Svet

Ponedeljak, 01.12.2014.

14:13

I Kipar se svrstava u red spasenih

Posrnula ekonomija Kipra će 2015. izaći iz recesije, jer oporavak od bankarskog kolapsa dobija na zamajcu, kaže guvernerka centralne banke Hristala Jorgadži.

Izvor: Tanjug

Default images

"Moj optimizam za takvu tvrdnju zasnovan je na činjenici što smo ranije od očekivanog iskusili napredak i ostvarili pozitivne rezultate", rekla je guvernerka u obraćanju parlamentarnom komitetu, a prenosi agencija Frans pres.

Privreda Kipra će, kako je ocenila, naredne godine imati skroman rast od 0,5 odsto i manju od prognozirane recesiju u 2014. godini.

"Prognoza Evropske komisije i projektovano usporavanje kiparske privrede od 2,8 odsto za ovu godinu deluje realistično", izjavila je ona, podsećajući da je kiparsko ministarstvo ekonomije prognoziralo pad privrede od tri odsto za ovu i od 0,4 odsto za 2015. godinu.

Privreda Kipra je u trećem ovogodišnjem tromesečju usporila za 2 odsto u poređenju sa padom od 2,2 odsto iz drugog tromesečja, prema zvaničnim podacima objavljenim prošlog meseca.

Kipar je u recesiji od 2011. godine, a "trojka" međunarodnih kreditora - Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond - su u martu 2013. dodeli Kipru paket pomoći kako bi sprečili bankarski kolaps u toj zemlji. U zamenu za dobijanje pomoći, Kipar je pristao na oštre mere štednje i sveobuhvatnu rekonstrukciju oslabljenog finansijskog sektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

15 h

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

23 h

Podeli: