Kinezi zatvorili skoro sve radnje

Katanci na bravi, prazni rafovi, spuštene roletne na lokalima - već je poznata slika iz tržnog centra u novobeogradskom Bloku 70 pred kinesku Novu godinu.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 05.02.2016.

16:40

Kinezi zatvorili skoro sve radnje
(Foto: Thinkstock.com)

Veliki broj trgovaca, tradicionalno, svoj praznik slavi u otadžbini, dok će se oni koji ostaju u Srbiji odmarati naredne nedelje, pišu Večernje novosti.

Prodavci iz tržnog centra na Novom Beogradu već su počeli pripreme za slavlje. Sklanja se roba, radi se popis, svode se računi, a tek oni čiji su pazari nešto veći, pakuju se za putovanje u rodni kraj.

"Dosta naših je već otišlo ili je na putu ka svojim porodicama", kaže vlasnica jednog od lokala u starom delu centra. - Ali, slabija je zarada, pa ne možemo svi da idemo u Kinu, iako bismo želeli. Put je dalek, pa dosta skup. Mi ostajemo ovde, praznik slavimo u kući, ali ćemo se odmarati.

Na vratima butika se ređaju obaveštenja o godišnjim odmorima. Dobar deo trgovaca praznovaće više od mesec dana. Na pojedinim radnjama stoje natpisi da su vlasnici na poslovnim putovanjima. Tako, kupce, najverovatnije, očekuju "sveža" roba i prolećna ponuda iz Kine.

Uprkos zatvaranju radnji na duži period, prodavci ne gube mnogo, jer je najezda kupaca prošla - kaže jedan od domaćih trgovaca.

"Naime, najveći promet ostvarujemo u decembru, pred božićne i novogodišnje praznike, a januar i februar su ionako "mrtvi" meseci za trgovinu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: