Evropa je za građane, ne za bankare

Evropa pripada građanima, a ne nemačkim ili italijanskim bankarima, izjavio je danas italijanski premijer Mateo Renci.

Svet

Izvor: B92

Petak, 04.07.2014.

16:24

Default images

Rencijeva izjava stiže nakon pada predsednika nemačke centralne banke na prezadužene zemlje. Predsednik Bundesbanke Jens Vajdman rekao je juče da su neophodne reforme i da Italija treba prvo da završi strukturalne reforme pa tek onda da poziva na povećanje budžetske fleksibilnosti.

"Misija Bundesbanke je da garantuje poštovanje svojih ciljeva, a ne učešće u italijanskoj političkoj debati", odgovorio je Renci na konferenciji za novinare povodom početka italijanskog predsedavanja Evropskom unijom.

Renci je rekao da poštuje rad Bundesbanke. "Ako Bundesbanka želi da razgovara s nama, dobrodošla je, ali polazeći od principa da Evropa pripada gradjanima i da to nije Evropa bankara ni nemačkih niti italijanskih", dodao je on.

Italijanski premijer je kazao da nema "polemike sa nemačkim političarima", dodajući da je Berlin "potvrdio da ne postoji polemika medju vladama Italije i Nemačke o upravljanju fleksibilnošću i stabilnošću".

Renci je ocenio da treba biti saglasan sa pravilima koja su data, a koja govore o stabilnosti, ali i o rastu" zato što, kako je dodao, "bez rasta se uništava deo budućnosti".

"Nema stabilnosti bez rasta i nema rasta bez stabilnosti", poručio je on.

Renci je podsetio i da je pobedio na izborima govoreći da "problem nije Nemačka nego rešavanje problema koje ima Italija" i ponovio da želi duboke reforme u svojoj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: