Potekao gas kroz Severni tok

Severni tok, novi gasovod koji će omogućiti direktno dopremanje ruskog gasa kroz Baltičko more u Evropu, pušten je danas u rad.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 08.11.2011.

15:33

Default images

Nemačka kancelarka Angela Merkel, ruski predsednik Dmitrij Medvedev, premijeri Francuske i Holandije Fransoa Fijon i Mark Rut, kao i evropski komesar za energiju Ginter Etinger, simbolično su otvorili ventile gasovoda dugog 1.200 kilometara, na svečanosti u Lubminu na severoistoku Nemačke.

Medvedev je ocenio da je otvorena "nova stranica u energetskom partnerstvu" Rusije i Nemačke. "Puštanje u rad ovog gasovoda je značajan događaj, koji ima važnost za ojačavanje veza između Rusije i Nemačke, kao i između Rusije i Evrope. To takođe predstavlja korak napred u obezbeđenju energetskih potreba Evrope", izjavio je Medvedev.

Merkelova je gasovod nazvala "jednim od najvećih infrastrukturnih projekata našeg vremena" i istakla da je Rusija ključni i pouzdani energetski partner.

Fijon je rekao da je Severni tok "dokaz da naš kontinent i dalje zna da se okrene budućnosti" u trenutku "kada je u modi" nedostatak poverenja i kada je u toku velika dužnočka kriza.

Etinger je pozvao Gasprom da ne zapostavi kanale kroz Ukrajinu i Belorusiju, koji su i dalje neophodni.

Kada bude operativan krajem 2012. godine, gasovodom će biti transportovano 55 milijardi kubika gasa svake godine u zemlje EU u narednih najmanje 50 godina što će biti dovoljno za snabdevanje oko 26 miliona domova.

Konzorcijum Severni tok za projekat vredan 7,4 milijardi evra predstavlja zajednički poduhvat ruske državne firme Gasprom, nemačkih kompanija BASF i EON, holandske kompanije Gasuin i GDF Suez iz Francuske.

Rusija tim gasovodom želi da smanji zavisnost od Ukrajine i drugih tranzitnih zemalja u kojima se pojavio problem cena prenosa gasa što je u nekim slučajevima dovelo do potpunog prekida isporuke gasa u Evropu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: