Utorak, 29.03.2016.

10:35

Drašković: Srbi nisu Nemci, da se stide prošlosti

Predsednik SPO Vuk Drašković navodi da se nad svima koji pamte šta je i kako bilo u nedavnoj prošlosti vrši horska lobotomija i oni se primoravaju da zaborave.

Izvor: Beta

Draškoviæ: Srbi nisu Nemci, da se stide prošlosti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Todor

pre 8 godina

Koja je to prošlost sada „pod lupom“? Jeli ona iz 40-ih kada su 12 hiljada „prezrenih na svetu“ kroz građanski rat i odbranu zemlje izveli revoluciju i napravili novu skoro unitarnu Jugoslaviju? Ili je to doba FNRJ kada su mase mobilisane u „slavu rada“ izgradile privredu i sve ovo materijalno što sada imamo a nismo uspeli da upropastimo? Ili možda 70-e kada su se pretendenti na „presto“ setili da se „glavnom uredniku“ bliži biološki kraj pa su mobilisali „nacionalno svesne“ da podele narod, jer svakom „parohu treba parohija“? Možda 80-e kada se pripremala „hrana i džebana“? Ili 90-e kada su pušteni „kerovi iz sindžira“ da razdele „stado na buljuke“? Vuk književnik bi trebao da ravnopravno tretira sve ove prošlosti. Vuku političaru je dopušteno da upotrebljva istoriju u političke svrhe.

Vjeko

pre 8 godina

Samo na istini moze biti zdravo drustvo i graditi se institucije. Rezim devedesetih je donosio odluke a ne narod tako da ne treba da se krije iza naroda. Otvoriti arhivu

Zoran

pre 8 godina

Možda grešim, ali mislim da je Drašković promenio svoje ranije političke stavove iskreno, a ne samo formalno kao Vučić, koji je i dalje nacionalista i šovinista, samo prikriven.

Ono o čemu piše Drašković je po meni istinska samospoznaja i iskreno uverenje a ne samo dobijanje političkih poena. Jer, kako neko može ovakvim tvrdnjama da dobije političke poene - u Srbiji, kao uostalom i u drugim zemljama balkana, onaj ko govori istinu tako otvoreno, slikovito i brutalno ne može da profitira, može samo da izgubi. Zato smatram da je ovo iskreno. A ispravno je u svakom slučaju, svaka mu je na mestu.

Zoki

pre 8 godina

Znaci sada Srbi mogu slobodno da se krecu po Kosovu a da im niko ne otima sume,kuce,ubija ih,skrnavi grobove,pali crkve i manastire,da pisu cirilicom u Hrvatskoj nema vise onih Srba zlikovaca ni u vlasti ni zivih koji su nevine Hrvate i Albance mucili i ubijali .

Bucko razmišljam

pre 8 godina

"Srbi nisu Nemci, pa da se stide zla počinjenog i drugima i sebi. Neka se stide ti drugi, samo su njihove ruke krvave. Novoj našoj prošlosti temelj će biti neistine i samoobmane. Da ništa ne bude kako je bilo, jer nam je u tom ogledalu lice krastavo, nego da bude kako želimo da bude", naveo je Drašković u autorskom tekstu za list „Danas“.

Posle javnog objavljivanja ovog teksta licno verujem da svi koji nisu Srbi danas imaju dovoljno razloga da zahvale Bogu sto nisu Srbi !
Najverovatnije ima i onih Srba koji su se vec ili ce se STIDETI politike koju je Srbija vodila 90-tih godina al' sam siguran da ih nece biti puno inace nebi u Srbiji ponovo na vlast bili oni zbog cije politike bi Srbija morala da se STIDI !
Svi su "PRISUTNI" samo njega nema, i Seselj je tu i Nikolic i Vucic i Dacic i Vulin i ,... k'o da je sve juce bilo !

silja

pre 8 godina

Ja ne znam zasto poklanjate paznju ovom politckom mrtvacu. Sandra Afrika ima veci uticaj na srpsko drustvo nego ovaj lik.
Kad se samo setim da je 90' pricao "Ko uzme Alahovu zastavu ruku mu treba iseci do lakta..."
(skeptik, 29. mart 2016 11:13)

nije bitan lik nego izreceno.....danima vec pricam sa drugarima, nema ih mnogo, o tome koliko se sada na te godine gleda kao na nesto romanticno....zaboravilo se zlo devedesetih, zaboravilo se sta smo sve u stanju bili da uradimo milosevicu, zaboravili smo na proteste( malo i zahvaljujuci us.anoj opoziciji)....od devedesetih pamtimo samo bombardovanje i cvilimo kao zrtve.....poene kupuju oni koji izjavljuju "zalim ja i francuske i belgijske zrtve ali ko je zalio nase", jer to je tako opste mesto i ako udjes u raspravu sa takvima bices mrzitelj svog naroda.....tako da, najbolje je skloniti se i videti dokle ce sve ovo da ide, ali kako izgleda može da ode sačuvaj bože

Matora Budala

pre 8 godina

BRAVO Draškoviću! Sve si rekao, nabrojao i ocenio, upravo onako kako jeste...
Jedino je pitanje - zašto se stalno družiš sa tim, takvima, koji su oličenje zla i potonuća Srbije?
Onog čuvenog 9.marta, činio si se kao barjak oslobođenja, kao neko ko će SVE nas da spase od ludila, koje se pomaljalo i uzimalo zamah...
Sada, iako si potpuno u pravu, i svi znamo da je to PRAVA istina o stanju svesti u Srbiji, tvoj monolog ostavlja samo gorko potsećanje na nedavnu nam prošlost, i utisak uskršnjeg mućka, koji sve više zaudara svojim smradom.

Predrag

pre 8 godina

Retko dobar tekst. Pohvala za autora. Vrlo je tesko u danasnje vreme u Srbiji procitati ovakav kvalitetan i kriticki clanak. A da je objavljen u nekim vecim i uticajnijim novinama. Kad bi bilo samo vise ovakvih kritickih osvrta.

popeye

pre 8 godina

Све из последњег пасуса је тачно, то не види само онај ко у томе има неке своје личне интересе. Исти онај ко је претио нечијим рукама са заставама...

Nije uporedivo

pre 8 godina

I to kaze covek koji je 80ih prebirao po kostima iz 40ih i svesrdno se trudio da nam se dogode 90te. Izvinite, gospodine Draskovicu, promenila sam kanal.

Simon

pre 8 godina

Da. Mi Srbi nismo Nemci, zato će nam i trebati deset puta više vremena da se podignemo i uzdignemo iz zločina koje su počinili oni koji su bacili strašnu mrlju na našu slavnu istoriju. Opet je Vuk pogodio u metu. Šteta što ga Srbija opet neće čuti, jer da ga je htela razumeti ne bismo ni bili ovde gde smo danas, već bismo odavno bili u porodici uređenih evropskih država.

Zemunac

pre 8 godina

E, moj Vuče... Može naša prošlost biti kakva god je ti vidiš. Ali, ne muči to tebe. Tvoja rana neprebolna je tvoja prošlost. I želiš da menjajući našu obrišeš i promeniš svoju. Nije ti lako, svega ćeš se odreći ne bi li se odrekao sebe. A, to ne biva...

desanka

pre 8 godina

Sve sto je Vuk Draskovic napisao je istina . Preko medija koji su gotovo svi pod kontrolom db koja podrzava komunisticki nacin razmisljanja i vladavine sire se neistine o 90 stvara se lazna slika o vladavini milosevica i ostalih bliskih ideoloskih saradnika koji su radeli protiv Srpskog naroda ... istina kad tad povedjuje pobedice i u Srbiji nacin vladavine milosevica i bliskih mu saradnika i njihovih nastavljaca pogubne politike protiv Srpskog naroda bice ruzna proslost u Srbiji uskoro .... jedini politicar u Srbiji koji kaze istinu bez obzira na rejting bio i ostao jedino Vuk Draskovic bez istine ma kolika bila bolna nema buducnosti zato podrzavam Vuka jer uvek kaze istinu

markic

pre 8 godina

BEZ brige Vuče, ne zaboravljamo mi, ne zaboravljamo mi ni ko si ti bio i šta si obećavao, ne zaboravljamo kako si se jeftino prodao, Danu u Nis-u, to sto si se odrekao garde koju si stvorio. Necemo zaboraviti bez brige.

dragan

pre 8 godina

Bravo Vuče, fantastičan tekst. Pravo u srž problema, politika zla i zločina je već pobedila razum u Srbiji u tome učestvuju ponovo oni isti iz '90.godina koji su bili najveći podrška Miloševiću i njegovoj politici nacionalnog i državnog poraza. Pretvaramo se u zombije ispranih mozgova, i to sve uz učešće SPC. Strašno šta se dešava u Srbiji 2016. godine, u 21 veku.

CG

pre 8 godina

Komunista,pa prije rata nacionalisticki huskac koji je pozivao na" odsjecanje ruka po Sandzaku",pa onda kao proevropski opozicionar Milosevicu,kasnije ulazi u Milosevicevu vladu narodnog jedinstva,a naplatio je taj zagrljaj sa Milosevicem time sto bi njegov rodjeni brat postao multimilioner u privatizacijonim semama devedesetih kada je isti opljackao i unistio gradjane Gornjeg Milanovca...
Danicu zaposlio u NIS a da jadnica nema ni dana radnog staza a kamoli kvalifikaciju za mjesto u upravnom odboru!
A sada glumata savjest nacije...
Tipicna Srbenda,olicje srpske propasti,jedno misli,drugo radi a trece govori...
Ovaki kao on bi u sredjenoj drzavi Njemackoj cistili ulice,jer gradjani tamo veoma brzo prepoznaju balkanske neiskrene lazljivce...
Inace glavni razlog zasto nas Njemci ne mogu smisliti...

Pozdrav iz Stuttgarta ,Deutschland

Nož

pre 8 godina

Ovaj covek je kao agregatno stanje. Cas je gasovit, cas tecan, cas smrznut. Cas Velikosrbin, cas liberal, cas naprednjak. Gostovao na tribini kod Mila Djukanovica (?!) Sad brani srpstvo !
Bas bas nerealan covek.

Jedno pitanje samo za gospodina: Finsnsira li Vas i dalje Velika Britanija ?

skeptik

pre 8 godina

Ja ne znam zasto poklanjate paznju ovom politckom mrtvacu. Sandra Afrika ima veci uticaj na srpsko drustvo nego ovaj lik.
Kad se samo setim da je 90' pricao "Ko uzme Alahovu zastavu ruku mu treba iseci do lakta..."

a gde je danas Nemacka

pre 8 godina

To da je Vuk Draskovic u pravu najbolje pokazuje vecina komentara na ovaj tekst (kao i broj pluseva i minusa) ! Ne priznaje se prava istina, svi su drugi krivi za devedesete... Nikad nama nece krenuti nabolje!

EKV

pre 8 godina

Zamislite da Nemci uce svoju decu recima "Nismo samo mi krivi, bilo je zlocina na svim stranama, ginuli su i Nemci".
Nezamislivo zar ne?! Nemci uce svoju decu istini, DA SE NE BI PONOVILO, i ta nemacka deca danas nisu odrasla kao nacionalisti, vec kao ljudi koji su od Nemacke napravili najvecu ekonomsku silu, koji su prihvatili milione izbeglica... A pogledajte nasu omladinu zagrizlu u nacionalizmu i rijalitima. Nasa deca su zbunjena jer citaju iskrivljenu "istinu" iz nasih udzbenika koja je u suprotnosti sa onim sto je ostatak sveta video svojim ocima.

Ja

pre 8 godina

Samo jedno pitanje za gos'n Draškovića. Da li se Vi stidite svoje prošlosti i svog delovanja 90-tih godina? Od vođe demonstracija, preko sečenja ruke koja nosi zeleni barjak i slanja srpske dobrovoljačke garde po ratištima do sramnog ljubljenja ruke Olbratovoj. Imate istu amneziju kao Vučić!

"Duša devojačka..."

pre 8 godina

Nisu Srbi Nemci, a nisu ni Nemci Srbi. A noviju patriotsku srpsku prošlost obeležio je i Vuk Drašković kao lider SPO 1991. godine formirajući Srpsku gardu. Kao i malo stariju patriotsku srpsku prošlost, kao partijski sekretar TANJUG-a.

banat

pre 8 godina

Bez komentara o samom autoru, sve izneto je tačno. Time se ne aminuju drugi i njihovi zločini, niti najveći balkanski (NDH) genocid čini manjim. Ali to je tako i to smo dozvolili.

Dr. Dule Dulic

pre 8 godina

Ako nam on ne objasni, nece niko. Prevazidjen politicar, oportunista i kum nepotizma u Srbiji. Sve sto su on i njegov SPO uradili za Srbiju je jedno veliko NISTA. Seca li se neko jos casopisa "Srpska Rec"? Glumio je kosmopolitsku opoziciju, a s druge strane promovisao retrogardno cetnistvo. Govorio i pisao kako vetar duva i zato je apsolutno nepoverljiv politicar. Vreme je za pecanje ili sah u parku.

Alex

pre 8 godina

Mogu da se složim sa tobom u potpunosti što se tiče ovog teksta, ali ti si sa takvima u političkoj koaliciji. Mislim da je cinično imati jedno mišljenje kao pisac, a poptuno drugo kao političar. Ti si jedna osoba, pa misliš ili jedno ili drugo. I da, da ne zaboravim, i ti si bi jedan od onih koji su slali dobrovoljce u ove ratove. Sorry, ali to je istina i trebalo bi da se pogledaš u ogledalo, kao i svi ostali...

skeptik

pre 8 godina

Ja ne znam zasto poklanjate paznju ovom politckom mrtvacu. Sandra Afrika ima veci uticaj na srpsko drustvo nego ovaj lik.
Kad se samo setim da je 90' pricao "Ko uzme Alahovu zastavu ruku mu treba iseci do lakta..."

CG

pre 8 godina

Komunista,pa prije rata nacionalisticki huskac koji je pozivao na" odsjecanje ruka po Sandzaku",pa onda kao proevropski opozicionar Milosevicu,kasnije ulazi u Milosevicevu vladu narodnog jedinstva,a naplatio je taj zagrljaj sa Milosevicem time sto bi njegov rodjeni brat postao multimilioner u privatizacijonim semama devedesetih kada je isti opljackao i unistio gradjane Gornjeg Milanovca...
Danicu zaposlio u NIS a da jadnica nema ni dana radnog staza a kamoli kvalifikaciju za mjesto u upravnom odboru!
A sada glumata savjest nacije...
Tipicna Srbenda,olicje srpske propasti,jedno misli,drugo radi a trece govori...
Ovaki kao on bi u sredjenoj drzavi Njemackoj cistili ulice,jer gradjani tamo veoma brzo prepoznaju balkanske neiskrene lazljivce...
Inace glavni razlog zasto nas Njemci ne mogu smisliti...

Pozdrav iz Stuttgarta ,Deutschland

Ja

pre 8 godina

Samo jedno pitanje za gos'n Draškovića. Da li se Vi stidite svoje prošlosti i svog delovanja 90-tih godina? Od vođe demonstracija, preko sečenja ruke koja nosi zeleni barjak i slanja srpske dobrovoljačke garde po ratištima do sramnog ljubljenja ruke Olbratovoj. Imate istu amneziju kao Vučić!

Dr. Dule Dulic

pre 8 godina

Ako nam on ne objasni, nece niko. Prevazidjen politicar, oportunista i kum nepotizma u Srbiji. Sve sto su on i njegov SPO uradili za Srbiju je jedno veliko NISTA. Seca li se neko jos casopisa "Srpska Rec"? Glumio je kosmopolitsku opoziciju, a s druge strane promovisao retrogardno cetnistvo. Govorio i pisao kako vetar duva i zato je apsolutno nepoverljiv politicar. Vreme je za pecanje ili sah u parku.

banat

pre 8 godina

Bez komentara o samom autoru, sve izneto je tačno. Time se ne aminuju drugi i njihovi zločini, niti najveći balkanski (NDH) genocid čini manjim. Ali to je tako i to smo dozvolili.

Alex

pre 8 godina

Mogu da se složim sa tobom u potpunosti što se tiče ovog teksta, ali ti si sa takvima u političkoj koaliciji. Mislim da je cinično imati jedno mišljenje kao pisac, a poptuno drugo kao političar. Ti si jedna osoba, pa misliš ili jedno ili drugo. I da, da ne zaboravim, i ti si bi jedan od onih koji su slali dobrovoljce u ove ratove. Sorry, ali to je istina i trebalo bi da se pogledaš u ogledalo, kao i svi ostali...

Nije uporedivo

pre 8 godina

I to kaze covek koji je 80ih prebirao po kostima iz 40ih i svesrdno se trudio da nam se dogode 90te. Izvinite, gospodine Draskovicu, promenila sam kanal.

Nož

pre 8 godina

Ovaj covek je kao agregatno stanje. Cas je gasovit, cas tecan, cas smrznut. Cas Velikosrbin, cas liberal, cas naprednjak. Gostovao na tribini kod Mila Djukanovica (?!) Sad brani srpstvo !
Bas bas nerealan covek.

Jedno pitanje samo za gospodina: Finsnsira li Vas i dalje Velika Britanija ?

Zemunac

pre 8 godina

E, moj Vuče... Može naša prošlost biti kakva god je ti vidiš. Ali, ne muči to tebe. Tvoja rana neprebolna je tvoja prošlost. I želiš da menjajući našu obrišeš i promeniš svoju. Nije ti lako, svega ćeš se odreći ne bi li se odrekao sebe. A, to ne biva...

markic

pre 8 godina

BEZ brige Vuče, ne zaboravljamo mi, ne zaboravljamo mi ni ko si ti bio i šta si obećavao, ne zaboravljamo kako si se jeftino prodao, Danu u Nis-u, to sto si se odrekao garde koju si stvorio. Necemo zaboraviti bez brige.

"Duša devojačka..."

pre 8 godina

Nisu Srbi Nemci, a nisu ni Nemci Srbi. A noviju patriotsku srpsku prošlost obeležio je i Vuk Drašković kao lider SPO 1991. godine formirajući Srpsku gardu. Kao i malo stariju patriotsku srpsku prošlost, kao partijski sekretar TANJUG-a.

Bucko razmišljam

pre 8 godina

"Srbi nisu Nemci, pa da se stide zla počinjenog i drugima i sebi. Neka se stide ti drugi, samo su njihove ruke krvave. Novoj našoj prošlosti temelj će biti neistine i samoobmane. Da ništa ne bude kako je bilo, jer nam je u tom ogledalu lice krastavo, nego da bude kako želimo da bude", naveo je Drašković u autorskom tekstu za list „Danas“.

Posle javnog objavljivanja ovog teksta licno verujem da svi koji nisu Srbi danas imaju dovoljno razloga da zahvale Bogu sto nisu Srbi !
Najverovatnije ima i onih Srba koji su se vec ili ce se STIDETI politike koju je Srbija vodila 90-tih godina al' sam siguran da ih nece biti puno inace nebi u Srbiji ponovo na vlast bili oni zbog cije politike bi Srbija morala da se STIDI !
Svi su "PRISUTNI" samo njega nema, i Seselj je tu i Nikolic i Vucic i Dacic i Vulin i ,... k'o da je sve juce bilo !

EKV

pre 8 godina

Zamislite da Nemci uce svoju decu recima "Nismo samo mi krivi, bilo je zlocina na svim stranama, ginuli su i Nemci".
Nezamislivo zar ne?! Nemci uce svoju decu istini, DA SE NE BI PONOVILO, i ta nemacka deca danas nisu odrasla kao nacionalisti, vec kao ljudi koji su od Nemacke napravili najvecu ekonomsku silu, koji su prihvatili milione izbeglica... A pogledajte nasu omladinu zagrizlu u nacionalizmu i rijalitima. Nasa deca su zbunjena jer citaju iskrivljenu "istinu" iz nasih udzbenika koja je u suprotnosti sa onim sto je ostatak sveta video svojim ocima.

Simon

pre 8 godina

Da. Mi Srbi nismo Nemci, zato će nam i trebati deset puta više vremena da se podignemo i uzdignemo iz zločina koje su počinili oni koji su bacili strašnu mrlju na našu slavnu istoriju. Opet je Vuk pogodio u metu. Šteta što ga Srbija opet neće čuti, jer da ga je htela razumeti ne bismo ni bili ovde gde smo danas, već bismo odavno bili u porodici uređenih evropskih država.

Zoran

pre 8 godina

Možda grešim, ali mislim da je Drašković promenio svoje ranije političke stavove iskreno, a ne samo formalno kao Vučić, koji je i dalje nacionalista i šovinista, samo prikriven.

Ono o čemu piše Drašković je po meni istinska samospoznaja i iskreno uverenje a ne samo dobijanje političkih poena. Jer, kako neko može ovakvim tvrdnjama da dobije političke poene - u Srbiji, kao uostalom i u drugim zemljama balkana, onaj ko govori istinu tako otvoreno, slikovito i brutalno ne može da profitira, može samo da izgubi. Zato smatram da je ovo iskreno. A ispravno je u svakom slučaju, svaka mu je na mestu.

dragan

pre 8 godina

Bravo Vuče, fantastičan tekst. Pravo u srž problema, politika zla i zločina je već pobedila razum u Srbiji u tome učestvuju ponovo oni isti iz '90.godina koji su bili najveći podrška Miloševiću i njegovoj politici nacionalnog i državnog poraza. Pretvaramo se u zombije ispranih mozgova, i to sve uz učešće SPC. Strašno šta se dešava u Srbiji 2016. godine, u 21 veku.

a gde je danas Nemacka

pre 8 godina

To da je Vuk Draskovic u pravu najbolje pokazuje vecina komentara na ovaj tekst (kao i broj pluseva i minusa) ! Ne priznaje se prava istina, svi su drugi krivi za devedesete... Nikad nama nece krenuti nabolje!

Zoki

pre 8 godina

Znaci sada Srbi mogu slobodno da se krecu po Kosovu a da im niko ne otima sume,kuce,ubija ih,skrnavi grobove,pali crkve i manastire,da pisu cirilicom u Hrvatskoj nema vise onih Srba zlikovaca ni u vlasti ni zivih koji su nevine Hrvate i Albance mucili i ubijali .

Predrag

pre 8 godina

Retko dobar tekst. Pohvala za autora. Vrlo je tesko u danasnje vreme u Srbiji procitati ovakav kvalitetan i kriticki clanak. A da je objavljen u nekim vecim i uticajnijim novinama. Kad bi bilo samo vise ovakvih kritickih osvrta.

desanka

pre 8 godina

Sve sto je Vuk Draskovic napisao je istina . Preko medija koji su gotovo svi pod kontrolom db koja podrzava komunisticki nacin razmisljanja i vladavine sire se neistine o 90 stvara se lazna slika o vladavini milosevica i ostalih bliskih ideoloskih saradnika koji su radeli protiv Srpskog naroda ... istina kad tad povedjuje pobedice i u Srbiji nacin vladavine milosevica i bliskih mu saradnika i njihovih nastavljaca pogubne politike protiv Srpskog naroda bice ruzna proslost u Srbiji uskoro .... jedini politicar u Srbiji koji kaze istinu bez obzira na rejting bio i ostao jedino Vuk Draskovic bez istine ma kolika bila bolna nema buducnosti zato podrzavam Vuka jer uvek kaze istinu

silja

pre 8 godina

Ja ne znam zasto poklanjate paznju ovom politckom mrtvacu. Sandra Afrika ima veci uticaj na srpsko drustvo nego ovaj lik.
Kad se samo setim da je 90' pricao "Ko uzme Alahovu zastavu ruku mu treba iseci do lakta..."
(skeptik, 29. mart 2016 11:13)

nije bitan lik nego izreceno.....danima vec pricam sa drugarima, nema ih mnogo, o tome koliko se sada na te godine gleda kao na nesto romanticno....zaboravilo se zlo devedesetih, zaboravilo se sta smo sve u stanju bili da uradimo milosevicu, zaboravili smo na proteste( malo i zahvaljujuci us.anoj opoziciji)....od devedesetih pamtimo samo bombardovanje i cvilimo kao zrtve.....poene kupuju oni koji izjavljuju "zalim ja i francuske i belgijske zrtve ali ko je zalio nase", jer to je tako opste mesto i ako udjes u raspravu sa takvima bices mrzitelj svog naroda.....tako da, najbolje je skloniti se i videti dokle ce sve ovo da ide, ali kako izgleda može da ode sačuvaj bože

Matora Budala

pre 8 godina

BRAVO Draškoviću! Sve si rekao, nabrojao i ocenio, upravo onako kako jeste...
Jedino je pitanje - zašto se stalno družiš sa tim, takvima, koji su oličenje zla i potonuća Srbije?
Onog čuvenog 9.marta, činio si se kao barjak oslobođenja, kao neko ko će SVE nas da spase od ludila, koje se pomaljalo i uzimalo zamah...
Sada, iako si potpuno u pravu, i svi znamo da je to PRAVA istina o stanju svesti u Srbiji, tvoj monolog ostavlja samo gorko potsećanje na nedavnu nam prošlost, i utisak uskršnjeg mućka, koji sve više zaudara svojim smradom.

popeye

pre 8 godina

Све из последњег пасуса је тачно, то не види само онај ко у томе има неке своје личне интересе. Исти онај ко је претио нечијим рукама са заставама...

Vjeko

pre 8 godina

Samo na istini moze biti zdravo drustvo i graditi se institucije. Rezim devedesetih je donosio odluke a ne narod tako da ne treba da se krije iza naroda. Otvoriti arhivu

Todor

pre 8 godina

Koja je to prošlost sada „pod lupom“? Jeli ona iz 40-ih kada su 12 hiljada „prezrenih na svetu“ kroz građanski rat i odbranu zemlje izveli revoluciju i napravili novu skoro unitarnu Jugoslaviju? Ili je to doba FNRJ kada su mase mobilisane u „slavu rada“ izgradile privredu i sve ovo materijalno što sada imamo a nismo uspeli da upropastimo? Ili možda 70-e kada su se pretendenti na „presto“ setili da se „glavnom uredniku“ bliži biološki kraj pa su mobilisali „nacionalno svesne“ da podele narod, jer svakom „parohu treba parohija“? Možda 80-e kada se pripremala „hrana i džebana“? Ili 90-e kada su pušteni „kerovi iz sindžira“ da razdele „stado na buljuke“? Vuk književnik bi trebao da ravnopravno tretira sve ove prošlosti. Vuku političaru je dopušteno da upotrebljva istoriju u političke svrhe.

skeptik

pre 8 godina

Ja ne znam zasto poklanjate paznju ovom politckom mrtvacu. Sandra Afrika ima veci uticaj na srpsko drustvo nego ovaj lik.
Kad se samo setim da je 90' pricao "Ko uzme Alahovu zastavu ruku mu treba iseci do lakta..."

banat

pre 8 godina

Bez komentara o samom autoru, sve izneto je tačno. Time se ne aminuju drugi i njihovi zločini, niti najveći balkanski (NDH) genocid čini manjim. Ali to je tako i to smo dozvolili.

Simon

pre 8 godina

Da. Mi Srbi nismo Nemci, zato će nam i trebati deset puta više vremena da se podignemo i uzdignemo iz zločina koje su počinili oni koji su bacili strašnu mrlju na našu slavnu istoriju. Opet je Vuk pogodio u metu. Šteta što ga Srbija opet neće čuti, jer da ga je htela razumeti ne bismo ni bili ovde gde smo danas, već bismo odavno bili u porodici uređenih evropskih država.

Dr. Dule Dulic

pre 8 godina

Ako nam on ne objasni, nece niko. Prevazidjen politicar, oportunista i kum nepotizma u Srbiji. Sve sto su on i njegov SPO uradili za Srbiju je jedno veliko NISTA. Seca li se neko jos casopisa "Srpska Rec"? Glumio je kosmopolitsku opoziciju, a s druge strane promovisao retrogardno cetnistvo. Govorio i pisao kako vetar duva i zato je apsolutno nepoverljiv politicar. Vreme je za pecanje ili sah u parku.

Nož

pre 8 godina

Ovaj covek je kao agregatno stanje. Cas je gasovit, cas tecan, cas smrznut. Cas Velikosrbin, cas liberal, cas naprednjak. Gostovao na tribini kod Mila Djukanovica (?!) Sad brani srpstvo !
Bas bas nerealan covek.

Jedno pitanje samo za gospodina: Finsnsira li Vas i dalje Velika Britanija ?

CG

pre 8 godina

Komunista,pa prije rata nacionalisticki huskac koji je pozivao na" odsjecanje ruka po Sandzaku",pa onda kao proevropski opozicionar Milosevicu,kasnije ulazi u Milosevicevu vladu narodnog jedinstva,a naplatio je taj zagrljaj sa Milosevicem time sto bi njegov rodjeni brat postao multimilioner u privatizacijonim semama devedesetih kada je isti opljackao i unistio gradjane Gornjeg Milanovca...
Danicu zaposlio u NIS a da jadnica nema ni dana radnog staza a kamoli kvalifikaciju za mjesto u upravnom odboru!
A sada glumata savjest nacije...
Tipicna Srbenda,olicje srpske propasti,jedno misli,drugo radi a trece govori...
Ovaki kao on bi u sredjenoj drzavi Njemackoj cistili ulice,jer gradjani tamo veoma brzo prepoznaju balkanske neiskrene lazljivce...
Inace glavni razlog zasto nas Njemci ne mogu smisliti...

Pozdrav iz Stuttgarta ,Deutschland

Zemunac

pre 8 godina

E, moj Vuče... Može naša prošlost biti kakva god je ti vidiš. Ali, ne muči to tebe. Tvoja rana neprebolna je tvoja prošlost. I želiš da menjajući našu obrišeš i promeniš svoju. Nije ti lako, svega ćeš se odreći ne bi li se odrekao sebe. A, to ne biva...

Ja

pre 8 godina

Samo jedno pitanje za gos'n Draškovića. Da li se Vi stidite svoje prošlosti i svog delovanja 90-tih godina? Od vođe demonstracija, preko sečenja ruke koja nosi zeleni barjak i slanja srpske dobrovoljačke garde po ratištima do sramnog ljubljenja ruke Olbratovoj. Imate istu amneziju kao Vučić!

Zoran

pre 8 godina

Možda grešim, ali mislim da je Drašković promenio svoje ranije političke stavove iskreno, a ne samo formalno kao Vučić, koji je i dalje nacionalista i šovinista, samo prikriven.

Ono o čemu piše Drašković je po meni istinska samospoznaja i iskreno uverenje a ne samo dobijanje političkih poena. Jer, kako neko može ovakvim tvrdnjama da dobije političke poene - u Srbiji, kao uostalom i u drugim zemljama balkana, onaj ko govori istinu tako otvoreno, slikovito i brutalno ne može da profitira, može samo da izgubi. Zato smatram da je ovo iskreno. A ispravno je u svakom slučaju, svaka mu je na mestu.

Zoki

pre 8 godina

Znaci sada Srbi mogu slobodno da se krecu po Kosovu a da im niko ne otima sume,kuce,ubija ih,skrnavi grobove,pali crkve i manastire,da pisu cirilicom u Hrvatskoj nema vise onih Srba zlikovaca ni u vlasti ni zivih koji su nevine Hrvate i Albance mucili i ubijali .

EKV

pre 8 godina

Zamislite da Nemci uce svoju decu recima "Nismo samo mi krivi, bilo je zlocina na svim stranama, ginuli su i Nemci".
Nezamislivo zar ne?! Nemci uce svoju decu istini, DA SE NE BI PONOVILO, i ta nemacka deca danas nisu odrasla kao nacionalisti, vec kao ljudi koji su od Nemacke napravili najvecu ekonomsku silu, koji su prihvatili milione izbeglica... A pogledajte nasu omladinu zagrizlu u nacionalizmu i rijalitima. Nasa deca su zbunjena jer citaju iskrivljenu "istinu" iz nasih udzbenika koja je u suprotnosti sa onim sto je ostatak sveta video svojim ocima.

dragan

pre 8 godina

Bravo Vuče, fantastičan tekst. Pravo u srž problema, politika zla i zločina je već pobedila razum u Srbiji u tome učestvuju ponovo oni isti iz '90.godina koji su bili najveći podrška Miloševiću i njegovoj politici nacionalnog i državnog poraza. Pretvaramo se u zombije ispranih mozgova, i to sve uz učešće SPC. Strašno šta se dešava u Srbiji 2016. godine, u 21 veku.

Nije uporedivo

pre 8 godina

I to kaze covek koji je 80ih prebirao po kostima iz 40ih i svesrdno se trudio da nam se dogode 90te. Izvinite, gospodine Draskovicu, promenila sam kanal.

desanka

pre 8 godina

Sve sto je Vuk Draskovic napisao je istina . Preko medija koji su gotovo svi pod kontrolom db koja podrzava komunisticki nacin razmisljanja i vladavine sire se neistine o 90 stvara se lazna slika o vladavini milosevica i ostalih bliskih ideoloskih saradnika koji su radeli protiv Srpskog naroda ... istina kad tad povedjuje pobedice i u Srbiji nacin vladavine milosevica i bliskih mu saradnika i njihovih nastavljaca pogubne politike protiv Srpskog naroda bice ruzna proslost u Srbiji uskoro .... jedini politicar u Srbiji koji kaze istinu bez obzira na rejting bio i ostao jedino Vuk Draskovic bez istine ma kolika bila bolna nema buducnosti zato podrzavam Vuka jer uvek kaze istinu

a gde je danas Nemacka

pre 8 godina

To da je Vuk Draskovic u pravu najbolje pokazuje vecina komentara na ovaj tekst (kao i broj pluseva i minusa) ! Ne priznaje se prava istina, svi su drugi krivi za devedesete... Nikad nama nece krenuti nabolje!

Bucko razmišljam

pre 8 godina

"Srbi nisu Nemci, pa da se stide zla počinjenog i drugima i sebi. Neka se stide ti drugi, samo su njihove ruke krvave. Novoj našoj prošlosti temelj će biti neistine i samoobmane. Da ništa ne bude kako je bilo, jer nam je u tom ogledalu lice krastavo, nego da bude kako želimo da bude", naveo je Drašković u autorskom tekstu za list „Danas“.

Posle javnog objavljivanja ovog teksta licno verujem da svi koji nisu Srbi danas imaju dovoljno razloga da zahvale Bogu sto nisu Srbi !
Najverovatnije ima i onih Srba koji su se vec ili ce se STIDETI politike koju je Srbija vodila 90-tih godina al' sam siguran da ih nece biti puno inace nebi u Srbiji ponovo na vlast bili oni zbog cije politike bi Srbija morala da se STIDI !
Svi su "PRISUTNI" samo njega nema, i Seselj je tu i Nikolic i Vucic i Dacic i Vulin i ,... k'o da je sve juce bilo !

popeye

pre 8 godina

Све из последњег пасуса је тачно, то не види само онај ко у томе има неке своје личне интересе. Исти онај ко је претио нечијим рукама са заставама...

Predrag

pre 8 godina

Retko dobar tekst. Pohvala za autora. Vrlo je tesko u danasnje vreme u Srbiji procitati ovakav kvalitetan i kriticki clanak. A da je objavljen u nekim vecim i uticajnijim novinama. Kad bi bilo samo vise ovakvih kritickih osvrta.

markic

pre 8 godina

BEZ brige Vuče, ne zaboravljamo mi, ne zaboravljamo mi ni ko si ti bio i šta si obećavao, ne zaboravljamo kako si se jeftino prodao, Danu u Nis-u, to sto si se odrekao garde koju si stvorio. Necemo zaboraviti bez brige.

Alex

pre 8 godina

Mogu da se složim sa tobom u potpunosti što se tiče ovog teksta, ali ti si sa takvima u političkoj koaliciji. Mislim da je cinično imati jedno mišljenje kao pisac, a poptuno drugo kao političar. Ti si jedna osoba, pa misliš ili jedno ili drugo. I da, da ne zaboravim, i ti si bi jedan od onih koji su slali dobrovoljce u ove ratove. Sorry, ali to je istina i trebalo bi da se pogledaš u ogledalo, kao i svi ostali...

"Duša devojačka..."

pre 8 godina

Nisu Srbi Nemci, a nisu ni Nemci Srbi. A noviju patriotsku srpsku prošlost obeležio je i Vuk Drašković kao lider SPO 1991. godine formirajući Srpsku gardu. Kao i malo stariju patriotsku srpsku prošlost, kao partijski sekretar TANJUG-a.

Matora Budala

pre 8 godina

BRAVO Draškoviću! Sve si rekao, nabrojao i ocenio, upravo onako kako jeste...
Jedino je pitanje - zašto se stalno družiš sa tim, takvima, koji su oličenje zla i potonuća Srbije?
Onog čuvenog 9.marta, činio si se kao barjak oslobođenja, kao neko ko će SVE nas da spase od ludila, koje se pomaljalo i uzimalo zamah...
Sada, iako si potpuno u pravu, i svi znamo da je to PRAVA istina o stanju svesti u Srbiji, tvoj monolog ostavlja samo gorko potsećanje na nedavnu nam prošlost, i utisak uskršnjeg mućka, koji sve više zaudara svojim smradom.

silja

pre 8 godina

Ja ne znam zasto poklanjate paznju ovom politckom mrtvacu. Sandra Afrika ima veci uticaj na srpsko drustvo nego ovaj lik.
Kad se samo setim da je 90' pricao "Ko uzme Alahovu zastavu ruku mu treba iseci do lakta..."
(skeptik, 29. mart 2016 11:13)

nije bitan lik nego izreceno.....danima vec pricam sa drugarima, nema ih mnogo, o tome koliko se sada na te godine gleda kao na nesto romanticno....zaboravilo se zlo devedesetih, zaboravilo se sta smo sve u stanju bili da uradimo milosevicu, zaboravili smo na proteste( malo i zahvaljujuci us.anoj opoziciji)....od devedesetih pamtimo samo bombardovanje i cvilimo kao zrtve.....poene kupuju oni koji izjavljuju "zalim ja i francuske i belgijske zrtve ali ko je zalio nase", jer to je tako opste mesto i ako udjes u raspravu sa takvima bices mrzitelj svog naroda.....tako da, najbolje je skloniti se i videti dokle ce sve ovo da ide, ali kako izgleda može da ode sačuvaj bože

Vjeko

pre 8 godina

Samo na istini moze biti zdravo drustvo i graditi se institucije. Rezim devedesetih je donosio odluke a ne narod tako da ne treba da se krije iza naroda. Otvoriti arhivu

Todor

pre 8 godina

Koja je to prošlost sada „pod lupom“? Jeli ona iz 40-ih kada su 12 hiljada „prezrenih na svetu“ kroz građanski rat i odbranu zemlje izveli revoluciju i napravili novu skoro unitarnu Jugoslaviju? Ili je to doba FNRJ kada su mase mobilisane u „slavu rada“ izgradile privredu i sve ovo materijalno što sada imamo a nismo uspeli da upropastimo? Ili možda 70-e kada su se pretendenti na „presto“ setili da se „glavnom uredniku“ bliži biološki kraj pa su mobilisali „nacionalno svesne“ da podele narod, jer svakom „parohu treba parohija“? Možda 80-e kada se pripremala „hrana i džebana“? Ili 90-e kada su pušteni „kerovi iz sindžira“ da razdele „stado na buljuke“? Vuk književnik bi trebao da ravnopravno tretira sve ove prošlosti. Vuku političaru je dopušteno da upotrebljva istoriju u političke svrhe.