Česi okrenuli Kineze, niče kanal Dunav-Odra-Laba

U češkoj je potpisan i pripremni sporazum za izgradnju kanala Dunav - Odra - Laba o kome već godinama sanja češki predsednik.

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 30.03.2016.

19:56

Česi okrenuli Kineze, niče kanal Dunav-Odra-Laba
(Foto: Thinkstock.com)

U prisustvu predsednika Kine Si Đinpinga i predsednika Češke Miloša Zemana privrednici iz 60 čeških i kineskih preduzeća i privrednih institucija potpisali su u Pragu 30 poslovnih sporazuma, među kojima je i pripremni za izgradnju kanala Dunav - Odra - Laba o kome već godinama sanja češki predsednik.

"Obe zemlje su spremne da prodube mehanizam saradnje Kine sa 16 zemalja srednje i istočne Evrope. Grupa 16+1 koju te zemlje zajedno sa Kinom čine tragaće za daljim mogućnostima razvoja", obećao je na forumu kineski predsednik dalje projekte saradnje u koju je uključena i Srbija.

Predsednik Zeman kazao je da dok kineski predsednik sanja Put svile, on ima svoj lični mali san - kanal koji bi povezao tri velike evropske reke - Dunav, Odru i Labu.

On je rekao da su dva kineska preduzeća sa češkom stranom potpisala sporazum koji treba da pokrene taj projekt.

Na Kinesko-češkom poslovnom forumu potpisani su sporazume u raznim oblastima, počev od planova za ulaganja Škode u zajedničku fabriku automobila u Kini koja bi se kretala u narednih pet godina oko sume od preko dve milijarde evra, preko sporazuma u oblasti energetike, do oblasti finansija.

Po oceni analitičara, najviše će profitirati Houm kredit najbogatijeg Čeha, milijardera Petra Kelnera sa potrošačkim kreditima i prodajom robe na rate.

Predsednik Zeman rekao je juče da će kineska ulaganja u Češku ove godine dostići 3,5 milijarde evra umesto prvobitno procenjenih 1,6 milijarde.

Današnji sporazumi, po ocenama analitičara, samo otvaraju mogućnosti i stvaraju okvir da Češka popravi tragični trgovinski bilans sa Kinom u kojem je na češkoj strani ogromni deficit, pošto je Češka prošle godine izvezla u Kinu roba i usluga za 1,6 milijardu ;evra, dok je uvoz iz Kine u Češku bio desetostruko veći.

Dok se predsednik Češke nada da Kinezi finansiraju kanal o kome, kako sam ponavlja, već godinama sanjari, obične Čehe više interesuje da li će novi grad pobratim Praga, Peking ubediti kineske zvaničnike da vredi obnoviti panda diplomatiju i poslati u Zoološki vrt u Pragu veliku pandu.

Praški Zoo vrt, koji je prema najnovijoj rang listi treći najbolji zoo vrt u svetu, već uspešno gaji male crvene pande a ako bi dobio i veliku uvrstio bi se među dvadesetak vrtova koji su od Kine dočekali tu vrstu zahvalnosti za dobre odnose i uspešne ekonomske interese Kine u njihovim zemljama.

Gradonačelnica Praga Andrea Krnačova posle sastanka s predstavnicima Pekinga i s predsednikom Sijem kazala je da je nada da će i Prag dobiti svoju pandu sada realnija i da bi panda mogla da stigne za dve i po godine. Grad u čijem je vlasništvu Zoo vrt spreman je da za nju finansira dostojan paviljon i plati iznajmljivanje nove atrakcije, pošto sve pande u svetu ostaju u vlasništvu države Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: