Srbija

Petak, 06.01.2023.

16:41

Carina u Prištini: Upola manje srpskih proizvoda

Prema podacima kosovske carine, tokom 2022. godine vrednost robe koja je ušla iz Srbije na Kosovo iznosila je 370 miliona evra.

Izvor: kossev.info

Carina u Prištini: Upola manje srpskih proizvoda
Foto: shutterstock, Kirk Fisher

Sa druge strane, direktor carine Agron Lugaljiju, kaže da je ipak prisustvo srpskih proizvoda na Kosovu smanjeno u odnosu na 2017. ili 2018. godinu.

Dodaje da je "činjenica da je vrednost ulaza robe tokom ovih godina generalno porasla".

"Danas govorimo o preko 5 milijardi ulaza srpske robe, dok smo 2018. govorili o 3 milijarde. Procenat prostora koji su srpski proizvodi zauzimali na kosovskom tržištu u 2018. godini bio je duplo veći od današnjeg. Tada su bili 12 odsto, dok su danas 5-6 odsto. Ne usuđujemo se da manipulišemo kada iznosimo podatke", rekao je Lugaljiu i dodao: .

"Što se tiče uvoza tokom ove godine, uvezli smo 5,6 milijardi robe i izvezli 869 miliona, ili 22 odsto više nego prethodne godine, što je bilo 712 miliona. Uvoz u prethodnoj godini bio je 4,6 milijardi“, naglasio je Lugaljiju.

Market u Prištini povukao sve srpske proizvode: Ovo je razlog

Otkriva i da je Kosovo prošle godine najviše robe uvezlo iz Turske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: