Gasni pakt dve sile od 2, 9 mlrd $

Predstavnici Kuvajtske naftne kompanije i tri južnokorejske građevinske firme potpisali su ugovor o izgradnji fabrike za pretvaranje gasa u tečno stanje.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 30.03.2016.

18:55

Gasni pakt dve sile od 2, 9 mlrd $
(Foto: Thinkstock.com)

Ugovor je vredan 2,9 milijardi dolara.

Fabrika će biti izgrađena u blizini rafinerije nafte Al Zur na kuvajtsko-saudijskoj granici, a radove će izvoditi kompanije Hjundai Inženjering , Hjundai Inženjering i Izgradnja i Korejska gasna korporacija.

Predstavnik Kuvajtske nacionalne kompanije Mohamed el Mutairi, koji je u ime kuvajtske strane potpisao ugovor, rekao je da bi izgradnja fabrike trebalo da bude okončana tokom prva tri meseca 2021. godine.

Fabrika će biti deo kompleksa koji čine rafinerija nafte sa kapacitetom od 650.000 barela dnevno i jedna petrohemijska fabrika.

Ukupna vrednost ta tri objekta iznosiće oko 30 milijardi dolara, rekao je Mutairi.

Kuvajt je u oktobru prošle godine potpisao ugovor o izgradnji rafinerije Al Zur sa 10 multinacionalnih kompanija vredan 13,2 milijarde dolara, čija bi realizacija trebalo da se okonča do kraja 2019. godine.

U 2014. godini, Kuvajt je potpisao ugovore o modernizaciji tri rafinerije, vredan 12 milijardi dolara.

Prema podacima Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), ta bliskoistočna zemlja poseduje naftne rezerve od 101,5 milijardi barela, što je oko sedam odsto ukupnih svetskih rezervi, a trenutno dnevno proizvodi tri miliona barela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: