Ugovoreno: Srbija i Belorusija osnivaju Maz Balkan

Na Poslovnom savetu za saradnju privrednih komora Srbije i Belorusije potpisano je više sporazuma i ugovora o saradnji kompanija. Osniva se preduzeće Maz Balkan

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.03.2016.

17:53

Ugovoreno: Srbija i Belorusija osnivaju Maz Balkan
(Foto: Thinkstock.com)

Najviše interesovanja za širenje poslovanja bilo je u oblasti mašinske, ali i tekstilne industrije, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

"Rezultati Poslovnog foruma i sastanaka su prevazišli naša očekivanja i trudimo se da pronađemo dobre partnere za naše kompanije i da one pronađu zajedničke interese da dođu do dogovora sa beloruskim kolegama i prošire posao", rekao je Čadež Tanjugu.

On je naveo da je više kompanija iz Srbije potpisalo ugovore o saradnji.

Trajal iz Kruševca je potpisao ugovor za ugradnju moto guma, zatim Bomeks je takođe dogovorio saradnju sa kompanjom iz Belorusije, ima ideja za proširenje saradnje u poljoprivrednoj proizvodnji, kompanija Jumko je takođe potpisala nekoliko ugovora, rekao je predsednik PKS.

"Očigledno je da su fiirme prepoznale potencijale gde mogu da posluju, sklopile poslove i dogovorile konkretne stvari", rekao je Čadež.

Vlasnik kompanije "Vulović transport" iz Kragujevca Zoran Vulović navodi da već godinama sarađuje sa fabrikom MAZ iz Belorusije, a da je sada je ta kompanija dobila licencu za proizvodnju trolejbusa.

"Podrška koju imamo od Privredne komore Srbije i naše drzave znači dosta i daje garanciju da se naši partneri lakše odluče da daju licence za proizvođu trolejbusa. Tu se ne može očekivati neka velika prodaja, ali je jako bitno da se proizvodi u Srbiji", rekao je Vulović.

On je naveo da je dogovoreno da se formira zajedničko preduzeće "Maz Balkan".

"Pretenzije su uglavnom na balkansko trižšte i mislimo da mozemo dosta da prodamo u Bugarskoj, Rumuniji, zemljama bivše SFRJ", rekao je Vulović.

Trajal korporacija iz Kruševca potpisala je ugovor sa beloruskom kompanijom Moto velo zavod u vrednosti od 200 000 evra.

"Već sedeće nedelje krenuće prvi kamion ka Belorusiji. Jako nam je važna podrška Vlade Srbije i PKS koja ucestvuje i pomaže u tome", rekla je komeracijalni direktor Trajala Andrijana Jovanović za Tanjug.

Moto velo zavod je najveća firma za proizvodnju bicikala i moto skutera u Belorusiji.

"Ugovor koji smo potpisali vezan je ugradnju moto guma Trajal korporacije i očekuju se novi dogovori za prodaju bicikl guma za ovu firmu. Takođe, pregovaramo oko poljoprivredne i traktorske pneumatike , odnosno dogovaramo prodaju na beloruskom tržištu", rekla je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: