Četvrtak, 26.07.2001.

20:45

U BEOGRADU POSKUPELI PREVOZ I DALJINSKO GREJANJE

Izvor: B92

Default images
Izvrsni odbor Skupstine Beograda odlucilo je da od 1. avgusta poskupe gradski prevoz i usluge taksista, a od septembra bice i vece cene za korisnike daljinskog grejanja. Clan gradske vlade, Bojan Stanojevic, kaze za B92 da za ove odluke postoji jako opravdanje, a poskupljenje grejanja sa 6 na 10 dinara po kvadratnom metru ovako objasnjava: “Odluka je opravdana time sto smo mi ulozili veliki novac u sredjivanje sistema grejanja, preko 20 miliona maraka. I dalje je daljinsko grejanje najjefitnije u Beogradu, jeftinije nego u mnogim gradovima u Srbiji. Smatrali smo da treba da se izvrsi distribucija socijalne pravde, a gradjani koji se greju drugim vidovima grejanja, takvih je 2/3 u Beogradu, placaju mnogo vise. Procenili smo da povecanje od prakticno 4 dinara po kvadratnom metru nece toliko uticati na gradski budzet, niti na poskupljenje uplatnice Infostana, a prakticno ce se prvi put pojaviti tek u septembru mesecu”.

Od 1. avgusta pojedinacna karta za prvu zonu u gradskom autobuskom prevozu kostace deset umesto dosadasnjih sedam dinara, dok ce za voznju nocnim linijama i u drugoj zoni putnici placati jednu kartu 15 dinara. Mesecna pretplatna karta za zaposlene kostace 400 dinara, za ucenike osnovnih skola 100 dinara, a za srednjoskolce, studente, penzionere i izbeglice po 200 dinara. Bojan Stanojevic i za ova poskupljenja ima objasnjenje: “To je bilo neminovno zbog cene goriva i zbog cene odrzavanja, ali smo mi pre toga gradski prevoz unapredili, tako da ima oko 700 vozila i mogu da najavim da ce u petak biti potpisan sporazum za Evropskom bankom za obnovu i razvoj koji ce obezbediti Beogradu do sledeceg proleca negde oko 150 dodatnih autobusa”. Gradske vlasti odobrile su i poskupljenje taksi usluga i to, kako je obrazlozeno na sednici, "na veliki pritisak taksista". Ubuduce ce start u sve tri tarife kostati 25 dinara, a cekanje po satu 90 dinara. Kilometar voznje po prvoj tarifi kostace 21 dinar, za drugu 28 dinara, a za trecu 42 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: