Trošimo 4,5 puta više energije od komšija: "To znači da bacimo proizvodnju jedne elektrane"

Ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila je da će novi zakon o energetskoj efikasnosti početi da se primenjuje od jula.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.03.2021.

12:40

Trošimo 4,5 puta više energije od komšija:
Ilustracija: Depositphotos, Alan

Ona je najavila da će do juna biti završeni svi pravilnici o novom zakonu, koji će doprineti većoj uštedi energije.

"Srbija troši četiri i po puta više energije od suseda, što znači da bacimo proizvodnju jedne elektrane. Novim zakonom domaćinstvima će biti subvencionisana zamena stolarije, što će povećati energetsku efikasnost. Uprava će finansirati kao i lokalne samouprave po 25 odsto troškova, a domaćinstva 50 odsto. Pomoći ćemo i lokalnim samoupravama koje nemaju sredstava", rekla je Mihajlovićeva.

Kako je ranije pojasnila, primer bi bio sledeći:

"Ako neko hoće da promeni svoju stolariju na prosečnom stanu od 60 kvadrata, za šta je potebno oko 1.500 evra, 25 procenata bi došlo iz Uprave za energetsku efikasnost bespovratno, 25 procenata bi trebalo da dođe iz jedinice lokalne samouprave, a 50 procenata od samog domaćinstva", precizirala je nedavno ministarka energetike.

Tokom današnje posete Kosjeriću, Mihajlovićeva je rekla da će u rekonstrukciju niskonaponske mreže u opštini Kosjerić ove godine biti uloženo 55 miliona dinara, a gradska toplana do nove sezone biće konvertovana sa mazuta na gas kako bi Kosjerć dobio čistiji vazduh.

"U opštini Kosjerić biće rekonstruisano 21 kilometar distributivne mreže i modernizovan određen broj trafo stanica, kako bi se obezbedilo stabilno snabdevanje strujom meštana", rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka energetike napomenula je i da je ovaj kraj jako važan za Srbiju i ceo region, jer kroz njega prolazi Trans balkanski koridor.

"Reč je o visoko naponskoj mreži koja obezbeđuje energetsku stabilnost i povezuje nas sa regionom. To je mreža koja ide od Obrenovca do Bajine Bašte i dalje ka Crnoj Gori. Time, pored energetske stabilnosti, Srbija postaje nezaobilazna na putu za prenos električne energije u regionu", istakla je Mihajlovićeva.

Na sastanku sa rukovodstvom opštine i okruga, ministarka energetike razgovarala je i o zaštiti životne sredine i najavila da će uz pomoć Vlade Srbije do početka nove zimske grejne sezone gradska toplana i ostale dve kotlarnice biti konvertovane sa mazuta na gas.

Kopač: Cena električne energije za domaćinstva bi morala da se poveća

Podsetimo, direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač juče je poručio da bi cena električne energije za domaćinstva morala da se poveća. Sa druge strane, pomoć socijalno ugroženima bi bila namenjwena samo onima kojima je to najpotrebnije, ocenio je.

Na sednici skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, na kojoj je predstavio godišnji izveštaj o napretku Srbije u implementaciji propisa iz oblasti energetike, Kopač je rekao da su cene električne energije u Srbiji za preduzeća približno kao i u EU, ali da su za domaćinstva daleko niže.

"Neko mora to da plati, a taj neko je industrija. Na taj način Srbija i zemlje u regionu, među njima najmanje Crna Gora, gube konkurentnost svojih preduzeća", navodi Kopač.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

4 h

Podeli: