Petak, 05.02.2016.

11:28

Gorbačov se obrušio na Putina: Izdao je narod

Bivši predsednik SSSR Mihail Gorbačov prvi put je javno kritikovao ruskog predsednika Vladimira Putina i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva

Izvor: Telegram.hr

Gorbaèov se obrušio na Putina: Izdao je narod IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

106 Komentari

Sortiraj po:

Prijatelj

pre 8 godina

Ispada da komunizam ne bi izumro, Berlinski zid ne bi bio srušen, a Sovjetski savez bi danas bio kao Švajcarska - samo da nije bilo Gorbačova.

Bez želje ikoga lično da uvredim, ali u ovu tvrdnju mogu verovati samo ekstremno naivni i elementarno neinformisani. Mogao je Terminator, i to onaj tečni model T1000, da bude umesto Gorbačova, opet bi bilo isto - pitanje je samo da li bi sve prošlo krvavo ili bez krvi, ali bi rezultat bio isti. Gorbačov je na funkciju predsednika SSSRa stupio 1985. godine kada su Varšavski pakt, Sovjetski savez i socijalizam već uveliko bili u poslednjoj, terminalnoj fazi. Ništa se tu više nije moglo uraditi, jer su stigle posledice ranije učinjenih grešaka udružene sa sistemskim greškama, neplaćenim računima, a tepih pod koji se sve guralo je uveliko bio priljubljen za plafon.

Pročitajte kako je Gorbačov došao na vlast - ne znam da li na prevaru, ali definitivno je lukavstvo u pitanju. I kako takav dogmatski, glomazni, skupi, pasivni, poluamaterski sistem da se suprotstavi moćnim Sjedinjenim Američkim Državama i razvijenim zapadnoevropskim državama? Rusi su mogli ili da ispale nuklearne projektile ili da se povuku na svoje mesto - istočno od Luganska, Varšave, Rige i Talina.

Izabrali su ovo drugo i dobro su izabrali. A ako Putin ne želi da ponavlja iste greške kao birokratski dinosaurusi iz doba SSSRa, za početak mora da omogući kritiku na svoj račun. Ima šta da se kritikuje, itekako. http://www.xe.com/currencycharts/?from=USD&to=RUB&view=10Y

Silver Surfer

pre 8 godina

Komentari su potpuni hit. Nije ni cudo sto nam je ovako. Ali, drago mi je da sam citajuci komentare saznao da Gorbacov zivi u Nemackoj, Francuskoj, Kaliforniji i da je dobio ranc od Ronalda Regana. Sto ce reci da i nije lose prosao ako se prodao trulom zapadu.

konj

pre 8 godina

(Srboljub, 5. februar 2016 20:33)
Najprostije, SSSR se morao raspasti u miru jer su se Zapadu tresle gaće od pomisli ko će da nesledi i kontroliše nuklearni arsenal, tako da ne preuveličavajte ulogu Gorbačova. Tako je i danas, Rusija ne može tek tako nestati niti "Otpor" može oboriti Putina.

dragan dragan

pre 8 godina

Kako je Gorbacov koracao ka izdaji. Mnogi zaboravili, Matijas Rust na Crvenom trgu i jedna Cesna 172. U avionu je bilavi jedna ruskinja, posto je maleni Rust imao svega 30 sati leta. Za to vreme ni auto ne moze da se nauci voziti a tek avion i sleteti na kaldrmu Crvenog trga koji je jo pod nagibom. Posle ovoga smenjen je Marsal Arhomejev, komdan PVO. Skoro je bilo 25 godina od ovog dogadjaja koji ruske novine detaljno opisuju ali nema komentara ko je odgovoran. To sto je Gorbi uradio je za svaku osudu. Sigurno bi trebao da cuti.

Sasa Popovic

pre 8 godina

Covek koji je sve upropastio. Napravio veliku Nemacku,vecnog neprijatelja svog naroda,svoj narod obespravio i sveo na ugnjetene manjine u skoro svim ex republikama SSSR,plus,dao impuls raspadu SFRJ. Unistitelj.

miro

pre 8 godina

Ovaj covek koji kao prvi gradjanin SSSR-a dobio AMERICAN EXPRESS credit carticu, pa posle jedan ranch u Koloradu od Ronalda Reagana, najverovatnije je za ovu izjavu dobio neogranicen kredit da kocka u Las Vegasu ili neku vilu u Aspenu.

Martin

pre 8 godina

@Joke

Postovani Joke,

Nismo se dobro razumijeli, ni 50ih zivot nije bio dobar, ja sam mislia na moc drzave koja je tada dostigla vrhunac i vjerojatno je bila najmocnija na svetu do dolaska Breznjeva pocetkom sezdesetih. SSSR 80tih je bia Dead Man Walking sto kazu Amerikanci.

Pozdrav. Martin.

Potemkinov seljak

pre 8 godina

Kao prvo nije rasturilo Sovjetski savez nego su se mirnim putem razišli, a ne ko mi odmah građanski rat.Pa da je Rusija tako uradila bile bi milionske žrtve. (Rango, 5. februar 2016 13:46)

A kao drugo, njegov cilj i nije bio da rasturi SSSR (a ni komunizam), nego da ga sacuva (a i komunizam). Pokusao je da sacuva komunizam i SSSR uvijene u obloge od secerne vune zvane "glasnost" i "perestrojka". Dakle, cilj mu je bio neodrziv. Jasno, bio je daleko pametniji od dotadasnje (mafijaske, ultrakorumpirane) vrhuske i jasno mu je bilo da neminovno predstoji jedno veliko TRAS. Pokusao je da "spase stvar" tom perestrojkom, koja se, u sustini, svodila na kozmeticke promene. U najmanju ruku, vec je bilo prekasno. Zapravo, bilo kad bi bilo prekasno (samo bi se propadanje mozda moglo nesto vise produziti), jer je komunizam neodrziv po sebi. A i SSSR je bio. BTW, koliko je vas, maljcika, onih godina, pred raspad, videlo, negde uzivo, tu slavnu Crvenu Armiju, na sta je, u stvarnosti, licila? Majko mila, kakva je to raspojasana, gologuza, banda bila... jad i beda. JNA je prema onom izgledala kao pruska garda. Gorbacov je pokusao nemoguce i pokusao da spreci neophodno. Ali, da nije pokusao, ono TRAS bi bilo neuporedivo katastrofalnije. I ne samo po SSSR. Ovako su ipak imali (koliko-toliko) meko prizemljenje.

Srboljub

pre 8 godina

Kad bi ovoj botovskoj masi rusofila za trenutak palo na pamet da se raspita malo o SSSR-u i životu u njemu (kod roditelja, na pr, jer teško je očekivati da angažuju literaturu i kritičko mišljenje), a ne da ponavlja trendy strofe ovdašnjih Putinovih špijuna, možda bi shvatili da je neumitna propast SSSR-a prošla bez žrtava najviše zahvaljujući Gorbačovu. Jer, izgleda da je "izdaja" ako se ne pobije "malo" civila dok se geopolitičke mape menjaju?

Joke

pre 8 godina

Gorbacov naredio utrku u naoruzanju?
Djecice moja, utrka u naoruzanju trajala je desetljecima, pocela jos za vrijeme Staljina, ubrzala se za vrijeme Hruscova, Breznjeva...
Gorbacov je nasljedio zemlju na koljenima i postupio je kao covjek sa velikim C,premda bi pojedinci, koji ga ovdje nazivaju izdajnikom, vjerojatno vise voljeli da je uzrokovao brutalno krvoprolice.

DEDA CVETKO

pre 8 godina

Ovo je zivi dokaz da ljudi koji su tesko izneverili svoj narod jednostavno nisu u stanju da se suoce sa svojim gresima i da ih okaju.

krle - dron

pre 8 godina

Gorbacov je spasio narod tako sto je zemlju rasturio i prepustio pljackasima a narod ostavio gologuz da crkne od gladi,kada je Putin preuzeo rusiju dug rusije je bio 40-milijardi dolara samo nemackoj,tako unakazenu zemlju u to doba covek nije mogao ni da zamisli,to je licno delo Gorbacova sa cime nebi trebao da se dici,Moskva je licila na kokosinjac,a kako danas izgleda ?,uredjenija od Pariza a o zivotu gradjana netreba ni govoriti jer to se nemoze usporedjivati sa mracnom Gorbacov erom.Na izborima ce narod reci svoje ali je sramota da se u tako poznim godinama Gorbacov zloupotrebljava od strane raznih agentura a on sigurno nije ni svestan sta prica.....

nema deda mraza

pre 8 godina

@Joke
mogu pitati roditelje kako je bilo u tim drzavama.

secam se da je pored nas letovala krnja familija iz ceske. pasose nisu izdavali celoj familiji da ne bi prebegli. obavezno su barem jednog clana zadrzavali kao zalog. majku, oca ili dete.

Dragi

pre 8 godina

Samo neka on (Gorbačjov) neka ćuti, jer je on izdao zemlju kojoj je bio i prvi i poslednji predsednik (SSSR). Dozvolio je da mu se iza leđa dogovore o raspadu zemlje, a on ni malim prstom nije mrdnuo. Prema tom nije merodavan da govori ni o jednoj zemlji, a još je i na putu za "večna lovišta"!

cobo

pre 8 godina

Da se SSSR nije naoruzavao,sad ne bi bilo
Rusije,znaci da se ipak isplatilo.
To sto je Gorbacov pristao na ujedinjenje Nemacke je bilo dobro za Rusiju koja je time postala povlasceni partner Nemacke.
Time su ojacane privrede obe zemlje.To nikako nije
pasalo V.Britaniji koja je uz pomoc USA povukla kocnicu i sad imamo sankcije i kontrasankcije.
Sto se Gorbacova tice on nista nije izmislio novo,to bi doslo i bez njega.
Nek uziva svoje poslednje dane,ni kriv ni duzan.

Branko

pre 8 godina

@ Petar - kazes da Gorbacov nije naredio trku u naoruzanju? Pa ko je tada bio na vlasti u SSSR? Miki Maus? I to nije bila klasicna trka u naoruzanju - to je bila "space race" - na ratove zvezda je pukao SSSR. Uostalom procitajte Reganovu izjavu - on sam kaze da je Amerika nametnula "space arms race" SSSR-u da bi ga ekonomski unistili (jer vojno/propagandno nisu mogli).

Razarač

pre 8 godina

Izmakao se, pa sa daljine deli lekcije što ne nastavljaju da razaraju Rusiju kako je on to radio. Nadam se da ćeš uskoro Sv.Petru objasniti šta si to dosad učinio za svoju zemlju.

petar milakovic

pre 8 godina

kako te bre nije sramota da se javis, duso prodana??? prodao si svoj narod i svoju zemlju toliko puta do sada i unazadio rusiju za 100 godina??? zasluzeno si dobio nobelovu nagradu za mir isto koliko ju je zasluzio i tvoj americki kolega koji je odgovoran za "mir" u avganistanu, iraku, libiji, siriji... sram te bilo, prodana duso, platices za sve sto si uradio kad-tad.

BeKo

pre 8 godina

Rusofili pa vi treba da slavite Gorbačova jer je berlinski zid pao u dogovoru sa Nemcima kako bi se Ameri isterali iz Europe. 27 godina kasnije Ameri se drže još samo na Kosovu.
Ih bre,ništa ne znate.

Joke

pre 8 godina

Postovani Martine,

Istina, ne znam kako je SSSR izgledao 1950-ih jer tada nisam bio ni rodjen, ali koliko znam, granice su im i tada bile hermeticki zatvorene. A ja imam ozbiljnu averziju prema zemljama koje svoje stanovnike ne pustaju u inozemstvo jer to je pouzdan znak da nesto ozbiljno nije u redu. Takodje znam da su pedesete bili vrijeme teskih progona i Staljinovih gulaga. Jasno mi je da ste emocionalno vezani za zemlju u kojoj ste proveli 20 godina, ali cisto sumnjam da je SSSR u 1950-ima bio neki raj. Mislim da je bilo upravo obrnuto.

brana

pre 8 godina

Osnovno nepoznavanje istorije:Uzmi globus ili atlas pa pogledaj malo da vidis kako je zanimljivo i sareno!Kad se izigras i ako znas da citas vidi tamo gde pise Rusija koliko je to veliko,najvece!E pa tu ima svega onoga sto bi tvoji Ameri zeleli,naseljenost je jako mala a resursi maltene ni zagrebani tako da prica o tome kako su im trebale teritorije su mnogo glupe!

Samo rat nikako mir

pre 8 godina

Gorbacov je u stvari jedan veliki necovek iliti izdajnik roda svog. Umesto da iskoristi polozaj i ukine SSSR zarad proglasenja sve Ruske teritorije i time stavi tacku na sva buduca desavanja, on daje mogucnost drzavicama provincijama da se odvoje ako to zele. I tako dobisno Litvaniju,Jermeniju,Sloveniju...Jednu Nemacku. Zar nije bilo bolje da postoje 2 Nemacke, to zlo nisu smeli da dozvole da se ujedini. Za sve je kriv Gorbacov. Sta je bilo 1969 kada su Rusi samo tako usli u Cesku? Niko nije smeo da pisne ni Amer ni niko ziv. To je sila i umesto da je koriste u neogranicenim kolicinama, dopustise da dodje ubogi Gorbacov mirotvorac i unazadi Rusiju.

znanje je krhko3

pre 8 godina

@dusanmal
Jos jednom molim da procitate tekst, moje komentare i da ne promasujete temu (brkate loncice). Tekst se ne odnosi na spoljnopoliticke odnose Rusije i zapada, postoje drugi clanci koje mozete da komentarisete a vezani su za to o cemu bi vecina volela da prica, preporucujem Vam Lazanskog.
Ovde se radi o postovanju drusta od strane vlasti. U tekstu Gorbacov ne pominje (niti kritikuje niti podrzava) politiku Putina prema zapadu pa mozda ovo nije zaokret kako neko rece vec jednostavno druga tema. Pretpostavljate da ja nisam ljubitelj Putinove spoljne politike ali ni ja nisam o tome pisao danas.
Znaci odgovori na kritike Gorbacova (da ni on nista nije uradio) mi dodju slicni odgovoru Zorane Mihajlovic na kritike Mrkonjica oko Prokopa. "Prokop nema stanicnu zgradu!". Odgovor "Ti si Mrkonjicu uradio samo 7 km autoputa.

Milic

pre 8 godina

@Carevina - Gorbacov je covek koji je gurnuo SSSR u trku u naoruzanju i novac koji je bio namenjen za zdravstvo, skolsrvo, industriju itd - usmerio je na vojsku. Dok danas NATO drzave izdvajaju par procenata BDP za vojsku, Gorbacov je tada izdvajao 40-60% BDP za vojsku! I narod mu je gladovao! Tako da carevicu - nemoj da branis Gorbacova od naroda! Ja razumem da ga ti branis jer je posluzio svrai (tvojoj - zapadnoj) da iznutra unisti avoju zemlju. Jer vojno je NATO nije mogao unistiti (mogao je; ali bi automatski i sam NATO bio unisten).

(Vlast)a

pre 8 godina

Mnogim ljudima sa obe strane gvozdene zavese(mada smo verovali da smo ostali van nje)Gorbacov je bio nada.Na zalost,mi smo dobili Milosevica pa sve ostale nakaradne derivate slicne politike,a nesrecni Rusi tako amatersku,lakomu i nepravednu vlast kakva je ova dvojca Medvedev-Putin.
Bez obzira sto poticu iz istog sinjela,za svakog dobronamernog je bolja varijanta Gorbacov nego Staljin i njegovi fanovi.

Lacerta

pre 8 godina

Zato on i zivi u Nemačkoj . Izdajnik!!!
(Boki, 5. februar 2016 14:52)

I Putinova ćerka živi u Holandiji. Sram je bilo, izdala i majčicu domovinu i oca. I to ONAKVOG oca!!!

A taj Gorbačov stvarno nema pojma o životu. A ako i ponešto zna o Rusiji, to je svakako neuporedivo manje od srBskih rusofila i putinofila, tako da mu je bolje da ćuti i da se ne bruka neznanjem.

Petar

pre 8 godina

Kako su jadi oni koji pljuju Gorbacova jer i ne znaju da SSSR nije rasturio Gorbacov neko je pukao u trici sa zapadom koju nije mogao da dobije. Na svu srecu Gorbacov je omogucio samo da taj raspad ne bude krvav jer ko zna sta bi bilo. Na zalost Putin ce urnisati Rusiju, a bojim se da ce taj raspad biti nesto najkrvavije sto smo ikad videli i sto ce mozda imati dalekosezne posledice po covecanstvo s obzirom da imaju nuklearno oruzije

betangin

pre 8 godina

Dosle nove generacije, a sa njima i mladi militanti koji, iz nekog zaumnog razloga, vise vole putina nego leba da jedu. Srecom, ima ih samo u komentarima - u svakodnevnoj stvarnosti potpuno su nebitni.

pipnite pipnite

pre 8 godina

Kako su zvali takve ljude - 'spavaci', probude se na komandu i pocnu da rade to zbog cega su ih poslali tamo gde se vec nalaze.

Martin

pre 8 godina

@Joke

Rodjen sam 1951 godine, dvadeset godina sam ziveo u SSSR-u. I to kakvim ga ti opisujes je tacno, ali 80tih godina. SSSR 50tih i SSSR 80tih godina su dva razlicita svita. A to sto ti kazes da su ljudi losije ziveli NEMA VEZE sa moci jedne drzave. Svicarci zive mnogo bolje nego Amerikanci pa nikada nisam cuo covika da kaze da je Svicarsrska najmocnija drzava sveta.
Standard gradjana nema veze sa moci jedne drzave.
I uzgred trka u naoruzanju nije jedini razlog vec jedan od MNOGOBROJNIH. Jedan razlog nikada ne bi moga srusiti jednu takvu drzavu. Uzgred ekonomija SSSR 1950tih godina je bila skoro 19% svetske ekonomije. Tako da ti preporucujem da naucis razliku izmedju SSSR-a 50tih i SSSR 80tih. Razlika je ogromna. Pozdrav.

Martin

osnovno nepoznavanje istorije

pre 8 godina

"covek koji je unistio najmocniju drzavu svih vremena nekog optuzuje da he izdao narod??
(slavoljub iz slagalice, 5. februar 2016 12:19)"

USSR se urusio je nije bilo rasta, tj. akvizije novih teritorija. Niti je USSR bio "najmocnija drzava svih vremena". To je ocigledno SAD.

martin

pre 8 godina

a Srbi su po običaju mnogo veći,Rusi od samih Rusa,pa i od ovog čoveka,kojeg optužiše u komentarima za izdaju,samo ne znam čega...živi čovek u Rusiji i nije se pomerao odatle a s obzirom na godine koje ima lepo izgleda,što znači da mu je savest,mirna...

max

pre 8 godina

Što ti imaš da pričaš ,zna se kakva je tvoja vladavina bila i čemu je dovela i koliko je trebalo da se Rusija digne sa kolena , Sramota Ruskog naroda i plačenik Amerike

nema deda mraza

pre 8 godina

@Joke
mogu pitati roditelje kako je bilo u tim drzavama.

secam se da je pored nas letovala krnja familija iz ceske. pasose nisu izdavali celoj familiji da ne bi prebegli. obavezno su barem jednog clana zadrzavali kao zalog. majku, oca ili dete.

C i n i k

pre 8 godina

Sve tacno. U Rusiji ne postoji opozicja. Samo mogu da rade Zirinovksi i Komunisti jer zajedno imaju 5%. Svi ostali iz opozicoje su mtvi,na robijii ili u izgnanstvu. Na Tv ne sme da se pusti nista ako je i iole kritika. Diktatura kojoj tezi i ovdasnji rezim,da mogu da rade sta hoce.

bs

pre 8 godina

"Ugled Gorbačova na Zapadu je nesporan nakon raspada SSSR-a, ali u Rusiji i nije baš popularan".. Ovde je sve receno ovom coveku i njegovoj relevantnosti.

Mili

pre 8 godina

@Joke - kazes da SSSR nije pukao zbog Gorbacova nego zbog trke u naoruzanju? Da bi tvoja drzava ucestvovala u trci u naoruzanju - vlast treba da naredi trosenje novca na naoruzanje....a tada je na vlasti u SSSR bio Gorbacov.

dusanmal

pre 8 godina

@znanje_je_krhko2 Mesate loncice. Pitanje Putin/Gorbacev je u sustini pitanje o drustvenom sistemu. Gorbacev je u tom smislu Vucic na velikoj skali-podcinjavanje Zapadu, (neuspesan) pokusaj pravnog drustva na stetu naroda (Rusija/SSSR u raspadu njegovog doba je bila u padu u svakom pogledu), ideologija Zapada no sa bespomocnosti vazala te time vrlo nestabilno drustvo koje je dovelo do Putina.
Da, drustveni sistem pod Putinom je druga vrsta opresije, domace opresije. Skoro Carevina na novi nacin. Da, Putin i pajtasi skidaju kajmak i levo i desno. Zakon, koji zakon? No, proverite domace stanje i poziciju Rusije u svetu. Za samo par decenija on je okrenuo brod od svetskog prosjaka na nivou Severne Koreje (zajmovi u novcu, donacije osnovne hrane i proizvoda , zavisnost od toga sa Zapada) do prekjucerasnje tvrdnje na najvisim nivoima SAD da im je Rusija najveca svetska pretnja, do zavisnosti cele Evrope od njihovih energenata (potpuno okrenuta igra od zavisnika Rusije do zavisimo od Ruske energije)... Zato postoji tolika podrska Putinu u Rusiji. Nije ni priblizno najbolje mesto na svetu no u poredjenju sa propadanjem u Gorbacevo vreme, med i mleko.
Takodje, Putinov plan je dugorocan. Trenutna opresija i gomilanje blaga od strane tajkuna je slicno eksplozivnom razvoju ranog kapitalizma na Zapadu. Neophodan faza. To moramo nauciti. Ne moze prosjak odmah na ideale vec razvijenog zapada,ostaje prosjak. Prvo mora divlji rast.

Glas Srbije

pre 8 godina

A on, Gorbacov ga nije izdao!??? Eto samo toliko je uradio, pristao da rasturi sopstvenu drzavu. Posle Jelcina najnaivniji ruski politicar.

LOL

pre 8 godina

"Gorbačov je rekao i da su ruski izbori nakon 1990. manje slobodni nego u sovjetsko doba. "
Jel' ovaj izlapeo ili šta? Koliko je partija bilo u SSSR pre 90' godine?
Ma koliko je partija bilo u SFRJ za vreme Tite, a mi smo bili demokrate za njih...

znanje je krhko2

pre 8 godina

@mudrijas
verujem ti da nisi Vucicev glasac, zato bih voleo da procitas jos jednom (ali ne samo da procitas Gorbacovljevo ime i komentarises u skladu sa onim sto mislis o dogadjajima od pre 25 godina).
"Slabe ruske institucije omogucavaju proizvoljno vladanje i zloupotrebe".
"... dodatno ucvrstio korupciju." (Miskovic, treba li da podsecam?)
"Njih dvojica (Putin i Medvedev) imaju drugacije iskustvo, iskustvo vladanja strahom" (kako Vucic vodi sednice vlade, zakasljite se ministri ako smete?)
"Ponasaju se nedolicno. KAO DA NEMA DRUSTVA, kao da nema Ustava, izbornog sistema. Sve odlucuju sami. Meni se to ne svidja, ali njih dvojica misle da su spasioci domovine."
Ako ni u ovome "MISLE DA SU SPASIOCI DOMOVINE" ne nalazis slicnost, dzaba nam rasprava.
BTW Oglasio se i kod nas (za politicku elitu "neki tamo") predsednik SANU, kao neki tamo predsednik SSSR-a izdajnik, pre nekog vremena i vise ga nema nigde. Sta mislis da li cemo procitati jos neki Gorbacovljev govor. Cuti srpski akademci, da li si cuo glas nekog akademika sa Lomonosova, svi cute, a znas li koliki je to univerzitet?

Joke

pre 8 godina

covek koji je unistio najmocniju drzavu svih vremena nekog optuzuje da he izdao narod??
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (slavoljub iz slagalice, 5. februar 2016 12:19)

Najmocnija drzava? Da li si ti djete ikada bio u tom SSSR-u? Stajali su u redovima za toalet papir, a drzava je bila toliko divna da svoje gradjane nije pustala u inozemstvo - jer se vise ne bi vratili u tu divotu. A jesi li kada pricao s nekim Poljakom pa da ti kaze o ljepotama dobivanja hrane na tockice (jos '89.). A jesi li bio u Pragu 80-ih (sivi grad, sivih ljudi) pa da ga usporedis s ovim Pragom danas koji je jedan od najljepsih gradova i najjacih turistickih destinacija Europe?
Prema tvom komentaru zakljucujem da je odgovor na svako od pistavljenih pitanja NE.
Ne znate vi djeco nista ni o SSSR-u ni o komunizmu ni o diktaturi, a ja vam savjetujem da ucite povijest. Da vam se ne bi ponovila, jer nece vam se svidjeti.

I za kraj: Gorbacov nije unistio SSSR. SSSR je pukao ekonomski utrkujuci se u naoruzanju s ekonomski mnogo jacim zapadnim drzavama. Gorbacov je samo omogucio da taj raspad prodje bez krvi (sto nama nasi politicari nisu omogucili). I na tome mu velika hvala.

Moler

pre 8 godina

U danasnjoj Rusiji stvari sigurno nisu idealne, ali u poredjenju sa Gorbacev erom ovo je raj na zemlji. Njegov napad se podudara sa orkestriranom kampanjom nato medija na Putina, tako da nije slucajnost i bice ih jos uskoro.

stelth

pre 8 godina

Gorbačov je sve tačno kazao kako je. Putin će se provesti sa Rusijom kao Srbija sa Miloševićem. Rasturiće se.U najboljem slučaju ostaće na 4/5 sadašnje teritorije i biće sukoba imedju ruskog naroda i Putinovog naroda.

артиљерац

pre 8 godina

@ izdajnik je izdajnik Горби се једном усудио,2008,да изађе на
председничке изборе,против Медведева.Добио је 0,04% гласова.Ето
колико је омиљен у Русији.А иначе живи у САД.

nesko101

pre 8 godina

Alo bre kako se ovde ponasate kao da je nekom stalo do vaseg misljenja zajedno sa svim Srpskim medijima.Ovo je cist medijski rat Natoa i Rusije i zavrsice se lose po ostatak covecanstva.

vik

pre 8 godina

Gorbacov ako nista drugo uradio je mnogo glupih stvari. Umesto da je usao u laganiju transformaciju kao npr. Kina on je sve rasturio preko noci pa je narod patio mnogo godina posle toga. Putinu je zapalo da sredjuje njegove brljotine.

Rusofil_IQ0

pre 8 godina

Opet citam kometare kgb botova?!1? dokle vise!!!!

Kritika je sasvim na mestu, samo totalan ludak ne vidi da je rusiji vladaju oligarsi!!!
Sto se tice spoljne politike nju nemozete nazivat izdajnickom ili patrijotskom!! sve zavisi od globalne pozicije i stanja, 90-tih je rusija bila totalno nemocna i zato sa USA i EU igrala poniznu ulogu jer je jedino to bilo moguce!!!
Ko ovo ne konta nikad u zivotu ne treba da komentarise spoljnu politiku!

Милош

pre 8 godina

Једна лаж ако се понови више пута постаје истина.
Колико је мени познато, друштвена и државна имовина су пре Путина промениле власника...
Путина час нападају због великог богатства људи који су власници бивше друштвене својине, час због тога што их тера у затвор.
Обрни, окрени, у сваком његовом потезу они налазе разлог за напад...

znanje je krhko

pre 8 godina

Negativan komentar Gorbacovu za ovaj tekst moze da da samo
1. onaj koji ga nije procitao
2. Vucicev glasac (onaj ko je procitao vrlo lako ce shvatiti u cemu je Gorbacovljeva kritika Putina u stvari kritika koja vazi i za Vucica)

Goran

pre 8 godina

Dobro, da li je iko od vas, Putinoljubaca, ikada popricao sa nekim Rusom i pitao ga za misljenje o njihovom "ocu nacije"? Ocigledno nije, jer da jeste, imali biste malo drugaciju predstavu. Da li vi shvatate da ce narod, jednom kad Putin zglajzne, da pojede njegove tajkune?

Rango

pre 8 godina

Verovatno je to izjavio u Parizu,gde je pobegao posto je po nalogu zapada za ogromne pare rasturio SSSR i "istocni blok"!?Neka ta ljiga od coveka ode u Moskvu,pa da takvu izjavu,ako je u pravi cela Rusija ce ga podrzati,ili vesala!?
(Pako zver, 05. februar 2016 12:43)
Kao prvo nije rasturilo Sovjetski savez nego su se mirnim putem razišli, a ne ko mi odmah građanski rat.Pa da je Rusija tako uradila bile bi milionske žrtve.

mudrijas

pre 8 godina

"Negativan komentar Gorbacovu za ovaj tekst moze da da samo 1. onaj koji ga nije procitao 2. Vucicev glasac (onaj ko je procitao vrlo lako ce shvatiti u cemu je Gorbacovljeva kritika Putina u stvari kritika koja vazi i za Vucica)
(znanje je krhko, 05. februar 2016 13:30)"
nisam ni 1. ni 2.
uporedjivati Putina i Vucica? pobogu!
S obzirom sta je do sada Gorbacov pricao o Putinu, ovakav zaokret u "misljenju" nije normalan, s obzirom na trenutak kada se desio, sigurno je uslovljen

carevina

pre 8 godina

Rekao je istinu. Jedina korekcija je da u Rusiji nije Duokracija već Monokracija sa pudlicom. A Rusa ima skoro 150 mil. Šteta što ruski narod nije u stanju uvesti red i prosperitet u svoju državu. Rusi su predugo bili u totalitarizmu pa se ne snalaze s demokracijom, kao osuđenik koji je otpušten iz zatvora nakon 40 godina robije.

Svašta

pre 8 godina

Stari Grci su još govorili da su autokrarija i diktatura bolje od demokratije.
Negde u medjuvremenu mudrost za ludost proglasiše i od tad jašu narode. Još ih ubedili da je to najbolje, najjednakije, najbratskije i najslobodnije.

Ševarice

pre 8 godina

Koliko je ovo licemerno, pa Gorbačov je doveo ruski narod do gladovanja i stvorio sve uslove da se proširi kriminal i korupcija, pa zatim pobegao u Nemačku. Gde i sad živi.

milan

pre 8 godina

ti olosu, koji si sve uradio da se sssr raspadne. rusija je najgora bila dok si ti vladao. americki covece, gnjido... i dalje samo potvrdjujes ko si i sta si

Pako zver

pre 8 godina

Verovatno je to izjavio u Parizu,gde je pobegao posto je po nalogu zapada za ogromne pare rasturio SSSR i "istocni blok"!?
Neka ta ljiga od coveka ode u Moskvu,pa da takvu izjavu,ako je u pravi cela Rusija ce ga podrzati,ili vesala!?

Miki

pre 8 godina

Gorbacov je izdao Rusiju i mnoge druge zemlje.Ostavio ih je na milost i nemilost " milosrdnom andjelu" preko okeana.Kako ga nije sramota da se javlja.

Miki

pre 8 godina

Gorbacov je izdao Rusiju i mnoge druge zemlje.Ostavio ih je na milost i nemilost " milosrdnom andjelu" preko okeana.Kako ga nije sramota da se javlja.

Ševarice

pre 8 godina

Koliko je ovo licemerno, pa Gorbačov je doveo ruski narod do gladovanja i stvorio sve uslove da se proširi kriminal i korupcija, pa zatim pobegao u Nemačku. Gde i sad živi.

milan

pre 8 godina

ti olosu, koji si sve uradio da se sssr raspadne. rusija je najgora bila dok si ti vladao. americki covece, gnjido... i dalje samo potvrdjujes ko si i sta si

Pako zver

pre 8 godina

Verovatno je to izjavio u Parizu,gde je pobegao posto je po nalogu zapada za ogromne pare rasturio SSSR i "istocni blok"!?
Neka ta ljiga od coveka ode u Moskvu,pa da takvu izjavu,ako je u pravi cela Rusija ce ga podrzati,ili vesala!?

Moler

pre 8 godina

U danasnjoj Rusiji stvari sigurno nisu idealne, ali u poredjenju sa Gorbacev erom ovo je raj na zemlji. Njegov napad se podudara sa orkestriranom kampanjom nato medija na Putina, tako da nije slucajnost i bice ih jos uskoro.

Joke

pre 8 godina

covek koji je unistio najmocniju drzavu svih vremena nekog optuzuje da he izdao narod??
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (slavoljub iz slagalice, 5. februar 2016 12:19)

Najmocnija drzava? Da li si ti djete ikada bio u tom SSSR-u? Stajali su u redovima za toalet papir, a drzava je bila toliko divna da svoje gradjane nije pustala u inozemstvo - jer se vise ne bi vratili u tu divotu. A jesi li kada pricao s nekim Poljakom pa da ti kaze o ljepotama dobivanja hrane na tockice (jos '89.). A jesi li bio u Pragu 80-ih (sivi grad, sivih ljudi) pa da ga usporedis s ovim Pragom danas koji je jedan od najljepsih gradova i najjacih turistickih destinacija Europe?
Prema tvom komentaru zakljucujem da je odgovor na svako od pistavljenih pitanja NE.
Ne znate vi djeco nista ni o SSSR-u ni o komunizmu ni o diktaturi, a ja vam savjetujem da ucite povijest. Da vam se ne bi ponovila, jer nece vam se svidjeti.

I za kraj: Gorbacov nije unistio SSSR. SSSR je pukao ekonomski utrkujuci se u naoruzanju s ekonomski mnogo jacim zapadnim drzavama. Gorbacov je samo omogucio da taj raspad prodje bez krvi (sto nama nasi politicari nisu omogucili). I na tome mu velika hvala.

Милош

pre 8 godina

Једна лаж ако се понови више пута постаје истина.
Колико је мени познато, друштвена и државна имовина су пре Путина промениле власника...
Путина час нападају због великог богатства људи који су власници бивше друштвене својине, час због тога што их тера у затвор.
Обрни, окрени, у сваком његовом потезу они налазе разлог за напад...

vik

pre 8 godina

Gorbacov ako nista drugo uradio je mnogo glupih stvari. Umesto da je usao u laganiju transformaciju kao npr. Kina on je sve rasturio preko noci pa je narod patio mnogo godina posle toga. Putinu je zapalo da sredjuje njegove brljotine.

Svašta

pre 8 godina

Stari Grci su još govorili da su autokrarija i diktatura bolje od demokratije.
Negde u medjuvremenu mudrost za ludost proglasiše i od tad jašu narode. Još ih ubedili da je to najbolje, najjednakije, najbratskije i najslobodnije.

артиљерац

pre 8 godina

@ izdajnik je izdajnik Горби се једном усудио,2008,да изађе на
председничке изборе,против Медведева.Добио је 0,04% гласова.Ето
колико је омиљен у Русији.А иначе живи у САД.

carevina

pre 8 godina

Rekao je istinu. Jedina korekcija je da u Rusiji nije Duokracija već Monokracija sa pudlicom. A Rusa ima skoro 150 mil. Šteta što ruski narod nije u stanju uvesti red i prosperitet u svoju državu. Rusi su predugo bili u totalitarizmu pa se ne snalaze s demokracijom, kao osuđenik koji je otpušten iz zatvora nakon 40 godina robije.

petar milakovic

pre 8 godina

kako te bre nije sramota da se javis, duso prodana??? prodao si svoj narod i svoju zemlju toliko puta do sada i unazadio rusiju za 100 godina??? zasluzeno si dobio nobelovu nagradu za mir isto koliko ju je zasluzio i tvoj americki kolega koji je odgovoran za "mir" u avganistanu, iraku, libiji, siriji... sram te bilo, prodana duso, platices za sve sto si uradio kad-tad.

znanje je krhko

pre 8 godina

Negativan komentar Gorbacovu za ovaj tekst moze da da samo
1. onaj koji ga nije procitao
2. Vucicev glasac (onaj ko je procitao vrlo lako ce shvatiti u cemu je Gorbacovljeva kritika Putina u stvari kritika koja vazi i za Vucica)

mudrijas

pre 8 godina

"Negativan komentar Gorbacovu za ovaj tekst moze da da samo 1. onaj koji ga nije procitao 2. Vucicev glasac (onaj ko je procitao vrlo lako ce shvatiti u cemu je Gorbacovljeva kritika Putina u stvari kritika koja vazi i za Vucica)
(znanje je krhko, 05. februar 2016 13:30)"
nisam ni 1. ni 2.
uporedjivati Putina i Vucica? pobogu!
S obzirom sta je do sada Gorbacov pricao o Putinu, ovakav zaokret u "misljenju" nije normalan, s obzirom na trenutak kada se desio, sigurno je uslovljen

brana

pre 8 godina

Osnovno nepoznavanje istorije:Uzmi globus ili atlas pa pogledaj malo da vidis kako je zanimljivo i sareno!Kad se izigras i ako znas da citas vidi tamo gde pise Rusija koliko je to veliko,najvece!E pa tu ima svega onoga sto bi tvoji Ameri zeleli,naseljenost je jako mala a resursi maltene ni zagrebani tako da prica o tome kako su im trebale teritorije su mnogo glupe!

Goran

pre 8 godina

Dobro, da li je iko od vas, Putinoljubaca, ikada popricao sa nekim Rusom i pitao ga za misljenje o njihovom "ocu nacije"? Ocigledno nije, jer da jeste, imali biste malo drugaciju predstavu. Da li vi shvatate da ce narod, jednom kad Putin zglajzne, da pojede njegove tajkune?

nesko101

pre 8 godina

Alo bre kako se ovde ponasate kao da je nekom stalo do vaseg misljenja zajedno sa svim Srpskim medijima.Ovo je cist medijski rat Natoa i Rusije i zavrsice se lose po ostatak covecanstva.

Rango

pre 8 godina

Verovatno je to izjavio u Parizu,gde je pobegao posto je po nalogu zapada za ogromne pare rasturio SSSR i "istocni blok"!?Neka ta ljiga od coveka ode u Moskvu,pa da takvu izjavu,ako je u pravi cela Rusija ce ga podrzati,ili vesala!?
(Pako zver, 05. februar 2016 12:43)
Kao prvo nije rasturilo Sovjetski savez nego su se mirnim putem razišli, a ne ko mi odmah građanski rat.Pa da je Rusija tako uradila bile bi milionske žrtve.

Martin

pre 8 godina

@Joke

Rodjen sam 1951 godine, dvadeset godina sam ziveo u SSSR-u. I to kakvim ga ti opisujes je tacno, ali 80tih godina. SSSR 50tih i SSSR 80tih godina su dva razlicita svita. A to sto ti kazes da su ljudi losije ziveli NEMA VEZE sa moci jedne drzave. Svicarci zive mnogo bolje nego Amerikanci pa nikada nisam cuo covika da kaze da je Svicarsrska najmocnija drzava sveta.
Standard gradjana nema veze sa moci jedne drzave.
I uzgred trka u naoruzanju nije jedini razlog vec jedan od MNOGOBROJNIH. Jedan razlog nikada ne bi moga srusiti jednu takvu drzavu. Uzgred ekonomija SSSR 1950tih godina je bila skoro 19% svetske ekonomije. Tako da ti preporucujem da naucis razliku izmedju SSSR-a 50tih i SSSR 80tih. Razlika je ogromna. Pozdrav.

Martin

bs

pre 8 godina

"Ugled Gorbačova na Zapadu je nesporan nakon raspada SSSR-a, ali u Rusiji i nije baš popularan".. Ovde je sve receno ovom coveku i njegovoj relevantnosti.

Glas Srbije

pre 8 godina

A on, Gorbacov ga nije izdao!??? Eto samo toliko je uradio, pristao da rasturi sopstvenu drzavu. Posle Jelcina najnaivniji ruski politicar.

max

pre 8 godina

Što ti imaš da pričaš ,zna se kakva je tvoja vladavina bila i čemu je dovela i koliko je trebalo da se Rusija digne sa kolena , Sramota Ruskog naroda i plačenik Amerike

Lacerta

pre 8 godina

Zato on i zivi u Nemačkoj . Izdajnik!!!
(Boki, 5. februar 2016 14:52)

I Putinova ćerka živi u Holandiji. Sram je bilo, izdala i majčicu domovinu i oca. I to ONAKVOG oca!!!

A taj Gorbačov stvarno nema pojma o životu. A ako i ponešto zna o Rusiji, to je svakako neuporedivo manje od srBskih rusofila i putinofila, tako da mu je bolje da ćuti i da se ne bruka neznanjem.

Rusofil_IQ0

pre 8 godina

Opet citam kometare kgb botova?!1? dokle vise!!!!

Kritika je sasvim na mestu, samo totalan ludak ne vidi da je rusiji vladaju oligarsi!!!
Sto se tice spoljne politike nju nemozete nazivat izdajnickom ili patrijotskom!! sve zavisi od globalne pozicije i stanja, 90-tih je rusija bila totalno nemocna i zato sa USA i EU igrala poniznu ulogu jer je jedino to bilo moguce!!!
Ko ovo ne konta nikad u zivotu ne treba da komentarise spoljnu politiku!

stelth

pre 8 godina

Gorbačov je sve tačno kazao kako je. Putin će se provesti sa Rusijom kao Srbija sa Miloševićem. Rasturiće se.U najboljem slučaju ostaće na 4/5 sadašnje teritorije i biće sukoba imedju ruskog naroda i Putinovog naroda.

Razarač

pre 8 godina

Izmakao se, pa sa daljine deli lekcije što ne nastavljaju da razaraju Rusiju kako je on to radio. Nadam se da ćeš uskoro Sv.Petru objasniti šta si to dosad učinio za svoju zemlju.

Dragi

pre 8 godina

Samo neka on (Gorbačjov) neka ćuti, jer je on izdao zemlju kojoj je bio i prvi i poslednji predsednik (SSSR). Dozvolio je da mu se iza leđa dogovore o raspadu zemlje, a on ni malim prstom nije mrdnuo. Prema tom nije merodavan da govori ni o jednoj zemlji, a još je i na putu za "večna lovišta"!

LOL

pre 8 godina

"Gorbačov je rekao i da su ruski izbori nakon 1990. manje slobodni nego u sovjetsko doba. "
Jel' ovaj izlapeo ili šta? Koliko je partija bilo u SSSR pre 90' godine?
Ma koliko je partija bilo u SFRJ za vreme Tite, a mi smo bili demokrate za njih...

krle - dron

pre 8 godina

Gorbacov je spasio narod tako sto je zemlju rasturio i prepustio pljackasima a narod ostavio gologuz da crkne od gladi,kada je Putin preuzeo rusiju dug rusije je bio 40-milijardi dolara samo nemackoj,tako unakazenu zemlju u to doba covek nije mogao ni da zamisli,to je licno delo Gorbacova sa cime nebi trebao da se dici,Moskva je licila na kokosinjac,a kako danas izgleda ?,uredjenija od Pariza a o zivotu gradjana netreba ni govoriti jer to se nemoze usporedjivati sa mracnom Gorbacov erom.Na izborima ce narod reci svoje ali je sramota da se u tako poznim godinama Gorbacov zloupotrebljava od strane raznih agentura a on sigurno nije ni svestan sta prica.....

pipnite pipnite

pre 8 godina

Kako su zvali takve ljude - 'spavaci', probude se na komandu i pocnu da rade to zbog cega su ih poslali tamo gde se vec nalaze.

Sasa Popovic

pre 8 godina

Covek koji je sve upropastio. Napravio veliku Nemacku,vecnog neprijatelja svog naroda,svoj narod obespravio i sveo na ugnjetene manjine u skoro svim ex republikama SSSR,plus,dao impuls raspadu SFRJ. Unistitelj.

Mili

pre 8 godina

@Joke - kazes da SSSR nije pukao zbog Gorbacova nego zbog trke u naoruzanju? Da bi tvoja drzava ucestvovala u trci u naoruzanju - vlast treba da naredi trosenje novca na naoruzanje....a tada je na vlasti u SSSR bio Gorbacov.

betangin

pre 8 godina

Dosle nove generacije, a sa njima i mladi militanti koji, iz nekog zaumnog razloga, vise vole putina nego leba da jedu. Srecom, ima ih samo u komentarima - u svakodnevnoj stvarnosti potpuno su nebitni.

znanje je krhko2

pre 8 godina

@mudrijas
verujem ti da nisi Vucicev glasac, zato bih voleo da procitas jos jednom (ali ne samo da procitas Gorbacovljevo ime i komentarises u skladu sa onim sto mislis o dogadjajima od pre 25 godina).
"Slabe ruske institucije omogucavaju proizvoljno vladanje i zloupotrebe".
"... dodatno ucvrstio korupciju." (Miskovic, treba li da podsecam?)
"Njih dvojica (Putin i Medvedev) imaju drugacije iskustvo, iskustvo vladanja strahom" (kako Vucic vodi sednice vlade, zakasljite se ministri ako smete?)
"Ponasaju se nedolicno. KAO DA NEMA DRUSTVA, kao da nema Ustava, izbornog sistema. Sve odlucuju sami. Meni se to ne svidja, ali njih dvojica misle da su spasioci domovine."
Ako ni u ovome "MISLE DA SU SPASIOCI DOMOVINE" ne nalazis slicnost, dzaba nam rasprava.
BTW Oglasio se i kod nas (za politicku elitu "neki tamo") predsednik SANU, kao neki tamo predsednik SSSR-a izdajnik, pre nekog vremena i vise ga nema nigde. Sta mislis da li cemo procitati jos neki Gorbacovljev govor. Cuti srpski akademci, da li si cuo glas nekog akademika sa Lomonosova, svi cute, a znas li koliki je to univerzitet?

Samo rat nikako mir

pre 8 godina

Gorbacov je u stvari jedan veliki necovek iliti izdajnik roda svog. Umesto da iskoristi polozaj i ukine SSSR zarad proglasenja sve Ruske teritorije i time stavi tacku na sva buduca desavanja, on daje mogucnost drzavicama provincijama da se odvoje ako to zele. I tako dobisno Litvaniju,Jermeniju,Sloveniju...Jednu Nemacku. Zar nije bilo bolje da postoje 2 Nemacke, to zlo nisu smeli da dozvole da se ujedini. Za sve je kriv Gorbacov. Sta je bilo 1969 kada su Rusi samo tako usli u Cesku? Niko nije smeo da pisne ni Amer ni niko ziv. To je sila i umesto da je koriste u neogranicenim kolicinama, dopustise da dodje ubogi Gorbacov mirotvorac i unazadi Rusiju.

Petar

pre 8 godina

Kako su jadi oni koji pljuju Gorbacova jer i ne znaju da SSSR nije rasturio Gorbacov neko je pukao u trici sa zapadom koju nije mogao da dobije. Na svu srecu Gorbacov je omogucio samo da taj raspad ne bude krvav jer ko zna sta bi bilo. Na zalost Putin ce urnisati Rusiju, a bojim se da ce taj raspad biti nesto najkrvavije sto smo ikad videli i sto ce mozda imati dalekosezne posledice po covecanstvo s obzirom da imaju nuklearno oruzije

dusanmal

pre 8 godina

@znanje_je_krhko2 Mesate loncice. Pitanje Putin/Gorbacev je u sustini pitanje o drustvenom sistemu. Gorbacev je u tom smislu Vucic na velikoj skali-podcinjavanje Zapadu, (neuspesan) pokusaj pravnog drustva na stetu naroda (Rusija/SSSR u raspadu njegovog doba je bila u padu u svakom pogledu), ideologija Zapada no sa bespomocnosti vazala te time vrlo nestabilno drustvo koje je dovelo do Putina.
Da, drustveni sistem pod Putinom je druga vrsta opresije, domace opresije. Skoro Carevina na novi nacin. Da, Putin i pajtasi skidaju kajmak i levo i desno. Zakon, koji zakon? No, proverite domace stanje i poziciju Rusije u svetu. Za samo par decenija on je okrenuo brod od svetskog prosjaka na nivou Severne Koreje (zajmovi u novcu, donacije osnovne hrane i proizvoda , zavisnost od toga sa Zapada) do prekjucerasnje tvrdnje na najvisim nivoima SAD da im je Rusija najveca svetska pretnja, do zavisnosti cele Evrope od njihovih energenata (potpuno okrenuta igra od zavisnika Rusije do zavisimo od Ruske energije)... Zato postoji tolika podrska Putinu u Rusiji. Nije ni priblizno najbolje mesto na svetu no u poredjenju sa propadanjem u Gorbacevo vreme, med i mleko.
Takodje, Putinov plan je dugorocan. Trenutna opresija i gomilanje blaga od strane tajkuna je slicno eksplozivnom razvoju ranog kapitalizma na Zapadu. Neophodan faza. To moramo nauciti. Ne moze prosjak odmah na ideale vec razvijenog zapada,ostaje prosjak. Prvo mora divlji rast.

C i n i k

pre 8 godina

Sve tacno. U Rusiji ne postoji opozicja. Samo mogu da rade Zirinovksi i Komunisti jer zajedno imaju 5%. Svi ostali iz opozicoje su mtvi,na robijii ili u izgnanstvu. Na Tv ne sme da se pusti nista ako je i iole kritika. Diktatura kojoj tezi i ovdasnji rezim,da mogu da rade sta hoce.

(Vlast)a

pre 8 godina

Mnogim ljudima sa obe strane gvozdene zavese(mada smo verovali da smo ostali van nje)Gorbacov je bio nada.Na zalost,mi smo dobili Milosevica pa sve ostale nakaradne derivate slicne politike,a nesrecni Rusi tako amatersku,lakomu i nepravednu vlast kakva je ova dvojca Medvedev-Putin.
Bez obzira sto poticu iz istog sinjela,za svakog dobronamernog je bolja varijanta Gorbacov nego Staljin i njegovi fanovi.

Joke

pre 8 godina

Postovani Martine,

Istina, ne znam kako je SSSR izgledao 1950-ih jer tada nisam bio ni rodjen, ali koliko znam, granice su im i tada bile hermeticki zatvorene. A ja imam ozbiljnu averziju prema zemljama koje svoje stanovnike ne pustaju u inozemstvo jer to je pouzdan znak da nesto ozbiljno nije u redu. Takodje znam da su pedesete bili vrijeme teskih progona i Staljinovih gulaga. Jasno mi je da ste emocionalno vezani za zemlju u kojoj ste proveli 20 godina, ali cisto sumnjam da je SSSR u 1950-ima bio neki raj. Mislim da je bilo upravo obrnuto.

DEDA CVETKO

pre 8 godina

Ovo je zivi dokaz da ljudi koji su tesko izneverili svoj narod jednostavno nisu u stanju da se suoce sa svojim gresima i da ih okaju.

osnovno nepoznavanje istorije

pre 8 godina

"covek koji je unistio najmocniju drzavu svih vremena nekog optuzuje da he izdao narod??
(slavoljub iz slagalice, 5. februar 2016 12:19)"

USSR se urusio je nije bilo rasta, tj. akvizije novih teritorija. Niti je USSR bio "najmocnija drzava svih vremena". To je ocigledno SAD.

miro

pre 8 godina

Ovaj covek koji kao prvi gradjanin SSSR-a dobio AMERICAN EXPRESS credit carticu, pa posle jedan ranch u Koloradu od Ronalda Reagana, najverovatnije je za ovu izjavu dobio neogranicen kredit da kocka u Las Vegasu ili neku vilu u Aspenu.

martin

pre 8 godina

a Srbi su po običaju mnogo veći,Rusi od samih Rusa,pa i od ovog čoveka,kojeg optužiše u komentarima za izdaju,samo ne znam čega...živi čovek u Rusiji i nije se pomerao odatle a s obzirom na godine koje ima lepo izgleda,što znači da mu je savest,mirna...

nema deda mraza

pre 8 godina

@Joke
mogu pitati roditelje kako je bilo u tim drzavama.

secam se da je pored nas letovala krnja familija iz ceske. pasose nisu izdavali celoj familiji da ne bi prebegli. obavezno su barem jednog clana zadrzavali kao zalog. majku, oca ili dete.

Milic

pre 8 godina

@Carevina - Gorbacov je covek koji je gurnuo SSSR u trku u naoruzanju i novac koji je bio namenjen za zdravstvo, skolsrvo, industriju itd - usmerio je na vojsku. Dok danas NATO drzave izdvajaju par procenata BDP za vojsku, Gorbacov je tada izdvajao 40-60% BDP za vojsku! I narod mu je gladovao! Tako da carevicu - nemoj da branis Gorbacova od naroda! Ja razumem da ga ti branis jer je posluzio svrai (tvojoj - zapadnoj) da iznutra unisti avoju zemlju. Jer vojno je NATO nije mogao unistiti (mogao je; ali bi automatski i sam NATO bio unisten).

Branko

pre 8 godina

@ Petar - kazes da Gorbacov nije naredio trku u naoruzanju? Pa ko je tada bio na vlasti u SSSR? Miki Maus? I to nije bila klasicna trka u naoruzanju - to je bila "space race" - na ratove zvezda je pukao SSSR. Uostalom procitajte Reganovu izjavu - on sam kaze da je Amerika nametnula "space arms race" SSSR-u da bi ga ekonomski unistili (jer vojno/propagandno nisu mogli).

nema deda mraza

pre 8 godina

@Joke
mogu pitati roditelje kako je bilo u tim drzavama.

secam se da je pored nas letovala krnja familija iz ceske. pasose nisu izdavali celoj familiji da ne bi prebegli. obavezno su barem jednog clana zadrzavali kao zalog. majku, oca ili dete.

Srboljub

pre 8 godina

Kad bi ovoj botovskoj masi rusofila za trenutak palo na pamet da se raspita malo o SSSR-u i životu u njemu (kod roditelja, na pr, jer teško je očekivati da angažuju literaturu i kritičko mišljenje), a ne da ponavlja trendy strofe ovdašnjih Putinovih špijuna, možda bi shvatili da je neumitna propast SSSR-a prošla bez žrtava najviše zahvaljujući Gorbačovu. Jer, izgleda da je "izdaja" ako se ne pobije "malo" civila dok se geopolitičke mape menjaju?

znanje je krhko3

pre 8 godina

@dusanmal
Jos jednom molim da procitate tekst, moje komentare i da ne promasujete temu (brkate loncice). Tekst se ne odnosi na spoljnopoliticke odnose Rusije i zapada, postoje drugi clanci koje mozete da komentarisete a vezani su za to o cemu bi vecina volela da prica, preporucujem Vam Lazanskog.
Ovde se radi o postovanju drusta od strane vlasti. U tekstu Gorbacov ne pominje (niti kritikuje niti podrzava) politiku Putina prema zapadu pa mozda ovo nije zaokret kako neko rece vec jednostavno druga tema. Pretpostavljate da ja nisam ljubitelj Putinove spoljne politike ali ni ja nisam o tome pisao danas.
Znaci odgovori na kritike Gorbacova (da ni on nista nije uradio) mi dodju slicni odgovoru Zorane Mihajlovic na kritike Mrkonjica oko Prokopa. "Prokop nema stanicnu zgradu!". Odgovor "Ti si Mrkonjicu uradio samo 7 km autoputa.

dragan dragan

pre 8 godina

Kako je Gorbacov koracao ka izdaji. Mnogi zaboravili, Matijas Rust na Crvenom trgu i jedna Cesna 172. U avionu je bilavi jedna ruskinja, posto je maleni Rust imao svega 30 sati leta. Za to vreme ni auto ne moze da se nauci voziti a tek avion i sleteti na kaldrmu Crvenog trga koji je jo pod nagibom. Posle ovoga smenjen je Marsal Arhomejev, komdan PVO. Skoro je bilo 25 godina od ovog dogadjaja koji ruske novine detaljno opisuju ali nema komentara ko je odgovoran. To sto je Gorbi uradio je za svaku osudu. Sigurno bi trebao da cuti.

BeKo

pre 8 godina

Rusofili pa vi treba da slavite Gorbačova jer je berlinski zid pao u dogovoru sa Nemcima kako bi se Ameri isterali iz Europe. 27 godina kasnije Ameri se drže još samo na Kosovu.
Ih bre,ništa ne znate.

Joke

pre 8 godina

Gorbacov naredio utrku u naoruzanju?
Djecice moja, utrka u naoruzanju trajala je desetljecima, pocela jos za vrijeme Staljina, ubrzala se za vrijeme Hruscova, Breznjeva...
Gorbacov je nasljedio zemlju na koljenima i postupio je kao covjek sa velikim C,premda bi pojedinci, koji ga ovdje nazivaju izdajnikom, vjerojatno vise voljeli da je uzrokovao brutalno krvoprolice.

konj

pre 8 godina

(Srboljub, 5. februar 2016 20:33)
Najprostije, SSSR se morao raspasti u miru jer su se Zapadu tresle gaće od pomisli ko će da nesledi i kontroliše nuklearni arsenal, tako da ne preuveličavajte ulogu Gorbačova. Tako je i danas, Rusija ne može tek tako nestati niti "Otpor" može oboriti Putina.

cobo

pre 8 godina

Da se SSSR nije naoruzavao,sad ne bi bilo
Rusije,znaci da se ipak isplatilo.
To sto je Gorbacov pristao na ujedinjenje Nemacke je bilo dobro za Rusiju koja je time postala povlasceni partner Nemacke.
Time su ojacane privrede obe zemlje.To nikako nije
pasalo V.Britaniji koja je uz pomoc USA povukla kocnicu i sad imamo sankcije i kontrasankcije.
Sto se Gorbacova tice on nista nije izmislio novo,to bi doslo i bez njega.
Nek uziva svoje poslednje dane,ni kriv ni duzan.

Potemkinov seljak

pre 8 godina

Kao prvo nije rasturilo Sovjetski savez nego su se mirnim putem razišli, a ne ko mi odmah građanski rat.Pa da je Rusija tako uradila bile bi milionske žrtve. (Rango, 5. februar 2016 13:46)

A kao drugo, njegov cilj i nije bio da rasturi SSSR (a ni komunizam), nego da ga sacuva (a i komunizam). Pokusao je da sacuva komunizam i SSSR uvijene u obloge od secerne vune zvane "glasnost" i "perestrojka". Dakle, cilj mu je bio neodrziv. Jasno, bio je daleko pametniji od dotadasnje (mafijaske, ultrakorumpirane) vrhuske i jasno mu je bilo da neminovno predstoji jedno veliko TRAS. Pokusao je da "spase stvar" tom perestrojkom, koja se, u sustini, svodila na kozmeticke promene. U najmanju ruku, vec je bilo prekasno. Zapravo, bilo kad bi bilo prekasno (samo bi se propadanje mozda moglo nesto vise produziti), jer je komunizam neodrziv po sebi. A i SSSR je bio. BTW, koliko je vas, maljcika, onih godina, pred raspad, videlo, negde uzivo, tu slavnu Crvenu Armiju, na sta je, u stvarnosti, licila? Majko mila, kakva je to raspojasana, gologuza, banda bila... jad i beda. JNA je prema onom izgledala kao pruska garda. Gorbacov je pokusao nemoguce i pokusao da spreci neophodno. Ali, da nije pokusao, ono TRAS bi bilo neuporedivo katastrofalnije. I ne samo po SSSR. Ovako su ipak imali (koliko-toliko) meko prizemljenje.

Martin

pre 8 godina

@Joke

Postovani Joke,

Nismo se dobro razumijeli, ni 50ih zivot nije bio dobar, ja sam mislia na moc drzave koja je tada dostigla vrhunac i vjerojatno je bila najmocnija na svetu do dolaska Breznjeva pocetkom sezdesetih. SSSR 80tih je bia Dead Man Walking sto kazu Amerikanci.

Pozdrav. Martin.

Silver Surfer

pre 8 godina

Komentari su potpuni hit. Nije ni cudo sto nam je ovako. Ali, drago mi je da sam citajuci komentare saznao da Gorbacov zivi u Nemackoj, Francuskoj, Kaliforniji i da je dobio ranc od Ronalda Regana. Sto ce reci da i nije lose prosao ako se prodao trulom zapadu.

Prijatelj

pre 8 godina

Ispada da komunizam ne bi izumro, Berlinski zid ne bi bio srušen, a Sovjetski savez bi danas bio kao Švajcarska - samo da nije bilo Gorbačova.

Bez želje ikoga lično da uvredim, ali u ovu tvrdnju mogu verovati samo ekstremno naivni i elementarno neinformisani. Mogao je Terminator, i to onaj tečni model T1000, da bude umesto Gorbačova, opet bi bilo isto - pitanje je samo da li bi sve prošlo krvavo ili bez krvi, ali bi rezultat bio isti. Gorbačov je na funkciju predsednika SSSRa stupio 1985. godine kada su Varšavski pakt, Sovjetski savez i socijalizam već uveliko bili u poslednjoj, terminalnoj fazi. Ništa se tu više nije moglo uraditi, jer su stigle posledice ranije učinjenih grešaka udružene sa sistemskim greškama, neplaćenim računima, a tepih pod koji se sve guralo je uveliko bio priljubljen za plafon.

Pročitajte kako je Gorbačov došao na vlast - ne znam da li na prevaru, ali definitivno je lukavstvo u pitanju. I kako takav dogmatski, glomazni, skupi, pasivni, poluamaterski sistem da se suprotstavi moćnim Sjedinjenim Američkim Državama i razvijenim zapadnoevropskim državama? Rusi su mogli ili da ispale nuklearne projektile ili da se povuku na svoje mesto - istočno od Luganska, Varšave, Rige i Talina.

Izabrali su ovo drugo i dobro su izabrali. A ako Putin ne želi da ponavlja iste greške kao birokratski dinosaurusi iz doba SSSRa, za početak mora da omogući kritiku na svoj račun. Ima šta da se kritikuje, itekako. http://www.xe.com/currencycharts/?from=USD&to=RUB&view=10Y

carevina

pre 8 godina

Rekao je istinu. Jedina korekcija je da u Rusiji nije Duokracija već Monokracija sa pudlicom. A Rusa ima skoro 150 mil. Šteta što ruski narod nije u stanju uvesti red i prosperitet u svoju državu. Rusi su predugo bili u totalitarizmu pa se ne snalaze s demokracijom, kao osuđenik koji je otpušten iz zatvora nakon 40 godina robije.

znanje je krhko

pre 8 godina

Negativan komentar Gorbacovu za ovaj tekst moze da da samo
1. onaj koji ga nije procitao
2. Vucicev glasac (onaj ko je procitao vrlo lako ce shvatiti u cemu je Gorbacovljeva kritika Putina u stvari kritika koja vazi i za Vucica)

Goran

pre 8 godina

Dobro, da li je iko od vas, Putinoljubaca, ikada popricao sa nekim Rusom i pitao ga za misljenje o njihovom "ocu nacije"? Ocigledno nije, jer da jeste, imali biste malo drugaciju predstavu. Da li vi shvatate da ce narod, jednom kad Putin zglajzne, da pojede njegove tajkune?

stelth

pre 8 godina

Gorbačov je sve tačno kazao kako je. Putin će se provesti sa Rusijom kao Srbija sa Miloševićem. Rasturiće se.U najboljem slučaju ostaće na 4/5 sadašnje teritorije i biće sukoba imedju ruskog naroda i Putinovog naroda.

Miki

pre 8 godina

Gorbacov je izdao Rusiju i mnoge druge zemlje.Ostavio ih je na milost i nemilost " milosrdnom andjelu" preko okeana.Kako ga nije sramota da se javlja.

Joke

pre 8 godina

covek koji je unistio najmocniju drzavu svih vremena nekog optuzuje da he izdao narod??
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (slavoljub iz slagalice, 5. februar 2016 12:19)

Najmocnija drzava? Da li si ti djete ikada bio u tom SSSR-u? Stajali su u redovima za toalet papir, a drzava je bila toliko divna da svoje gradjane nije pustala u inozemstvo - jer se vise ne bi vratili u tu divotu. A jesi li kada pricao s nekim Poljakom pa da ti kaze o ljepotama dobivanja hrane na tockice (jos '89.). A jesi li bio u Pragu 80-ih (sivi grad, sivih ljudi) pa da ga usporedis s ovim Pragom danas koji je jedan od najljepsih gradova i najjacih turistickih destinacija Europe?
Prema tvom komentaru zakljucujem da je odgovor na svako od pistavljenih pitanja NE.
Ne znate vi djeco nista ni o SSSR-u ni o komunizmu ni o diktaturi, a ja vam savjetujem da ucite povijest. Da vam se ne bi ponovila, jer nece vam se svidjeti.

I za kraj: Gorbacov nije unistio SSSR. SSSR je pukao ekonomski utrkujuci se u naoruzanju s ekonomski mnogo jacim zapadnim drzavama. Gorbacov je samo omogucio da taj raspad prodje bez krvi (sto nama nasi politicari nisu omogucili). I na tome mu velika hvala.

Rusofil_IQ0

pre 8 godina

Opet citam kometare kgb botova?!1? dokle vise!!!!

Kritika je sasvim na mestu, samo totalan ludak ne vidi da je rusiji vladaju oligarsi!!!
Sto se tice spoljne politike nju nemozete nazivat izdajnickom ili patrijotskom!! sve zavisi od globalne pozicije i stanja, 90-tih je rusija bila totalno nemocna i zato sa USA i EU igrala poniznu ulogu jer je jedino to bilo moguce!!!
Ko ovo ne konta nikad u zivotu ne treba da komentarise spoljnu politiku!

Rango

pre 8 godina

Verovatno je to izjavio u Parizu,gde je pobegao posto je po nalogu zapada za ogromne pare rasturio SSSR i "istocni blok"!?Neka ta ljiga od coveka ode u Moskvu,pa da takvu izjavu,ako je u pravi cela Rusija ce ga podrzati,ili vesala!?
(Pako zver, 05. februar 2016 12:43)
Kao prvo nije rasturilo Sovjetski savez nego su se mirnim putem razišli, a ne ko mi odmah građanski rat.Pa da je Rusija tako uradila bile bi milionske žrtve.

Petar

pre 8 godina

Kako su jadi oni koji pljuju Gorbacova jer i ne znaju da SSSR nije rasturio Gorbacov neko je pukao u trici sa zapadom koju nije mogao da dobije. Na svu srecu Gorbacov je omogucio samo da taj raspad ne bude krvav jer ko zna sta bi bilo. Na zalost Putin ce urnisati Rusiju, a bojim se da ce taj raspad biti nesto najkrvavije sto smo ikad videli i sto ce mozda imati dalekosezne posledice po covecanstvo s obzirom da imaju nuklearno oruzije

milan

pre 8 godina

ti olosu, koji si sve uradio da se sssr raspadne. rusija je najgora bila dok si ti vladao. americki covece, gnjido... i dalje samo potvrdjujes ko si i sta si

Pako zver

pre 8 godina

Verovatno je to izjavio u Parizu,gde je pobegao posto je po nalogu zapada za ogromne pare rasturio SSSR i "istocni blok"!?
Neka ta ljiga od coveka ode u Moskvu,pa da takvu izjavu,ako je u pravi cela Rusija ce ga podrzati,ili vesala!?

Ševarice

pre 8 godina

Koliko je ovo licemerno, pa Gorbačov je doveo ruski narod do gladovanja i stvorio sve uslove da se proširi kriminal i korupcija, pa zatim pobegao u Nemačku. Gde i sad živi.

osnovno nepoznavanje istorije

pre 8 godina

"covek koji je unistio najmocniju drzavu svih vremena nekog optuzuje da he izdao narod??
(slavoljub iz slagalice, 5. februar 2016 12:19)"

USSR se urusio je nije bilo rasta, tj. akvizije novih teritorija. Niti je USSR bio "najmocnija drzava svih vremena". To je ocigledno SAD.

BeKo

pre 8 godina

Rusofili pa vi treba da slavite Gorbačova jer je berlinski zid pao u dogovoru sa Nemcima kako bi se Ameri isterali iz Europe. 27 godina kasnije Ameri se drže još samo na Kosovu.
Ih bre,ništa ne znate.

Moler

pre 8 godina

U danasnjoj Rusiji stvari sigurno nisu idealne, ali u poredjenju sa Gorbacev erom ovo je raj na zemlji. Njegov napad se podudara sa orkestriranom kampanjom nato medija na Putina, tako da nije slucajnost i bice ih jos uskoro.

Svašta

pre 8 godina

Stari Grci su još govorili da su autokrarija i diktatura bolje od demokratije.
Negde u medjuvremenu mudrost za ludost proglasiše i od tad jašu narode. Još ih ubedili da je to najbolje, najjednakije, najbratskije i najslobodnije.

(Vlast)a

pre 8 godina

Mnogim ljudima sa obe strane gvozdene zavese(mada smo verovali da smo ostali van nje)Gorbacov je bio nada.Na zalost,mi smo dobili Milosevica pa sve ostale nakaradne derivate slicne politike,a nesrecni Rusi tako amatersku,lakomu i nepravednu vlast kakva je ova dvojca Medvedev-Putin.
Bez obzira sto poticu iz istog sinjela,za svakog dobronamernog je bolja varijanta Gorbacov nego Staljin i njegovi fanovi.

martin

pre 8 godina

a Srbi su po običaju mnogo veći,Rusi od samih Rusa,pa i od ovog čoveka,kojeg optužiše u komentarima za izdaju,samo ne znam čega...živi čovek u Rusiji i nije se pomerao odatle a s obzirom na godine koje ima lepo izgleda,što znači da mu je savest,mirna...

betangin

pre 8 godina

Dosle nove generacije, a sa njima i mladi militanti koji, iz nekog zaumnog razloga, vise vole putina nego leba da jedu. Srecom, ima ih samo u komentarima - u svakodnevnoj stvarnosti potpuno su nebitni.

vik

pre 8 godina

Gorbacov ako nista drugo uradio je mnogo glupih stvari. Umesto da je usao u laganiju transformaciju kao npr. Kina on je sve rasturio preko noci pa je narod patio mnogo godina posle toga. Putinu je zapalo da sredjuje njegove brljotine.

Lacerta

pre 8 godina

Zato on i zivi u Nemačkoj . Izdajnik!!!
(Boki, 5. februar 2016 14:52)

I Putinova ćerka živi u Holandiji. Sram je bilo, izdala i majčicu domovinu i oca. I to ONAKVOG oca!!!

A taj Gorbačov stvarno nema pojma o životu. A ako i ponešto zna o Rusiji, to je svakako neuporedivo manje od srBskih rusofila i putinofila, tako da mu je bolje da ćuti i da se ne bruka neznanjem.

Samo rat nikako mir

pre 8 godina

Gorbacov je u stvari jedan veliki necovek iliti izdajnik roda svog. Umesto da iskoristi polozaj i ukine SSSR zarad proglasenja sve Ruske teritorije i time stavi tacku na sva buduca desavanja, on daje mogucnost drzavicama provincijama da se odvoje ako to zele. I tako dobisno Litvaniju,Jermeniju,Sloveniju...Jednu Nemacku. Zar nije bilo bolje da postoje 2 Nemacke, to zlo nisu smeli da dozvole da se ujedini. Za sve je kriv Gorbacov. Sta je bilo 1969 kada su Rusi samo tako usli u Cesku? Niko nije smeo da pisne ni Amer ni niko ziv. To je sila i umesto da je koriste u neogranicenim kolicinama, dopustise da dodje ubogi Gorbacov mirotvorac i unazadi Rusiju.

Srboljub

pre 8 godina

Kad bi ovoj botovskoj masi rusofila za trenutak palo na pamet da se raspita malo o SSSR-u i životu u njemu (kod roditelja, na pr, jer teško je očekivati da angažuju literaturu i kritičko mišljenje), a ne da ponavlja trendy strofe ovdašnjih Putinovih špijuna, možda bi shvatili da je neumitna propast SSSR-a prošla bez žrtava najviše zahvaljujući Gorbačovu. Jer, izgleda da je "izdaja" ako se ne pobije "malo" civila dok se geopolitičke mape menjaju?

znanje je krhko2

pre 8 godina

@mudrijas
verujem ti da nisi Vucicev glasac, zato bih voleo da procitas jos jednom (ali ne samo da procitas Gorbacovljevo ime i komentarises u skladu sa onim sto mislis o dogadjajima od pre 25 godina).
"Slabe ruske institucije omogucavaju proizvoljno vladanje i zloupotrebe".
"... dodatno ucvrstio korupciju." (Miskovic, treba li da podsecam?)
"Njih dvojica (Putin i Medvedev) imaju drugacije iskustvo, iskustvo vladanja strahom" (kako Vucic vodi sednice vlade, zakasljite se ministri ako smete?)
"Ponasaju se nedolicno. KAO DA NEMA DRUSTVA, kao da nema Ustava, izbornog sistema. Sve odlucuju sami. Meni se to ne svidja, ali njih dvojica misle da su spasioci domovine."
Ako ni u ovome "MISLE DA SU SPASIOCI DOMOVINE" ne nalazis slicnost, dzaba nam rasprava.
BTW Oglasio se i kod nas (za politicku elitu "neki tamo") predsednik SANU, kao neki tamo predsednik SSSR-a izdajnik, pre nekog vremena i vise ga nema nigde. Sta mislis da li cemo procitati jos neki Gorbacovljev govor. Cuti srpski akademci, da li si cuo glas nekog akademika sa Lomonosova, svi cute, a znas li koliki je to univerzitet?

Милош

pre 8 godina

Једна лаж ако се понови више пута постаје истина.
Колико је мени познато, друштвена и државна имовина су пре Путина промениле власника...
Путина час нападају због великог богатства људи који су власници бивше друштвене својине, час због тога што их тера у затвор.
Обрни, окрени, у сваком његовом потезу они налазе разлог за напад...

C i n i k

pre 8 godina

Sve tacno. U Rusiji ne postoji opozicja. Samo mogu da rade Zirinovksi i Komunisti jer zajedno imaju 5%. Svi ostali iz opozicoje su mtvi,na robijii ili u izgnanstvu. Na Tv ne sme da se pusti nista ako je i iole kritika. Diktatura kojoj tezi i ovdasnji rezim,da mogu da rade sta hoce.

petar milakovic

pre 8 godina

kako te bre nije sramota da se javis, duso prodana??? prodao si svoj narod i svoju zemlju toliko puta do sada i unazadio rusiju za 100 godina??? zasluzeno si dobio nobelovu nagradu za mir isto koliko ju je zasluzio i tvoj americki kolega koji je odgovoran za "mir" u avganistanu, iraku, libiji, siriji... sram te bilo, prodana duso, platices za sve sto si uradio kad-tad.

артиљерац

pre 8 godina

@ izdajnik je izdajnik Горби се једном усудио,2008,да изађе на
председничке изборе,против Медведева.Добио је 0,04% гласова.Ето
колико је омиљен у Русији.А иначе живи у САД.

mudrijas

pre 8 godina

"Negativan komentar Gorbacovu za ovaj tekst moze da da samo 1. onaj koji ga nije procitao 2. Vucicev glasac (onaj ko je procitao vrlo lako ce shvatiti u cemu je Gorbacovljeva kritika Putina u stvari kritika koja vazi i za Vucica)
(znanje je krhko, 05. februar 2016 13:30)"
nisam ni 1. ni 2.
uporedjivati Putina i Vucica? pobogu!
S obzirom sta je do sada Gorbacov pricao o Putinu, ovakav zaokret u "misljenju" nije normalan, s obzirom na trenutak kada se desio, sigurno je uslovljen

Milic

pre 8 godina

@Carevina - Gorbacov je covek koji je gurnuo SSSR u trku u naoruzanju i novac koji je bio namenjen za zdravstvo, skolsrvo, industriju itd - usmerio je na vojsku. Dok danas NATO drzave izdvajaju par procenata BDP za vojsku, Gorbacov je tada izdvajao 40-60% BDP za vojsku! I narod mu je gladovao! Tako da carevicu - nemoj da branis Gorbacova od naroda! Ja razumem da ga ti branis jer je posluzio svrai (tvojoj - zapadnoj) da iznutra unisti avoju zemlju. Jer vojno je NATO nije mogao unistiti (mogao je; ali bi automatski i sam NATO bio unisten).

Joke

pre 8 godina

Gorbacov naredio utrku u naoruzanju?
Djecice moja, utrka u naoruzanju trajala je desetljecima, pocela jos za vrijeme Staljina, ubrzala se za vrijeme Hruscova, Breznjeva...
Gorbacov je nasljedio zemlju na koljenima i postupio je kao covjek sa velikim C,premda bi pojedinci, koji ga ovdje nazivaju izdajnikom, vjerojatno vise voljeli da je uzrokovao brutalno krvoprolice.

znanje je krhko3

pre 8 godina

@dusanmal
Jos jednom molim da procitate tekst, moje komentare i da ne promasujete temu (brkate loncice). Tekst se ne odnosi na spoljnopoliticke odnose Rusije i zapada, postoje drugi clanci koje mozete da komentarisete a vezani su za to o cemu bi vecina volela da prica, preporucujem Vam Lazanskog.
Ovde se radi o postovanju drusta od strane vlasti. U tekstu Gorbacov ne pominje (niti kritikuje niti podrzava) politiku Putina prema zapadu pa mozda ovo nije zaokret kako neko rece vec jednostavno druga tema. Pretpostavljate da ja nisam ljubitelj Putinove spoljne politike ali ni ja nisam o tome pisao danas.
Znaci odgovori na kritike Gorbacova (da ni on nista nije uradio) mi dodju slicni odgovoru Zorane Mihajlovic na kritike Mrkonjica oko Prokopa. "Prokop nema stanicnu zgradu!". Odgovor "Ti si Mrkonjicu uradio samo 7 km autoputa.

brana

pre 8 godina

Osnovno nepoznavanje istorije:Uzmi globus ili atlas pa pogledaj malo da vidis kako je zanimljivo i sareno!Kad se izigras i ako znas da citas vidi tamo gde pise Rusija koliko je to veliko,najvece!E pa tu ima svega onoga sto bi tvoji Ameri zeleli,naseljenost je jako mala a resursi maltene ni zagrebani tako da prica o tome kako su im trebale teritorije su mnogo glupe!

cobo

pre 8 godina

Da se SSSR nije naoruzavao,sad ne bi bilo
Rusije,znaci da se ipak isplatilo.
To sto je Gorbacov pristao na ujedinjenje Nemacke je bilo dobro za Rusiju koja je time postala povlasceni partner Nemacke.
Time su ojacane privrede obe zemlje.To nikako nije
pasalo V.Britaniji koja je uz pomoc USA povukla kocnicu i sad imamo sankcije i kontrasankcije.
Sto se Gorbacova tice on nista nije izmislio novo,to bi doslo i bez njega.
Nek uziva svoje poslednje dane,ni kriv ni duzan.

Martin

pre 8 godina

@Joke

Rodjen sam 1951 godine, dvadeset godina sam ziveo u SSSR-u. I to kakvim ga ti opisujes je tacno, ali 80tih godina. SSSR 50tih i SSSR 80tih godina su dva razlicita svita. A to sto ti kazes da su ljudi losije ziveli NEMA VEZE sa moci jedne drzave. Svicarci zive mnogo bolje nego Amerikanci pa nikada nisam cuo covika da kaze da je Svicarsrska najmocnija drzava sveta.
Standard gradjana nema veze sa moci jedne drzave.
I uzgred trka u naoruzanju nije jedini razlog vec jedan od MNOGOBROJNIH. Jedan razlog nikada ne bi moga srusiti jednu takvu drzavu. Uzgred ekonomija SSSR 1950tih godina je bila skoro 19% svetske ekonomije. Tako da ti preporucujem da naucis razliku izmedju SSSR-a 50tih i SSSR 80tih. Razlika je ogromna. Pozdrav.

Martin

Joke

pre 8 godina

Postovani Martine,

Istina, ne znam kako je SSSR izgledao 1950-ih jer tada nisam bio ni rodjen, ali koliko znam, granice su im i tada bile hermeticki zatvorene. A ja imam ozbiljnu averziju prema zemljama koje svoje stanovnike ne pustaju u inozemstvo jer to je pouzdan znak da nesto ozbiljno nije u redu. Takodje znam da su pedesete bili vrijeme teskih progona i Staljinovih gulaga. Jasno mi je da ste emocionalno vezani za zemlju u kojoj ste proveli 20 godina, ali cisto sumnjam da je SSSR u 1950-ima bio neki raj. Mislim da je bilo upravo obrnuto.

nesko101

pre 8 godina

Alo bre kako se ovde ponasate kao da je nekom stalo do vaseg misljenja zajedno sa svim Srpskim medijima.Ovo je cist medijski rat Natoa i Rusije i zavrsice se lose po ostatak covecanstva.

max

pre 8 godina

Što ti imaš da pričaš ,zna se kakva je tvoja vladavina bila i čemu je dovela i koliko je trebalo da se Rusija digne sa kolena , Sramota Ruskog naroda i plačenik Amerike

Potemkinov seljak

pre 8 godina

Kao prvo nije rasturilo Sovjetski savez nego su se mirnim putem razišli, a ne ko mi odmah građanski rat.Pa da je Rusija tako uradila bile bi milionske žrtve. (Rango, 5. februar 2016 13:46)

A kao drugo, njegov cilj i nije bio da rasturi SSSR (a ni komunizam), nego da ga sacuva (a i komunizam). Pokusao je da sacuva komunizam i SSSR uvijene u obloge od secerne vune zvane "glasnost" i "perestrojka". Dakle, cilj mu je bio neodrziv. Jasno, bio je daleko pametniji od dotadasnje (mafijaske, ultrakorumpirane) vrhuske i jasno mu je bilo da neminovno predstoji jedno veliko TRAS. Pokusao je da "spase stvar" tom perestrojkom, koja se, u sustini, svodila na kozmeticke promene. U najmanju ruku, vec je bilo prekasno. Zapravo, bilo kad bi bilo prekasno (samo bi se propadanje mozda moglo nesto vise produziti), jer je komunizam neodrziv po sebi. A i SSSR je bio. BTW, koliko je vas, maljcika, onih godina, pred raspad, videlo, negde uzivo, tu slavnu Crvenu Armiju, na sta je, u stvarnosti, licila? Majko mila, kakva je to raspojasana, gologuza, banda bila... jad i beda. JNA je prema onom izgledala kao pruska garda. Gorbacov je pokusao nemoguce i pokusao da spreci neophodno. Ali, da nije pokusao, ono TRAS bi bilo neuporedivo katastrofalnije. I ne samo po SSSR. Ovako su ipak imali (koliko-toliko) meko prizemljenje.

Razarač

pre 8 godina

Izmakao se, pa sa daljine deli lekcije što ne nastavljaju da razaraju Rusiju kako je on to radio. Nadam se da ćeš uskoro Sv.Petru objasniti šta si to dosad učinio za svoju zemlju.

krle - dron

pre 8 godina

Gorbacov je spasio narod tako sto je zemlju rasturio i prepustio pljackasima a narod ostavio gologuz da crkne od gladi,kada je Putin preuzeo rusiju dug rusije je bio 40-milijardi dolara samo nemackoj,tako unakazenu zemlju u to doba covek nije mogao ni da zamisli,to je licno delo Gorbacova sa cime nebi trebao da se dici,Moskva je licila na kokosinjac,a kako danas izgleda ?,uredjenija od Pariza a o zivotu gradjana netreba ni govoriti jer to se nemoze usporedjivati sa mracnom Gorbacov erom.Na izborima ce narod reci svoje ali je sramota da se u tako poznim godinama Gorbacov zloupotrebljava od strane raznih agentura a on sigurno nije ni svestan sta prica.....

pipnite pipnite

pre 8 godina

Kako su zvali takve ljude - 'spavaci', probude se na komandu i pocnu da rade to zbog cega su ih poslali tamo gde se vec nalaze.

Glas Srbije

pre 8 godina

A on, Gorbacov ga nije izdao!??? Eto samo toliko je uradio, pristao da rasturi sopstvenu drzavu. Posle Jelcina najnaivniji ruski politicar.

Dragi

pre 8 godina

Samo neka on (Gorbačjov) neka ćuti, jer je on izdao zemlju kojoj je bio i prvi i poslednji predsednik (SSSR). Dozvolio je da mu se iza leđa dogovore o raspadu zemlje, a on ni malim prstom nije mrdnuo. Prema tom nije merodavan da govori ni o jednoj zemlji, a još je i na putu za "večna lovišta"!

bs

pre 8 godina

"Ugled Gorbačova na Zapadu je nesporan nakon raspada SSSR-a, ali u Rusiji i nije baš popularan".. Ovde je sve receno ovom coveku i njegovoj relevantnosti.

Branko

pre 8 godina

@ Petar - kazes da Gorbacov nije naredio trku u naoruzanju? Pa ko je tada bio na vlasti u SSSR? Miki Maus? I to nije bila klasicna trka u naoruzanju - to je bila "space race" - na ratove zvezda je pukao SSSR. Uostalom procitajte Reganovu izjavu - on sam kaze da je Amerika nametnula "space arms race" SSSR-u da bi ga ekonomski unistili (jer vojno/propagandno nisu mogli).

Mili

pre 8 godina

@Joke - kazes da SSSR nije pukao zbog Gorbacova nego zbog trke u naoruzanju? Da bi tvoja drzava ucestvovala u trci u naoruzanju - vlast treba da naredi trosenje novca na naoruzanje....a tada je na vlasti u SSSR bio Gorbacov.

LOL

pre 8 godina

"Gorbačov je rekao i da su ruski izbori nakon 1990. manje slobodni nego u sovjetsko doba. "
Jel' ovaj izlapeo ili šta? Koliko je partija bilo u SSSR pre 90' godine?
Ma koliko je partija bilo u SFRJ za vreme Tite, a mi smo bili demokrate za njih...

DEDA CVETKO

pre 8 godina

Ovo je zivi dokaz da ljudi koji su tesko izneverili svoj narod jednostavno nisu u stanju da se suoce sa svojim gresima i da ih okaju.

nema deda mraza

pre 8 godina

@Joke
mogu pitati roditelje kako je bilo u tim drzavama.

secam se da je pored nas letovala krnja familija iz ceske. pasose nisu izdavali celoj familiji da ne bi prebegli. obavezno su barem jednog clana zadrzavali kao zalog. majku, oca ili dete.

dusanmal

pre 8 godina

@znanje_je_krhko2 Mesate loncice. Pitanje Putin/Gorbacev je u sustini pitanje o drustvenom sistemu. Gorbacev je u tom smislu Vucic na velikoj skali-podcinjavanje Zapadu, (neuspesan) pokusaj pravnog drustva na stetu naroda (Rusija/SSSR u raspadu njegovog doba je bila u padu u svakom pogledu), ideologija Zapada no sa bespomocnosti vazala te time vrlo nestabilno drustvo koje je dovelo do Putina.
Da, drustveni sistem pod Putinom je druga vrsta opresije, domace opresije. Skoro Carevina na novi nacin. Da, Putin i pajtasi skidaju kajmak i levo i desno. Zakon, koji zakon? No, proverite domace stanje i poziciju Rusije u svetu. Za samo par decenija on je okrenuo brod od svetskog prosjaka na nivou Severne Koreje (zajmovi u novcu, donacije osnovne hrane i proizvoda , zavisnost od toga sa Zapada) do prekjucerasnje tvrdnje na najvisim nivoima SAD da im je Rusija najveca svetska pretnja, do zavisnosti cele Evrope od njihovih energenata (potpuno okrenuta igra od zavisnika Rusije do zavisimo od Ruske energije)... Zato postoji tolika podrska Putinu u Rusiji. Nije ni priblizno najbolje mesto na svetu no u poredjenju sa propadanjem u Gorbacevo vreme, med i mleko.
Takodje, Putinov plan je dugorocan. Trenutna opresija i gomilanje blaga od strane tajkuna je slicno eksplozivnom razvoju ranog kapitalizma na Zapadu. Neophodan faza. To moramo nauciti. Ne moze prosjak odmah na ideale vec razvijenog zapada,ostaje prosjak. Prvo mora divlji rast.

Prijatelj

pre 8 godina

Ispada da komunizam ne bi izumro, Berlinski zid ne bi bio srušen, a Sovjetski savez bi danas bio kao Švajcarska - samo da nije bilo Gorbačova.

Bez želje ikoga lično da uvredim, ali u ovu tvrdnju mogu verovati samo ekstremno naivni i elementarno neinformisani. Mogao je Terminator, i to onaj tečni model T1000, da bude umesto Gorbačova, opet bi bilo isto - pitanje je samo da li bi sve prošlo krvavo ili bez krvi, ali bi rezultat bio isti. Gorbačov je na funkciju predsednika SSSRa stupio 1985. godine kada su Varšavski pakt, Sovjetski savez i socijalizam već uveliko bili u poslednjoj, terminalnoj fazi. Ništa se tu više nije moglo uraditi, jer su stigle posledice ranije učinjenih grešaka udružene sa sistemskim greškama, neplaćenim računima, a tepih pod koji se sve guralo je uveliko bio priljubljen za plafon.

Pročitajte kako je Gorbačov došao na vlast - ne znam da li na prevaru, ali definitivno je lukavstvo u pitanju. I kako takav dogmatski, glomazni, skupi, pasivni, poluamaterski sistem da se suprotstavi moćnim Sjedinjenim Američkim Državama i razvijenim zapadnoevropskim državama? Rusi su mogli ili da ispale nuklearne projektile ili da se povuku na svoje mesto - istočno od Luganska, Varšave, Rige i Talina.

Izabrali su ovo drugo i dobro su izabrali. A ako Putin ne želi da ponavlja iste greške kao birokratski dinosaurusi iz doba SSSRa, za početak mora da omogući kritiku na svoj račun. Ima šta da se kritikuje, itekako. http://www.xe.com/currencycharts/?from=USD&to=RUB&view=10Y

Sasa Popovic

pre 8 godina

Covek koji je sve upropastio. Napravio veliku Nemacku,vecnog neprijatelja svog naroda,svoj narod obespravio i sveo na ugnjetene manjine u skoro svim ex republikama SSSR,plus,dao impuls raspadu SFRJ. Unistitelj.

nema deda mraza

pre 8 godina

@Joke
mogu pitati roditelje kako je bilo u tim drzavama.

secam se da je pored nas letovala krnja familija iz ceske. pasose nisu izdavali celoj familiji da ne bi prebegli. obavezno su barem jednog clana zadrzavali kao zalog. majku, oca ili dete.

miro

pre 8 godina

Ovaj covek koji kao prvi gradjanin SSSR-a dobio AMERICAN EXPRESS credit carticu, pa posle jedan ranch u Koloradu od Ronalda Reagana, najverovatnije je za ovu izjavu dobio neogranicen kredit da kocka u Las Vegasu ili neku vilu u Aspenu.

dragan dragan

pre 8 godina

Kako je Gorbacov koracao ka izdaji. Mnogi zaboravili, Matijas Rust na Crvenom trgu i jedna Cesna 172. U avionu je bilavi jedna ruskinja, posto je maleni Rust imao svega 30 sati leta. Za to vreme ni auto ne moze da se nauci voziti a tek avion i sleteti na kaldrmu Crvenog trga koji je jo pod nagibom. Posle ovoga smenjen je Marsal Arhomejev, komdan PVO. Skoro je bilo 25 godina od ovog dogadjaja koji ruske novine detaljno opisuju ali nema komentara ko je odgovoran. To sto je Gorbi uradio je za svaku osudu. Sigurno bi trebao da cuti.

Martin

pre 8 godina

@Joke

Postovani Joke,

Nismo se dobro razumijeli, ni 50ih zivot nije bio dobar, ja sam mislia na moc drzave koja je tada dostigla vrhunac i vjerojatno je bila najmocnija na svetu do dolaska Breznjeva pocetkom sezdesetih. SSSR 80tih je bia Dead Man Walking sto kazu Amerikanci.

Pozdrav. Martin.

konj

pre 8 godina

(Srboljub, 5. februar 2016 20:33)
Najprostije, SSSR se morao raspasti u miru jer su se Zapadu tresle gaće od pomisli ko će da nesledi i kontroliše nuklearni arsenal, tako da ne preuveličavajte ulogu Gorbačova. Tako je i danas, Rusija ne može tek tako nestati niti "Otpor" može oboriti Putina.

Silver Surfer

pre 8 godina

Komentari su potpuni hit. Nije ni cudo sto nam je ovako. Ali, drago mi je da sam citajuci komentare saznao da Gorbacov zivi u Nemackoj, Francuskoj, Kaliforniji i da je dobio ranc od Ronalda Regana. Sto ce reci da i nije lose prosao ako se prodao trulom zapadu.