Svet

Petak, 26.09.2014.

11:44

Japan gubi rat sa inflacijom?

Rast potrošačkih cena u Japanu nastavio je da usporava u avgustu, podgrejavši zabrinutost da "rat" zvaničnog Tokija sa deflacijom ne donosi željene rezultate.

Izvor: Tanjug

Default images

Osnovna stopa inflacije, isključujući tradicionalno promenjive cene sveže hrane, ubrzala je prošlog meseca 3,1 odsto na godišnjem nivou, dok su analitičari očekivali stopu od 3,2 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Japanska vlada je u aprilu podigla porez na promet sa pet na osam odsto, što je dovelo do rasta potrošačkih cena. Taj efekat, međutim, počinje da slabi, budući da je rast inflacije usporio u odnosu na 3,3 odsto iz jula i juna i 3,4 iz maja, što je bio najviši nivo u poslednjih 30 godina.

Ako se iz računice isključi uticaj rasta poreza, osnovne potrošačke cene su u avgustu porasle 1,1 odsto, što je dosta ispod ambicioznog cilja Banke Japana od dva odsto navodi agencija "Dau Džons njuzvajers".

Rast poreza na promet smatra se ključnim za smanjenje ogromnog javnog duga Japana, koji je najviši medju industrijalizovanim zemljama, ali postoje strahovanja da će on ugroziti ekonomski oporavak tako što će smanjiti domaću potrošnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: