, a ne maltretirati ljude sa odsluzenjem. Uostalom svaki dan citate sta se desava sa vojnicima po kasarnama. Ja moje sinove nisam rodila , da bi sluzili ovakvu vojsku kakva je sad. Uostalom ne znam za koga bi je sluzili i zasto? Gde su sinovi budzovana, gde se kriju?

miki

pre 18 godina

dragi zemljaci mi koji zivimo u inostranstvu naprimjer kao ja stekli smo sami zivot neki znaci stan,poso,itd moji su roditelji invalidi i zive u scg i ja njih izdrzavam ako odem u vojsku gubim poso i stan a sta vi gubite???? imate svoju kucu ili stan roditelji su vam tu mogu vam slati pomoc da bi bili na mojom mjestu sta bi radili??? jel bi isto platili odkup vojnog roka a za vas jel bi imali vi sto zivite u scg preko 5000 evra da platite to???

Milica

pre 19 godina

Lepa vest za nase ljude koji se nalaze u inostranstvu, samo nije lepo prema ljudima u otadzbini da se i njima ne daje takva mogucnost.

ronaldinjo

pre 19 godina

sta bre?????
kako ih nije sramota da pokusavaju da izvuku pare na ovaj nacin, kakva vojska, kakvi bakraci. videli su da niko vise nece da ide u vojsku. ma koliko oni mastali da nas pretvore u vojnike pa sada kada vide da ne ide: daj sta das, da nam bar uzmu pare.
tu instituciju treba pod hitno zatvoriti, treba otkriti sta se desilo sa dva mlada coveka u topcideru i kazniti odgovorne.

veljko

pre 19 godina

Ali samo pod uslovom da se ti vojnici zaista angazuju na globalnom nivou i ucestvuju u kolektivnoj bezbednsti,jer zasto bi se delovanje vojske SCG ogranicilo na zastitu samo teritorije SCG,ako znamo da su vojnici nekih zemalja spremni da za svoju naciju obavljaju zadatke koji su na drugom kraju sveta.
Zasto se nasi vojnici ne bi prikljucili ostalim medjunarodnim kontigentima,ako znamo da ima preko 2 miliona srba u citavom svetu i da su za njhovu bezbednost odgovorne oruzane snage USA,GB,Nemacke,Francuske,australije...
Vojska SCG(i drzava)treba da brinu o svojim gradjanima kao i svaka druga zemlja.
Zasto bi neko ko zivi hiljadama km daleko finansirao gardu(npr) koja cuva glavesine na dedinju?

Zarko

pre 19 godina

Ljudi, po ustavu su svi gradjani jednaki i ne mozemo ih deliti po tome gde zive, a i pored toga je predlog katastrofalan. Vojsku treba ukinuti i ne maltretirati vise ljude, ne pretiti im i ne pokusavati da im iscripte zadnju paru. Svaki dan je vojska u medijima sa nekim proglasom, dosta bre!!!

Vanja

pre 19 godina

Od mene nece dobiti ni dinara,zasto da im platim za maltretiranje,upade na gajbu...Ja sam odlucio,po isteku sadasnje soske odricem se naseg drzavljanstva i prelazim u strano tj zemlje u kojoj se nalazim.Zbogom Srbijo konacno,dosta je bilo...Tuzno,za plakanje,ali to mi je jedino preostalo.Ne vidim sebe negde na jugu Srbije sa kalijem u rukama,imam zenu i dete hocu da zivim ko covek!!!

Evroskeptik

pre 19 godina

Ja mislim da se vojni rok ne treba ukidati i da vojnu obavezu treba vratiti na 12 meseci. Uostalom ovo je Srbija i pusti snovi o profesionalnoj vojsci kao sto se to radi u evropskim zemljama mislim da nemaju perspektive. Ko hoce profesionalnu vojsku neka ide za Evropu, a nas neka ostave ovde da zivimo na isti nacin kao u prethodnih pola veka.

Mirko

pre 19 godina

Razlog više da se ode iz zemlje. I posle toga odrekne državljanstva, pošto je to mnogo jeftinije. Znao sam da vojsku vode "genijlaci", ali ovako nešto ni od njih nisam očekivao. Bežite ljudi iz Srbije, Srbija ne zaslužuje da se u njoj živi!

asterix

pre 19 godina

Ideja je OK, mnoge zemlje tako rade, ali za mene je malo zakasnila.

Da su ovo uveli 2000-te sa zadovoljstvom bih im platio. A sad, pet godina kasnije,... nikako.

Ako me zbog vojske budu i dalje ganjali, nikad se i necu vracati.

g.m.

pre 19 godina

Umesto ove, najblaze receno lose osmisljene (i pravno neodrzive) "trgovine", bolje bi bilo za Srbiju, s obzirom na veliku nezaposlenost, da uvede mogucnost otkupa odsluzenog vojnog roka, kao i godina studija zavrsenog fakulteta, a te otkupljene godine da se priznaju kao radni staz. Time bi Srbija uspela da dobije znacajna materijalna sredstva, a za tu mogucnost bi trebalo odrediti vremenski rok, recimo dve ili tri godine. Takodje, taj otkup bi donekle popravio prosek penzija buducih penzionera koji ce, vecinom iz objektivnih razloga zbog opsteg stanja poslednjih 15 godina, imati minimalne penzije, nedovoljne za prezivljavanje. (P.S. Iako je uvedena starosna penzija, visina penzije i dalje zavisi od godina staza. A sto se redovnog sluzenja vojske tice, vojska ce morati biti profesionalizovana, a redovna regrutacija ukinuta.)

nesa

pre 19 godina

Pa dobro bre dokle cete vise da nas maltretirate bre?
Sta mislite sto smo otisli iz Srbije?!Ko je normalan da ide u vojsku a zivi u inostranstvu,koja ce firma da ti dopusti da uzmes slobodno 12 meseci da bi "odsluzio" u tamo nekoj Srbiji?
Evo ovako: ja cu da idem u vojsku 12 meseci, i 24 ako treba , ali da mi drzava Srbija plati mesecnu ratu za kucu u Americi i platu i zdravstveno osiguranje za moju porodicu...i nema problema.
Sta vi mislite da je sladak zivot napolju...OVDE SE BRE RADI!
Uopste ne moram da se vracam u Srbiju ako ce vojska da mi pravi problem.Nisam bre kriminalac.

Alex

pre 19 godina

U ustavu, kao i u zakonu o regrutaciji je napisano da osobe sa dvojnim drzavljanstvom ne podlezu regrutaciji ukoliko imaju stalni boravak u inostranstvu. Po kom osnovu ce VSCG da im nudi da otkupe vojni rok?!

Jova

pre 19 godina

To je cista glupost - po zakonu, oni koji imaju dvojno drzavljanstvo vojsku sluze na sopstveni zahtev - zasto bih onda nekome placao da me oslobodi sluzenja. Kakva zemlja, takva i vojska. Najbolje resenje za sve je da se ukine vojni rok - na taj nacin, niko nece biti diskriminisan, a kome treba vojska?

Crnac

pre 19 godina

Znaci oni koji zive u inostranstvo mogu dase odreknu vojske poslje placanja znaci i oni koji nemaju para mogu uzeti kredit u inostranstvo dato plati (nekome devize)?i slobodansi.Znacilito da ako nedaj bize izbije opet neki rat na balkanu gospoda koja su platili dug prema otazbini ne treba da dodju da brane domovinu jer cemo mi koji zivimo unjoj daje branimo aoni mogu dase vrate tek posle rata da zive unjoj?.Danas je tesko biti srbin sa devizama,bez deviza jos teze.

profesor

pre 19 godina

ovi sto pricaju "kome treba vojska", ne znaju sta pricaju.
a ovi sto pricaju "kakvo je to resenje" - izvolite molim, predlozite vi bolje.

joker

pre 19 godina

ratovi "velikog vozda" su desetkovali srpsku mladez, sto ginuci,sto bezeci po svetu od tog ludackog i bespotrebnog(za narod-ali vrlo isplativog kao sto znamo za "velikog vodju" i njegove podrepase!!!) rata,a sada buduci vojni penzioneri-citaj generali-smisljaju kako da se "transformisu" naravno opet preko ledja srpske mladosti!!!!sramota!!!!naravno da im se ne menja nista u sistemu vojske,jer bi se odjednom ogromna kolicina dembelana nasla u penziji a oni sitniji cinovi- na ulici!!!maloj srbiji,da ne kazem, maleckoj drzavici, trebaju profesionalci koji su specijalizovani u antiteroristickom delovanju,koji bi vikendom,obucavali omladince koji to zele a ne da ih neko tera na to i da ih hapse po granicama!!!ja se iskreno nadam da srpska nacija vise nikada ne ce ratovati protiv nekoga iz okruzenja,jer bi u tom slucaju evropa kao takva bila totalna utopija!!!

TkN

pre 19 godina

Obavezno služenje vojnog roka je vid prinudnog rada. Prinudni rad je oblik kazneno-popravnih aktivnosti koje su usmerene na korigovanje negativnih aspekata kažnjenikove ličnosti. Ovo sa otkupom izgleda kao da se težište pomera ka formi prinudnog rada koja je zapravo robovski rad, te se, kao takav može i otkupiti. Kad se neko osudi za prekršaj, taj može isto da bira: ili da plati kaznu ili da ide u zatvor. Za krivično delo se mora u zatvor, nema otkupa. Sve ovo nas dovodi do pitanja: da li je prekršaj roditi se u Srbiji sa pimpekom (pa se može platiti porez na izraslinu, možebiti po centimetru), ili je to ipak zločin?

Rasha

pre 19 godina

A jos ako traze da se dodje licno i uplati, evo ja cu prvi, pa nek me uapse i posalju u zatvor, pa u vojsku, ne zalim. Samo nek ministar kaze da ne brinem, eto mene...

Architetto

pre 19 godina

Podrzavam predlog. Ovde se bre krvavo radi ljudi!! Pa ko ce bre da mi napravi papire i posao da mi nadje posle? Mozda vojska? Logika je prosta-nema posla-nema placacnaj poreza, nema placanja poreza-nema vise ni radnih boravisnih papira. I sad zbog vojnog roka da izgubim sve?! Pa zasta sam onda studirao i radio istovremeno, placao skolarinu??!! Da bi zavrsio u 'crnoj rupi' odakle sam pobegao?

Milos

pre 19 godina

Ja uskoro zavrsavam civilno sluzenje vojnog roka, tako da za mene ova vest nema puno znacaja, no ipak mi je drago da se ka ukidanju vojnog roka, doduse veoma sporim i trapavim koracima, sto dokazuje i ova vest. Ovo je jedna nevidjena diskriminacija ljudi koji zive u Srbiji naspram onih koji zive u inostranstvu, kao da nam nije dovoljna kazna vec ta cinjenica sto smo ovde.

Vlada

pre 19 godina

Ukupni troškovi (izdaci) za profesionalnog vojnika za osam meseci služenja bi iznosili oko 40.000$ (5.000$ mesečno). Pa i da spuste harač na 5.000$ (ispod toga se sigurno ne bi zadovoljili), opet su to velike pare. Od toga nema ništa. Prvo će biti ustavnih problema zbog diskriminacije građana. Zatim će se postaviti pitanje socijalne pravde - možda bi deca Karića, Miškovića itd. trebalo da plate više...

Mare

pre 19 godina

Ma oni nama trebaju dati pare za sve godine sto su nas maltretirali. Nakon toliko ratova, bombardovanja, afera u vojsci ljudima je muka i kada cuju rec vojska a kamoli da idu na odsluzenje. Jos sada da im placamo reket da bi nas ostavili na miru. Pazi molim te.

roker

pre 19 godina

Sve je to meni sumnjivo... A da im platim nema sanse! Uzecu strano drzavljanstvo i reseno. Ionako ce proci jos 20 godina dok nas stave na belu sengensku listu i jos 40 do europe. Hvala vam na druzenju. Zbogom.

buba

pre 19 godina

civilizovano rešenje, osim one gluposti o dvojnim državljanima (koji, to svi znaju mogu u vojsku ako zatraže da im Generalštab to dozvoli).
Za ostale koji su odrasli ili otišli u inostranstvo i tamo se snašli, ovo je OK rešenje i imaju ga i druge civilizovane zemlje (Turska medju prvima, Italija, Grčka...) Svaka priča o diskriminaciji je neumesna, i imala bi smisla koliko i žaliti se što neki voze skupe automobile, a ja idem biciklom na posao.
Na žalost, naša vojska je napravila toliko loših poteza, izgubila kredibilitet i i dalje je izvor loših vibracija po budućnost zemlje tako da su mnogi ogorčeni i tako će i reagovoati. Ipak ovo je za mladiće u dijaspori dobra vest, tako što će rešiti status vojske, neće morati da se odreknu posla i usavršavanja, i jednog dana će moći da se vrate u zemlju, ukoliko i nama krene.

Tragicno

pre 19 godina

Ovo je apsolutno monstruozno. Znaci ja sad treba da platim UCENU, da bi mogao da vidim svoje roditelje da me neko ne bi uhapsio na granici jer zivim u inostranstvu 5 godina.
NE PADA MI NA PAMET!
Bolje da se vlada Srbije opameti, ukine SVE zabrane slicne ovoj, pa cemo, mozda, jednog dana, da investiramo neke pare u tu zemlju.
Inace, pozdravite se sa imigracijom.

Crnogorac

pre 19 godina

Vec sam 10 godina u USA i ne pada mi na pamet ni da sluzim vojsku ni dinara da dam toj i takvoj drzavi na ime te i takve vojske. Koga ta vojska stiti? Mladica.

Miki

pre 19 godina

Ja sam zavrsio fakultet sa visokim prosekom. Zaposlio sam se u nasoj zemlji, sa idejom da ostanem. Uvodjenjem novog zakona, po kojem ce biti dozvoljen otkup vojnog roka, samo za ljude koji su u inostranstvu, mi govori da sam pogresio sto sam ostao. Posto jos uvek nije kasno, gresku cu ispraviti i otici odavde. Jer ovaj zakon je poruka mladima da ne treba da ostanu u zemlji.

APSOLVENTI BU

pre 19 godina

Sta pobogu rade, domace i strane organizacije za zastitu ljudskih prava? Kad ce zvanicno da odreaguju na ovo drasticno ugrozavabnje ljudskih prava i dovodjenja u podredjen i ponizavajuci polozaj mladih muskih gradjana koji zive u Srbiji i Crnoj Gori, u odnosu na dijasporu? Po kojim se to zakonima samo dijaspora dovodi u privilegovan polozaj, kad Ustav Srbije i Ustavna povelja SCG garantuju jednakost i ravnopravnost svim svojim drzavljanima?!

miki

pre 19 godina

Znaci....da svi oni koji su se izvlacili na faksove inostranstva i ostale cake budu"oslobodjeni" vojnog roka" i ......KAKO DA TO OBLASNIM MOJIM PRIJATELJIMA KOJI SU SVOJE ZIVOTE IZGUBILI NA RAZNORAZNIM "IZMISLJENIM" BOJNIM POLJIMA?????!!!!!!!

Pedja

pre 19 godina

Ovo je dobro. Ali to treba omoguciti SVIM gradjanima SCG i to sa mogucnoscu otplate na rate, da svi mogu da plate. Na ovaj nachin ce se brzo skupiti novac za profesionalnu vojsku i shto skorije ukidanje vojne obaveze.

vera

pre 19 godina

Imam dva sina blizanca ,koja sad u novembru pune 21. godinu. Verovatno ce im odmah posle dve nedelje stici poziv za sluzenje vojnog roka. Pitam se samo, za koga oni treba da sluze vojni rok? Trudicu se svim silama da to sprecim, ili da ih posaljem preko.Treba uvesti profesionalnu vojsku, a ne maltretirati ljude sa odsluzenjem. Uostalom svaki dan citate sta se desava sa vojnicima po kasarnama. Ja moje sinove nisam rodila , da bi sluzili ovakvu vojsku kakva je sad. Uostalom ne znam za koga bi je sluzili i zasto? Gde su sinovi budzovana, gde se kriju?

miki

pre 18 godina

dragi zemljaci mi koji zivimo u inostranstvu naprimjer kao ja stekli smo sami zivot neki znaci stan,poso,itd moji su roditelji invalidi i zive u scg i ja njih izdrzavam ako odem u vojsku gubim poso i stan a sta vi gubite???? imate svoju kucu ili stan roditelji su vam tu mogu vam slati pomoc da bi bili na mojom mjestu sta bi radili??? jel bi isto platili odkup vojnog roka a za vas jel bi imali vi sto zivite u scg preko 5000 evra da platite to???