Obnovljeno - nakon 10 godina

EU i SAD dogovorile su ponovno pokretanje trgovine dagnjama, školjkama i kamenicama od kraja februara, nakon što je ona bila prekinuta duže od decenije.

Svet

Izvor: Index

Subota, 05.02.2022.

10:09

Obnovljeno - nakon 10 godina
Foto: Marian Weyo/Shutterstock

To označava još jedan korak u poboljšanju transatlantskih odnosa.

Trgovina školjkama između SAD i EU prekinuta je bila 2011. zbog razlika u propisima o sigurnosti hrane, a ta transatlantska trgovina prvo će se obnoviti iz Holandije i Španije, te američkih saveznih država Masačusets i Vašington.

Sastali se Putin i Si: "Spremna veoma dobra nova rešenja"; Povećava se izvoz?

Proizvođači školjki u drugim državama SAD i članicama EU mogu podneti zahtev za izvozno odobrenje prema sporazumu kroz pojednostavljeni regulatorni proces, koji su uspostavile američka Uprava za hranu i lekove (FDA) i Opšta uprava Evropske komisije za zdravlje i bezbednost hrane, poznat kao DG SANTE, prenosi Index.

Kabinet američkog trgovinskog predstavništva objavio je da su dve strane zaključile pregovore u petak. Evropska komisija, koja nadgleda inostranu trgovinu za 27 članica EU, poručila je da je sada donesena sva odgovarajuća regulativa.

Potpisana dva nova ugovora za izvoz na rusko tržište

Poverenik EU nadležan za trgovinu Valdis Dombrovskis saopštio je da su obe strane naporno radile na rešavanju tog dugotrajnog problema.

Američka trgovinska predstavnica Ketrin Taj ocenila je da taj sporazum predstavlja pozitivan korak u američko-evropskim trgovinskim odnosima.

U 2020. godini SAD su bile jedan od najvećih izvoznika morskih plodova, sa globalnom prodajom vrednom 4,5 milijardi dolara. Prošle godine su u EU izvezle morske plodove u vrednosti većoj od 900 miliona dolara.

Kineske kompanije i dalje najveći izvoznici iz Srbije

Od dolaska administracije Džoa Bajdena SAD i EU su okončale nesporazume oko subvencija proizvođačima aviona Erbas i Boing, kao i oko čelika i aluminijuma, te su uspostavile forum za koordinaciju tehnologije.

Nakon što je Bajden postao američki predsednik, EU je takođe ukinula i carine na američke jastoge, a zauzvrat su SAD smanjile carine na EU izvoz niza proizvoda, od keramike do pripremljenih obroka, godišnje vredan 200 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: